Ζήτηση καρπού Γκότζι μπέρρυ-Goji berry

Posted on
Ζήτηση καρπού Γκότζι μπέρρυ-Goji berry

Γκότζι μπέρρυ-Goji berry Ζήτηση καρπού   Αισίως έχουν περάσει ήδη σχεδόν 4 χρόνια από τότε που η πρώτη επαγγελματική φυτεία γκοτζι μπήκε σε ελληνικό έδαφος, στην Β. Ελλάδα. Πλέον, μπορούμε να μιλάμε πια με σιγουριά για κάποιες παραμέτρους, και κυρίως γι αυτό που με ρωτούν όλοι, δηλ. όσον αφορά την διάθεση του προϊόντος. Δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος για την καλλιέργεια που δεν μου έχει κάνει τις παρακάτω  ερωτήσεις: Που θα διαθέσω τον καρπό μου; Θα αγοράσετε εσείς την παραγωγή μου;   Μπορείτε να με βοηθήσετε να βρω εμπόρους ή εταιρίες που ενδιαφέρονται να πάρουν τον καρπό; Υπάρχουν συνεταιρισμοί στην Ελλάδα για το γκότζι;

Η απάντησή μου;

Ζήτηση υπάρχει! Υπάρχουν εταιρίες και έμποροι που ζητάνε ελληνικό νωπό ή αποξηραμένο καρπό. Έχουν συσταθεί επίσης και 2 συνεταιρισμοί, ο ένας στην Καρδίτσα και ο άλλος στην Κοζάνη. Από το εξωτερικό επίσης υπάρχει μεγάλη ζήτηση, κυρίως για γκότζι βιολογικής καλλιέργειας. Τα gourmet εστιατόρια και τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν βάλει το γκότζι στην κουζίνα τους. Παράλληλα , άρχισαν να παράγονται ήδη αρκετά προϊόντα διατροφής που περιλαμβάνουν το γκότζι στα συστατικά τους, όπως μούσλι, μπάρες δημητριακών, σοκολάτες, μπισκότα, χυμοί, σάλτσες γλυκές και αλμυρές, ακόμα και ζυμαρικά!!! 524389_368643046597523_1586862662_n Χωρίς αμφιβολία, όσοι παρήγαγαν καρπό πέρυσι και πρόπερσι, τον πούλησαν όλον νωπό, σε πολύ καλές τιμές. Δεν τους έμεινε ούτε μια μικρή ποσότητα καρπού για να αποξηράνουν. Και μιλάμε, βέβαια, για το είδος L. Barbarum που δίνει τον γλυκό καρπό. Αντίθετα, όσοι καλλιεργούν το L. Chinense, δυσκολεύτηκαν λίγο να τον προωθήσουν, λόγω της πικρής του γεύσης. Ωστόσο, υπάρχει κι εδώ η επιλογή της επεξεργασίας. Να τον κάνουν δηλ. λικέρ, μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού. Η πίκρα χάνεται με την προσθήκη ζάχαρης. Τώρα… πόσο μεγάλη ζήτηση υπάρχει γι αυτά τα προϊόντα… θα σας γελάσω, δεν έχω στατιστικά στοιχεία.

Οι τιμές παραγωγού στις οποίες πουλήθηκε ο καρπός το 2013 και 2014 έχουν πολύ μεγάλο εύρος… Κυμαίνονται μεταξύ 2,85 ευρώ και 30,00 ευρώ. Ναι καλά διαβάσατε! Και μιλάω πάντα για νωπό καρπό. Κι αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την ποιότητα του καρπού, όσο κυρίως με το «που θα πέσεις». Δυστυχώς, ακόμα και στις εποχές που ζούμε, κάποιοι ποντάρουν στην άγνοια του καλλιεργητή και κοιτούν να τον εκμεταλλευτούν, αγοράζοντας τον καρπό στις εξευτελιστικές τιμές των 2,85-5,00 ευρώ. Με τις εξής δικαιολογίες: Δήθεν κακή ποιότητα, δήθεν μικρό ποσοστό σακχάρων, δήθεν δεν ξέρω αν θα τον πουλήσω ή αν θα μου μείνει, δήθεν έχουμε κι εμείς έξοδα εγκατάστασης, συσκευασίας κλπ… Γι αυτό, απευθύνομαι στους παραγωγούς που καλλιεργούν γκότζι και τους εφιστώ να μην απογοητεύονται και πελαγώνουν. Να κάνουν μια καλή έρευνα της αγοράς πριν πουλήσουν τον καρπό τους.  Γνώμη μου είναι ότι δεν αξίζει καν να καλλιεργήσεις και να συγκομίσεις το γκότζι, αν είναι να το πουλήσεις 3,00-5,00 ευρώ το κιλό. Ούτε βέβαια περιμένω πως θα συνεχίσει η τιμή των 30,00 ευρώ/κιλό να υφίσταται τα επόμενα χρόνια. Ο νόμος της αγοράς είναι η προσφορά και η ζήτηση. Όσο μεγαλύτερη παραγωγή καρπού θα έχουμε, τόσο θα πέφτει η τιμή. Πάραυτα όμως, δεν πιστεύω σε καμιά περίπτωση, ότι κάποτε θα έχουν υπερπαραγωγή του γκότζι στη χώρα μας.  Θεωρώ ότι μια μέση τιμή 10,00-15 ευρώ/κιλό είναι μια πολύ καλή και συμφέρουσα τιμή, τόσο  για τον παραγωγό, όσο και για τον έμπορα.

Για τους μικρούς δε καλλιεργητές γκότζι, αυτούς δηλ. που καλλιεργούν 1-3στρέμματα, είναι αρκετά εύκολο να πιάσουν τις μεγάλες τιμές, πουλώντας μόνοι τους τον καρπό. Λόγω του ότι ο καρπός του γκότζι ωριμάζει σταδιακά και ο παραγωγός μαζεύει κάθε φορά μικροποσότητες, είναι πολύ εύκολο να τις διαθέσει στην τοπική αγορά μόνος του, χωρίς να χρειαστεί να μπει μεσάζοντας ανάμεσα σ’αυτόν και στον καταναλωτή.

Παναγιώτου Ελένη

Τ.Γεωπόνος

Το παραπάνω κείμενο βασίζεται σε προσωπικές  απόψεις και πληροφορίες. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου χωρίς την αναφορά της πηγής.

Σχολιάστε