Ποικιλίες

Ποικιλίες

Υπάρχουν πάνω από 90 ποικιλίες  Goji Berry. Goji  ή  wolfberry (λυκόμουρο κατά την Ελληνική) είναι η κοινή ονομασία του φρούτου, που παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη: το Lycium barbarum και το Lycium  chinense, τα οποία και κυκλοφορούν στο εμπόριο σαν αποξηραμένα για κατανάλωση. Φρούτα  από κάποιες από τις ποικιλίες των Goji λέγεται ότι είναι δηλητηριώδη.

Το Lycium chinense καλλιεργείται στο νότιο τμήμα της Κίνας και συνήθως είναι πιο κοντό, ενώ το Lycium barbarum καλλιεργείται στα βόρεια, κυρίως στην αυτόνομη περιοχή Ningxia Hui, και είναι ψηλότερο. Το Lycium barbarum φτάνει σε ύψος από 2,5 έως 4 μέτρα. Άσχετα με τη γεωγραφική προέλευση τού φυτού, οι ονομασίες Γκότζι του Θιβέτ και Γκότζι των Ιμαλαΐων είναι οι πιο κοινές που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο υγιεινών τροφίμων, για προϊόντα που προέρχονται από αυτά τα φυτά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Θιβετιανά ή Κινέζικα;

Πολλοί νομίζουν ότι το «Θιβετιανά» και το «Κινέζικα» είναι οι δύο πιο γνωστές ποικιλίες του  Lycium. Στην πραγματικότητα ο διαχωρισμός αυτός είναι καθαρά τοπογραφικός. Δηλ. τόσο στην Κίνα όσο και στο Θιβέτ καλλιεργούνται οι ίδιες ποικιλίες.

Υπάρχει η άποψη ότι τα Θιβετιανά είναι τα καλύτερα και με τις περισσότερες θρεπτικές ιδιότητες, γι αυτό και η τιμή τους είναι υψηλότερη.  Και η αιτιολογία είναι ότι οι περιοχές του Θιβέτ και των Ιμαλάϊων στις οποίες φύεται το Goji είναι παρθένες, δεν διενεργούνται ψεκασμοί και διάφορες άλλες καλλιεργητικές φροντίδες, τα φυτά ποτίζονται με το καθαρό νερό από το λιώσιμο του χιονιού κλπ.  Ωστόσο, λέγεται ότι οι απόψεις αυτές δεν στηρίζονται σε κάποια επιστημονική μελέτη, παρά προήλθαν από  Θιβετιανούς πωλητές-εμπόρους, ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές του προϊόντος. Είναι αυτό που εμείς εδώ λέμε: Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου…

Ένα σχόλιο »

  1. Maria Ridgecrest

    μπορώ να καλλιεργήσω κι εγώ το δέντρο guanaba?

    Απάντηση
    • ???????
      Πες μας κι εμας τι είναι αυτό;;;

      Απάντηση
      • Maria Ridgecrest

        είναι ένα δέντρο που παράγει έναν πράσινο καρπό στο μέγεθος ενός μοκρού πεπονιού, αλλά είναι πράσινος και αγκαθωτός εξωτερικά,
        εσωτερικά δε έχει τροφή πράσινη με σπόρους μαύρους σαν το καρπούζι,
        ενώ εσωτερικά στο κέντρο έχει μία στήλη σαν μπανάνα
        η οποία εφάπτεται μεν με τον υπόλοιπο καρπό, ξεχωρίζει δε και την βγάζεις ατόφια.

        Το διαφημίζουν σαν αντικαρκινική τροφή.

        Απάντηση
        • ναι, μετά το είδα στις φωτό…
          και τι τρώγεται, αυτό το μέσα που είναι σαν μπανάνα;
          Το έχεις δοκιμάσει; Μπορει να ευδοκιμήσει εδώ;
          και τι σχέση έχει με τα Goji και τις ποικιλίες του;

          Απάντηση
          • Maria Ridgecrest

            το είδα στο internet ψάχνοντας , λένε ότι είναι αντικαρκινικό, μάλιστα ότι θεραπεύει κιολας, γίνεται πόλεμος εναντίον του από το κατεστημένο των γιατρών στην Αμερική.

            Από ότι κατάλαβα τρώγεται όλο το εσωτερικό του, τόσο το κεντρικό κομμάτι που μοιάζει με μπανάνα, όσο και το γύρω αφού βγουν τα σποράκια, όπως στο καρπούζι.

            Δεν γνωρίζω αν μπορεί να ευδοκιμήσει εδώ, θα το ψάξω. Με τα goji και τις ποικιλίες του καμία σχέση. Απλά σας ρώτησα ως ειδικούς, χρόνια στον χώρο, αν το είχατε ακούσει.

            Πάντως, δοκίμασα το goji, το ανακατεύω με γιαούρτι, για να αποκτά λίγο βαρύτητα και γεύση, είναι καλό. Έβαλα και 480 σπόρους με διάφορους τρόπους σε φυτώριο, και περιμένω να φυτρώσουν.

            Απάντηση
  2. Ένα πρόβλημα στον υπολογιστή στάθηκε αιτία να διαγραφούν δεδομένα από τις ημερομηνίες 7,8 και 9 Μαρτίου. Όσοι έκαναν παραγγελία για φυτά γκότζι κατά τις ημερομηνίες αυτές, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν ξανά στο 23320 23932 για να δώσουν την παραγγελία τους.
    Ζητώ συγνώμη για την ταλαιπωρία

    Απάντηση
  3. parakentes nikolaos

    ειχα παραγγειλει τεσσερα γλαστρακια goji.περιμενω

    Απάντηση
  4. καλημερα!ειμαι ο Νικος απο κερκυρα,ηθελα να ρωτησω για τις αποστασεις που εχει φυτεψει ο φιλος απο Βεροια.πολυ οραια δουλεια,μπραβο Γιαννη!

    Απάντηση
  5. GIANNHS KRITI

    GIASAS,ESHS PIA PIKILIA QOJI DIATHETETE PROS POLISH,KAI GIATI EXETE EPILEKSEI AYTHN,EINAI THEMA PARAGOGIKOTITAS,EYDOKIMEI STHN ELLADA,KARPOS PIO PLOYSIOS SE STIXIA?EYXARISO.

    Απάντηση
    • Γιαννη, εμείς έχουμε σπορόφυτα Lycium Barbarum. Είναι αυτά που κυρίως κυκλοφορούν στην αγορά σαν αποξηραμένα

      Απάντηση
  6. ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΣΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΓΚΟΤΖΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ?
    ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΑ 500?Η 1000?
    ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?
    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ

    Απάντηση
  7. poia einai h timh tu goji k se ti morfh borw na to promhtheftw??? pws borw na to parageilw???

    Απάντηση
    • Τι εννοείς σε τι μορφή? Θέλεις να φυτέψεις φυτά ή να φας καρπό;

      Απάντηση
      • na faw karpo!!!! poso exei to 1 kilo freskou goji berry???

        Απάντηση
        • Αχ ρε Μπίλη…. Μα είναι δυνατόν μέσα στον χειμώνα να ψάχνεις για νωπό καρπό γκότζι;;;;
          Μόνο αποξηραμένο εισαγόμενο υπάρχει: Κινέζικο 30,00 ευρώ το κιλό και Ιμαλλαίων 46,50 ευρώ το κιλό.
          Αν θέλεις μπορώ να σου στείλω.

          Απάντηση
  8. geia sas eimai o marios apo thn kontinh veroia.kai apofasisa na arxisw thn kalhergia goji. tha hthela na mathw thn timh tou ana fyto kai se poso kairo tha mporousa na exw gyrw sta 120 fyta

    Απάντηση
    • Μάριε, ξανά φυτά απο Απρίλιο και μετά.
      Αν θέλεις να τα πάρεις απο εμάς, θα πρέπει να κάνεις την παραγγελία σου μέχρι αρχές Φεβρουαρίου.

      Απάντηση
  9. Μαργαρίτα

    Καλησπέρα, έχω κάποια έκταση στη Πελοπόννησο στο νομό Μεσσηνίας, ήπιος χειμώνας αλλά πολύς αέρας όλο το χρόνο. Θα ευδοκιμούσε το Γκότζι; Αν ναι πως θα μπορούσα να αποκτήσω 3 δεντρύλλια για δοκιμή; Η βάση μου είναι η Αθήνα.
    Ευχαριστώ

    Απάντηση

Σχολιάστε