Η έρευνα

Η  ιδέα

Ήταν ακριβώς πριν 1 χρόνο που μου γεννήθηκε η ιδέα να ψάξω σχετικά με την καλλιέργεια του Goji berry.  Έχοντας στα ράφια του «Βιο-μπαξέ» τον αποξηραμένο καρπό του Goji και βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου παρά την τσουχτερή τιμή του, από καθαρή περιέργεια άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο για πληροφορίες. Η αλήθεια είναι ότι βρήκα πάρα πολλές δημοσιεύσεις από Κίνα, Αμερική  και Αυστραλία.  Και όσο περισσότερο διάβαζα, τόσο περισσότερο μπερδευόμουνα… Πολλές πληροφορίες, συγκεχυμένες, ο καθένας γράφει τα δικά του, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και τα εδάφη της κάθε περιοχής. Στο θέμα δε των ποικιλιών… ένα χάος! Εκεί που ψάχνεις να διαβάσεις για να μάθεις, στο τέλος ανακαλύπτεις ότι δεν ξέρεις τίποτα! Κι αυτά που νόμιζες ότι ήξερες, μήπως τελικά δεν ήταν τίποτε άλλο από παραπληροφορίες;

Στο μόνο που βασίστηκα λοιπόν, ήταν ότι το φυτό αυτό αντέχει σε θερμοκρασίες από  –20ο C έως τους +40ο C, ότι θέλει ζέστη και πολύ ήλιο για να αναπτυχτεί.  Κι εφ’ όσον το κλίμα της χώρας μας διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά, γιατί να μην μπορεί να καλλιεργηθεί το Goji και στην Ελλάδα μας; Κι αν τελικά μπορούμε να το καλλιεργήσουμε, ποιος ο λόγος να το εισάγουμε και να δίνουμε τα λεφτά μας στους Κινέζους;

Κι επειδή τα πολλά μυαλά είναι εξυπνότερα από ένα, και οι γνώσεις των πολλών περισσότερες του ενός, ζητήσαμε την βοήθεια από ανθρώπους που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν.

 

Η έρευνα

Συνεργαστήκαμε με τη Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, η οποία προθυμοποιήθηκε να μας βοηθήσει και να κάνει την έρευνα-πείραμα σχετικά με την καλλιέργεια του φυτού Goji. Ο σπουδαστής Ι. Ε. του Perrotis College της Αμερικάνικής Γεωργικής Σχολής ανέλαβε να φέρει εις πέρας το πείραμα , το οποίο  θα διαρκέσει 3 χρόνια, ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του φυτού και της καλλιέργειάς του.

Παράλληλα φυτέψαμε από λίγα φυτά σε διαφορετικά χωράφια για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των φυτών σε διάφορες συνθήκες περιβάλλοντος, δηλ. διαφορετικά χώματα και μικροκλίμα των περιοχών.

Συμμετέχουμε και παρακολουθούμε από κοντά την έρευνα. Καθώς ο σπουδαστής του Perrotis College είναι από το στενό μας περιβάλλον, έχουμε την δυνατότητα να μαθαίνουμε πρώτοι τις όποιες καινούριες πληροφορίες υπάρχουν.

Επίσης, επικοινωνούμε με τους πελάτες μας , ακούμε τους προβληματισμούς και τις εμπειρίες τους, και αυτό μας βοηθάει ακόμα περισσότερο στην έρευνά μας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο βάσιμο από τις  πληροφορίες των ανθρώπων που καλλιεργούν το φυτό Goji Berry.

Πολύ σύντομα λοιπόν, θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια των Goji berries στην Ελλάδα, και ειδικότερα τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του φυτού όσον αφορά τις συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας, θρέψης, κλαδέματος για μεγαλύτερη παραγωγή, συγκομιδής, αποξήρανσης και διατήρησης του φρούτου.

 

Αφήστε το σχόλιό σας με τις δικές σας εμπειρίες.

 

Το παραπάνω κείμενο περιέχει προσωπικές πληροφορίες. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου χωρίς την αναφορά της πηγής.

Ένα σχόλιο »

  1. Tsaousis Leonidas

    Καλησπέρα,
    Θα με ενδιέφερε πολύ να καλλιεργήσω το Goji .Έχω ψάξει και εγώ αρκετά για το φυτό και έχω εντυπωσιαστεί.Μένω σε προάστιο στην Αττική και έχω χώρο καθώς και γη στη Πελοπόννησο.Το ερώτημά μου είναι που μπορώ να βρω δεντρίλια.
    Σε μερικούς γεωπόνους που έχω απευθυνθεί δεν έχουν βοηθήσει. Κάποια ιδέα από εσάς ίσως;
    Ευχαριστώ

    Απάντηση
    • καλημέρα Λεωνίδα.
      Είναι ελάχιστοι οι γεωπόνοι που έχουν ακουστά το Goji Berry, για την καλλιέργειά του δε, κανεις δεν γνωρίζει τίποτα. Γι αυτόν τον λόγο κι εμεις ξεκινήσαμε την έρευνα-πείραμα.
      Όσον αφορά τα φυτά: εμεις παράγουμε σπορόφυτα, τα οποία τα διαθέτουμε σε μικρό γλαστράκι με ύψος φυτού από 20 cm και πάνω, ηλικίας 4 μηνών. Ελληνικά δενδρίλια 1-2 έτων δεν θα βρεις πουθενά. Μόνο εισαγώμενα ίσως θα μπορούσες να βρεις, κάτι το οποίο δεν το συνιστώ διότι υπάρχει οδηγία που απαγορεύει την εισαγωγή φυτών από χώρες εκτώς Ε.Ε. για τον λόγο οτι τα φυτά έχουν την ιδιότητα να μεταφέρουν ασθένειες. Για να αποφευχθούν λοιπόν ασθένειες καραντίνας απαγορεύεται η εισαγωγή τους. Επιτρέπεται η εισαγωγή φυτών από την Ε.Ε. μόνο εφ’οσον συνοδεύονται από κατάλληλο πιστοποιητικό, αλλά το βρίσκω λίγο δύσκολο, καθώς οι χώρες όπως η Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία δεν διαθέτουν κλίμα κατάλληλο για την καλλιέργεια των Goji berries και άρα τα οποια δενδρίλια υπάρχουν μάλλον θα είναι θερμοκηπίου και θα είναι λίγο δύσκολη η προσαρμογή τους μετά την μεταφύτευση.
      Παρακολούθησε αυτό το μπλόγκ, τις επόμενες μέρες θα γράψω αρκετές ακόμα πληροφορίες. Χρόνο δεν βρίσκω… 😦

      Απάντηση
      • Leonidas Tsaousis

        Καλημέρα Ελένη,
        Ευχαριστώ για την απάντηση και τις πληροφορίες.
        Ο χρόνος είναι πολύτιμος και δυσεύρετος για όλους μας.Και εγώ προσπαθώ να τα προλάβω όλα!!
        Τα σπορόφυτα που έχετε πως μπορω να τα προμηθευτώ και σε ποια τιμή;
        Σκέφτομαι να βάλω και εδώ στην Αττική αλλά και στη Πελοπόννησο…δοκιμαστικά ,να δω πως θα πάει.Είναι διαφορετικό κλίμα και έδαφος.Αλλά θα έχει ενδιαφέρον.
        Περιμένω νέα.

        Απάντηση
        • Επειδή τα φυτά αυτά θέλουν ζέστη για να αναπτυχθούν, θα έχουμε φυτά την άνοιξη. Έτσι κι αλλιώς, και να τα φυτέψεις τώρα, δεν θα τα δεις να μεγαλώνουν, θα κιτρινίσουν και θα πέσουν τα φύλλα τους και σε λίγο καιρό θα πέσουν σε ληθαργο.
          Τιμή φυτού 5,50 ευρώ τώρα, και την άνοιξη, επειδή θα τα πιστοποιήσουμε, η τιμή μάλλον θα ανέβει στα 6,00. Κάνουμε αποστολές σε όλη την Ελλάδα με κούριερ (για λίγα φυτά) ή με μεταφορική (για πολλά φυτά). Επίσης, όποιος θέλει μπορει να έρθει από δω να τα πάρει.
          Αν έχεις σκοπο να φυτέψεις πολλά φυτά, θα πρέπει να κάνεις την παραγγελία τουλάχιστον 3 μήνες πριν την παράδοση των φυτών.
          Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες μπορεις να με πάρεις τηλ. στο 23320 23932 ώρες καταστημάτων.

          Απάντηση
          • Leonidas Tsaousis

            Καλημερα Ελένη,
            Θα με ενδιέφεραν 5-8 φυτά για αρχή, να δω πως θα είναι .Αλλά όπως μου λες την άνοιξη είναι καλύτερα.Οπότε περιμένουμε.
            Ευχαριστώ

            Απάντηση
  2. Δυστυχώς έχω δει πως προσβάλεται εύκολα απο το ωίδιο…
    εγω το αντιμετωπίζω βιολογικά με φυτικά σκευασματα που φτιάχνω μόνος μου.
    (1 μέρος γάλα{100ml},9 μέρη νερό{900ml},μια σκελίδα σκόρδο ψιλοτριμένη μια κουταλιά του γλυκού σόδα)…τα ανακατευω τα στραγγιζω για να κατακρατησει το τριμενο σκόρδο και το ψεκάζω…
    εχω δει καλα αποτελεσματα…
    Διοτι το γαλα η σοδα και το σκορδο έχουν αντιμυκητιακές ιδιότητες!!!!!!!!!!!!!!
    🙂
    (Νικόλας Τ)

    Απάντηση
    • Νικόλα, προφανώς από τα άλλα (πολλά) φυτά που έχεις κολλάει το ωίδιο.
      Αλλος ένας πελάτης μου, που είχε στον κήπο του τριανταφυλλιές με ωίδιο, μου είπε οτι πέρασε και στο Goji.

      Απάντηση
  3. Nίκος Κυριάκου

    Γεια σας, διαβάσαμε την έρευνα σας για το Goji και μας κίνησε το ενδιαφέρον. Επειδή είμαι από Κύπρο αναρωτιέμαι εάν μπορείτε να στείλετε δεντρίλια Goji και Κύπρο γιατί ενδιαφερόμαστε για την καλλιέργεια του φυτού. Επίσης αν γνωρίζεται είναι αρκετά ευνοϊκό το κλίμα στην Κύπρο για καλλιέργεια του;
    Ευχαριστώ!

    Απάντηση
    • Νίκο, έχω στείλει φυτά στην Κύπρο, αλλά μόνο με άνθρωπο που πήγε ταξίδι εκεί… Το Κούριερ δεν τα δέχεται και μια μεταφορική δεν νομίζω οτι θα τα έπαιρνε… Ετσι, μόνο αν έχεις κάποιον στην Ελλάδα που θα μπορούσε να σου τα φέρει.
      Φαντάζομαι οτι μπορει να καλλιεργηθεί και στην Κύπρο, δεν έχουμε δα και μεγάλη διαφορά σε κληματολογικές συνθήκες.

      Απάντηση
  4. Γιωργος

    Γεια σου Ελενη,σημερα αγορασα ενα φυτο σε γλαστρα υψος 1 μετρο .θα το φυτεψω στον κηπο και ρωταω να το κλαδεψω και ποσο, τωρα η την ανοιξη. ευχαριστω.

    Απάντηση
    • καλή ρίζα!
      Μπορεις να το κλαδέψεις και τώρα, δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα.
      Πάντως να ξέρεις οτι τώρα δεν θα το δεις να αναπτύσσεται. Θ’αρχίσει να μεγαλώνει όταν ξεκινήσει η άνοιξη.

      Απάντηση
  5. Ευσταθία

    Καλημέρα σε όλους κι από ‘μένα.
    Πρόσφατα, μετά από παρακίνηση της μητέρας μου, κόλλησα κι εγώ το «μικρόβιο» αναζήτησης τρόπων καλλιέργειας του Goji berry. Καθώς μένω μόνιμα στη Λακωνία και υπάρχει διαθέσιμο κτήμα 10 στρ. θα ήθελα να ξέρω τις διαστάσεις φύτευσης (πόσα φυτά στο στρέμμα) και το κόστος αυτών για μια μεγάλη παραγγελία.
    Σας ευχαριστώ.

    Απάντηση
  6. ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΕΔΩ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΓΚΟΤΖΙ.ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ.

    Απάντηση
    • Φαντάζομαι πως μπορούν να αναπτυχθούν και στην δική σου περιοχή, γιατί όχι;
      Για την παραγγελία σου στείλε μου τα στοιχεία σου και το τηλέφωνο στο biobaxes@yahoo.gr
      Ευχαριστώ

      Απάντηση
    • ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

      ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ 10 ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΗ.ΤΙ ΤΙΜΗ ΕΧΟΥΝ? ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑΤΙ Η COURIER ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΤΑ.ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ,ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ.

      Απάντηση
      • Εμείς τα είπαμε, αλλά θα ξαναπαντήσω για τυχόν άλλους που έχουν την ίδια απορία.
        Για 10 φυτά, τα μεταφορικά με κούριερ θα είναι γύρω στα 12-13 ευρώ. Σας τα φέρνουν στην πόρτα σας και πληρώνετε με αντικαταβολή.
        Μπορούν να σταλλούν και με μεταφορική, και τα έξοδα αποστολής θα είναι απο 6,00, έως 10,00 ευρώ (ανάλογα με τον προορισμό, για τα νησιά σίγουρα θα είναι 10). Σ’ευτήν την περίπτωση όμως πρέπει να προκαταβάλετε το αντίτιμο των φυτών σε τραπεζικό λογαριασμό πριν γίνει η αποστολή. Και επίσης δεν ξέρω αν θα σας τα φέρουν στο σπίτι ή αν θα χρειαστεί να πάτε να τα πάρετε εσείς απο το γραφείο μεταφορών.
        Διαλέγετε τι σας βολεύει και αποφασίζετε εσείς, για μένα είναι το ίδιο με όποιον τρόπο κι αν τα στείλω.

        Απάντηση
  7. Μαυρογιαννης Γιωργος

    Ελενη γεια σου.Διαθετω 25 στρεμματα στην Αργολιδα και το χωραφι ειναι χερσο εδω και καιρο και ψαχνω για μια πρωτοποριακη καλλιεργεια εδω και καιρω και εχω καταλιξει στο goji ως εναλλακτικη με το ιπποφαες. Σε πληρη παραγωγη που ειναι δυνατον να διατεθει ο καρπος, υπο ποια μορφη και με τη αποδοση ;

    Απάντηση
  8. Ένα πρόβλημα στον υπολογιστή στάθηκε αιτία να διαγραφούν δεδομένα από τις ημερομηνίες 7,8 και 9 Μαρτίου. Όσοι έκαναν παραγγελία για φυτά γκότζι κατά τις ημερομηνίες αυτές, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν ξανά στο 23320 23932 για να δώσουν την παραγγελία τους.
    Ζητώ συγνώμη για την ταλαιπωρία

    Απάντηση
  9. kalhspera!tha ithela na mathw tous karpous meta pou mporoume na tous poulhsoume kai poso tha kostizei to kilo?epishs poso tha einai peripou to kostos suntirishs twn dentrwn(loipasmata,farmaka klp)?euxaristw

    Απάντηση
  10. Λυμπίκης Ηλίας

    Καλησπέρα.Αν ερχόταν κάποιος αύριο σε εσάς, πόσα φυτά θα μπορούσατε να του διαθέσετε;

    Απάντηση
  11. Λυμπίκης Ηλίας

    Ας πούμε, για παράδειγμα, 100 φυτά αν τα παραγγείλω αύριο πότε θα μπορώ να τα παραλάβω;

    Απάντηση
    • Γειά σου Ηλία.
      Αν διάβασες την σελίδα «Τα φυτά μας» θα ειδες οτι πρέπει να κάνεις την πατραγγελία σου 3 μήνες πριν την παράδοση των φυτών.

      Απάντηση
  12. Γεια σας.Καταναλωση ποσο goji μπορω την ημερα

    Απάντηση
  13. Καλησπέρα, έχω πάρει ένα γλαστράκι πρίν την άνοιξη, περίπου 20-30εκ. και ψήλωνε πάρα πολύ γρήγορα.Το κλάδεψα πριν 1 μήνα(είχε φτάσει 2μετρα) και αρχισε να δίνει και προς το πλάι.Εχω παρατηρήσει όμως, τελευταία πως κιτρινίζουν τα φύλλα και κάποια πέφτουν. Θα μπορούσε κάποιος να με ενημερώσει τον κύκλο του?Εννοώ ανα εποχή, πώς αναπτύσεται και τί πρέπει να κάνω εγω?

    Απάντηση
    • τα φύλλα κιτρινίζουν συνήθως είτε απο την ξηρασία (και τότε πεφτουν), είτε απο το πολύ πότισμα.
      Πότιζέ το 1 φορά τη βδομάδα.

      Απάντηση
  14. ….μάλλον απο το πολύ πότισμα!!!Ο άντρας μου τα ποτίζει κάθε μέρα!!! 🙂 Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας!!!

    Απάντηση
  15. Παράθεμα: Goji Berry (η ζεμπρι) Καλλιέργεια Goji berry (η ζεμπρι) στην Ελλάδα; Γιατί όχι;– Η υπέρ-τροφή από το Θιβέτ και η καλλιέργεια του στην Ελλάδα.Γκότζι (Goji)

  16. Θέλω να ρωτήσω το εξής…το goji berry μπορούμε να το πιουμε σαν »τσαι»η μονο τρωμε τον καρπό του και πόσο πρεπει να τρωμε πχ την ημέρα?Εγω παίρνω αποξηραμένο καρπό απο βιολογικά προιόντα θα ηθελα να προμηθευτώ για να φυτεψω σπόρο!!!!

    Απάντηση
    • Ναι, μπορείς να βράσεις το νερό και να ρίξεις μέσα 1 κουταλάκι καρπούς. Τους αφήνεις περίπου 10 λεπτά να σταθούν και μετά το πίνεις. Τρώς και τους καρπούς, δεν τους πετάς.
      Σπόρο δεν διαθέτουμε, μόνο φυτά.

      Απάντηση
  17. antonis boutsas

    ΘΑ ήθελα να τα πούμε απο κοντά και να δω και την καλλιέργεια σας. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ποσά λίτρα νερό θέλει το κάθε δέντρο το καλοκαίρι?

    Απάντηση
  18. antonis boutsas

    Έχω ακούσει για λίγα λίτρα στις πολλές ζεστές μέρα παρά μέρα, αλλά έχω ακούσει και 18 λίτρα ανά ώρα μέρα πάρα μέρα.. όπως καταλάβαινετε είναι μέρα με τη νύχτα οι δυο καταναλωσεις. Δηλαδή για μια καλλιέργεια 200 δέντρων ανά στρέμματα για 10 στέμματα θα χρειαστεί σε κάθε πότισμα 5 κυβικά η 50 κυβικά?

    Απάντηση
    • Οχι δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πόσα λίτρα και πόσο συχνά θέλει πότισμα. Αυτό είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων όπως: η σύσταση του χώματος, οι κλιματικές συνθήκες, το μικροκλίμα της περιοχής, η ηλικία του φυτού κλπ. Σε κάθε περίπτωση όμως, πότισμα μέρα παρα μέρα με 18-20 λίτρα νερό είναι υπερβολικό. Αυτός που το είπε σίγουρα δεν έχει καλλιεργήσει ποτέ του γκότζι.
      Η γνώμη μου είναι οτι το πότισμα πρέπει να γίνεται μια φορά στις 5-7 ημέρες, με ποσότητα νερού ανάλογη με τις παραπάνω παραμέτρους που ανέφερα. Σε ειδικές περιπτώσεις παρατεταμένου καύσωνα μπορούμε να «δροσίζουμε» τα δεντράκια μέρα παρα μέρα με λίγο νερό, και αυτό μόνο αν τα δεντράκια μας το έχουν ανάγκη (δείχνει το φυτό πότε χρειάζεται πότισμα).
      Μπορείς να έρθεις όποτε θέλεις για μια γνωριμία και συζήτηση, ώρες λειτουργίας καταστημάτων.

      Απάντηση
  19. Καλησπέρα σας, έχω κι έγω δύο φυτά σε γλάστρα. Το ένα αρκετά μεγάλο, (το έχω από πέρυσι) και τελευταία τα φύλλα του είναι πράσινα μεν, αλλά μαραμένα. Δοκίμασα πριν δύο μέρες να του ρίξω περισσότερο νερό νομίζοντας ότι λείπει νερό. Μετά διάβασα εδώ πως δεν θέλει τόσο πολύ πότισμα. Σήμερα όμως μάλλον είναι περισσότερο μαραμένα. Είναι επειδή τους έχω ρίξει ηδη πολύ νερό; Τι να κάνω; Τελικά να τα ποτίζω περισσότερο ή να τα αφήσω καμιά εβδομάδα χωρίς νερό; Μήπως υπάρχει κάποια ασθένεια στην ρίζα;

    Ευχαριστώ

    Απάντηση
    • Γειά σου Χρήστο!
      Μ’αυτά και με άλλα, έχει περάσει ένας μήνας απο το σχόλιό σου. Αν θέλεις ενημέρωσέ με για την τωρινή κατάσταση των φυτών, και βλέπουμε πάλι οκ;

      Απάντηση
  20. Καλησπέρα σας. Σήμερα διάβασα και το δικό σας blog για τα goji berries και θα με ενδιέφερε, επειδή εδώ βρήκα τεκμηριωμένες απόψεις, να μου λύνατε κάποιες απορίες που έχω για το πώς να αρχίσω.. Καταρχήν πρέπει να κάνω έλεγχο του εδάφους μου για να δω την αλκαλικότητά του(αν έχω καταλάβει καλά). Κατά δεύτερον θα ήθελα να ρωτήσω σε τί τιμή βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα δενδρύλλια και πόσα κυβικά μέτρα νερού χρειάζεται ένα δενδρύλλιο το χρόνο. Και τέλος, θα ήθελα να μου πείτε, όταν τελικά τα ξεκινήσω, αν θα μπορούσα να έχω βοήθεια από εσάς όσον αφορά στις γνώσεις και στην καλλιέργεια του φυτού σε τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν. Ευχαριστώ!

    Απάντηση
    • Γειά σου Πάνο, χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
      Η τιμή των φυτών είναι ανάλογη με την ποσότητα της παραγγελίας. Η ποσότητα νερού επίσης είναι πολύ σχετική… Παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι.
      Βοήθεια από μένα βεβαίως, αλλά μόνο τηλεφωνικά.
      Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το νερό και την τιμή των φυτών, επικοινώνησε τηλεφωνικά στο 23320 23932

      Απάντηση

Σχολιάστε