ΗΜΕΡΙΔΑ

Ημερίδα Goji – Εισηγήσεις – Σχολιασμοί

Στις  8/4/2012 πραγματοποιήθηκε  στη Νάουσα η ημερίδα «Καλλιέργεια του  Goji Berry  στην Ελλάδα». Πάρα πολύς κόσμος ήθελε να παραβρεθεί, αλλά δεν μπόρεσε λόγω της απόστασης.  Δημοσιεύω  εδώ, για όλους αυτούς, τις ομιλίες όλων των εισηγητών, με την σειρά που παρουσιάστηκαν.

Επίσης, πολλοί από τους παρευρισκόμενους έφυγαν απογοητευμένοι, κυρίως με όσα ακούστηκαν στην εισήγηση του κ. Γκέρτση. Θα αναλύσω και θα σχολιάσω αυτήν την ομιλία σ τα σημεία που με βρίσκουν αντίθετη, και αυτά κυρίως που παρουσιάστηκαν όχι και τόσο ξεκάθαρα, και έκαναν τον κόσμο να φύγει με ανάμεικτα συναισθήματα.

Πρώτα απ’ όλα όμως, να σχολιάσω εμένα. Πολλά τα σαρδάμ μου! Είναι η πρώτη μου ομιλία σε τόσον πολύ κόσμο, μάλλον εκεί οφείλονται…  Γιατί δεν είναι ότι δεν ήμουνα καλά προετοιμασμένη, όλα αυτά που είπα τα επαναλαμβάνω  καθημερινά πολλές φορές την ημέρα, σε ανθρώπους που επικοινωνούν μαζί μου τηλεφωνικά ή έρχονται στον Βιο-μπαξέ για να ενημερωθούν για την καλλιέργεια.

 Όσον αφορά τις ιδιότητες του καρπού, ασφαλώς δεν τα έβγαλα απ’ το μυαλό μου, ούτε κι έκανα εγώ τις έρευνες και τις αναλύσεις. Κυκλοφορούν ευρέως σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Για τα στοιχεία καλλιέργειας όμως, δηλώνω υπεύθυνα ότι είναι σύμφωνα με τις δικές μου παρατηρήσεις (για όσο διάστημα καλλιεργήσαμε τα συγκεκριμένα φυτά) και με τα δικά μου πιστεύω, τα οποία σε κάποια σημεία έρχονται σε αντίθεση με άλλους φυτωριούχους/εμπόρους.

Σίγουρα η έκφραση «να γιατρευτείτε» ήταν ατυχής… Μάλλον πιο δόκιμο θα ήταν  να πω «να βοηθηθείτε στα προβλήματα υγείας».

Δεν έχω τίποτε άλλο να παρατηρήσω σχετικά με την ομιλία μου, τα σχόλια τα περιμένω από σας.

Παρακολουθήστε την εισήγηση του κ. Α. Γέρτση:

Οι αριθμοί με κόκκινο χρώμα είναι το χρονικό σημείο του βίντεο, στο οποίο αναφέρομαι.

10:05 Δείγματα καρπού είδαμε και γευτήκαμε από τον πρώτο χρόνο!!! Τόσο εμείς, όσο και αρκετοί από τους πελάτες μας που φύτεψαν φυτά  Goji πέρυσι, μέχρι και τον Ιούνιο. Ασφαλώς δεν κάρπισαν όλα τα φυτά, και όσα  έδωσαν καρπό, τον έδωσαν φυσικά σε μικρές ποσότητες. Μην ξεχνάμε ότι το Goji  ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών (πατάτα, τομάτα, πιπεριά κλπ). Οι καλλιέργειες αυτής της οικογένειας γίνονται όλες από σπορόφυτα, και όλες – μα όλες δίνουν καρπό στον πρώτο χρόνο!

14:15 Ηδη όπως ακούσατε έδωσα την απάντησή μου στον κ. Γκέρτση. Θα ήθελα όμως να το σχολιάσω περισσότερο. Πρώτα απ’όλα δεν είπα μην ακούτε τους γιατρούς! Το αν αναφέρθηκα στις ιδιότητες του Goji, ήταν για μια απλή ενημέρωση, για να ξέρει ο κόσμος σε τι ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσει.  Γιατί πρέπει να ξέρουμε!!! Βεβαίως και θα πάω στον γιατρό για να μου κάνει διάγνωση σε κάποιο πρόβλημα υγείας που θα έχω. Από κει και πέρα όμως, θέλω να έχω εγώ την επιλογή αν θα χρησιμοποιήσω φάρμακα (χημικά-τοξικά) ή αν θα προτιμήσω κάποιο φυσικό προϊόν για την επίλυση του προβλήματος.

Θέλω να αποφασίσω εγώ αν π.χ. για τον πονοκέφαλο θα πάρω κάποιο παυσίπονο ή θα χρησιμοποιήσω  κάποιο αιθέριο έλαιο ή βότανο. Αν για την κυστίτιδα – ουρολοίμωξη θα πλακωθώ στα αντιβιοτικά ή θα καταναλώσω κράνμπερυ. Αν για την ίωση ή την γρίππη επίσης θα πάρω αντιβίωση ή θα προτιμήσω την εχινάτσια, την πρόπολη, την βιταμίνη C. Αν για την δυσκοιλιότητα θα τρέξω στο φαρμακείο να πάρω τις χημικές καραμέλες ή αν θα φάω το ψωμί εσσαίων ή θα πιώ κάποιο βότανο. Αν για το δερματικό μου πρόβλημα θα πασαλειφθώ  με φαρμακευτικές κορτιζονούχες αλοιφές ή αν θα προτιμήσω σιτέλαιο, ζελέ αλόης, βαλσαμέλαιο ή καστορέλαιο.  

Όλες αυτές τις επιλογές όμως δεν θα τις έχω αν δεν τα γνωρίζω αυτά τα προϊόντα και τις ιδιότητές τους! Γιατί πολύ απλά, κανένας γιατρός δεν θα με ενημερώσει σχετικά με αυτά τα προϊόντα, και το μόνο που θα μου γράψει είναι φάρμακα. Αυτή άλλωστε είναι η δουλειά του, να γράφει φάρμακα και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες  μελέτες για το γκότζι. Η προσωπική μου άποψη; Πιστεύω πως έχουν γίνει, απλά τις έχουν πνίξει (για ευνόητους λόγους) και δεν βγήκαν ποτέ στην δημοσιότητα  για να μην πληγούν τα μεγάλα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων.

17:35 Τον αντιοξειδωτικό πίνακα του υπουργείου γεωργίας της Αμερικής μπορείτε να τον δείτε εδω. Η λέξη “row” δίπλα από το Goji Berry  μας λέει καθαρά ότι οι 3.290 μονάδες αντιστοιχούν σε 100 γρ. νωπού καρπού (κάτι που δεν αναφέρθηκε στην ομιλία)!!! Ανάλογα με τον βαθμό αποξήρανσης του καρπού οι μονάδες αυτές πολλαπλασιάζονται. Αν πχ. έχουμε αποξήρανση 10:1 (όπως αναφέρθηκε στην ομιλία του κ. Γαλάτουλα )το νούμερο αυτό θα γίνει 32.900 στα 100 γρ. αποξηραμένου καρπού, κι αν είναι 6:1, τότε θα είναι 19.740. Άρα, οι 25.300 μονάδες ORAC που αναφέρονται ευρέως, είναι μια μέση τιμή και αντιστοιχούν σε μια αποξήρανση της τάξης του 7,7:1.

Και ναι, το σκόρδο έχει 5.708 μονάδες, κι αν κοιτάξετε και αμέσως από κάτω , είναι και το τζίντζερ με 14.840 μονάδες!!! Αναρωτιέμαι όμως… ποιος απ’όλους μας μπορεί να καταναλώνει 100 γρ. σκόρδο ή τζίντζερ ημερησίως για να παίρνει αυτές τις μονάδες; Κι αν ακόμα – ακόμα το καταφέρει κάποια μέρα, το λιγότερο που θα πάθει είναι να καταλήξει σε νοσοκομείο γιατί θα έχουν καεί όλα του τα σωθικά…

18:50 Το πρώτο που θα ήθελα να πω εδώ, είναι ότι δεν ήταν πρέπων αυτές οι μελέτες να παρουσιαστούν στην αγγλική. Όλα αυτά τα προβλήματα θα σας τα παρουσιάσω σε μετάφραση του Google (κακή μεν, αλλά θα μπορέσετε να βγάλετε κάποιο νόημα). Κάντε κλικ πάνω στις λέξεις πρώτη, δεύτερη, τρίτη κλπ. για να δείτε την μετάφραση.

Η πρώτη μελέτη μας λέει ότι η ταυτόχρονη λήψη Βαρφαρίνης (ουσία που περιέχεται σε αντιπηκτικά φάρμακα) και γκότζι πιθανόν  να προκαλεί αιμορραγία, και παρουσιάστηκε σε μια γυναίκα 71 ετών.

Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο και άγνωστο, αναφέρεται  και σε αρκετά ελληνικά sites.

Η δεύτερη αναφέρεται σε συμπτώματα αλλεργίας σε 2 άτομα (το ένα παρουσίασε αναφυλαξία), μετά την κατανάλωση καρπών γκότζι. Διαβάστε εδώ για την αναφυλαξία

 Ενώ το γκότζι καταναλώνεται από δισεκατομμύρια κόσμου, 2 άτομα παρουσίασαν συμπτώματα αλλεργίας!!! Προσωπικά εγώ παρουσιάζω πολύ άσχημα συμπτώματα αλλεργίας ύστερα από κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν σιτάρι. Επίσης, γνωρίζω πως δεν είμαι η μοναδική, την ίδια ευαισθησία στο σιτάρι την έχουν πάρα πολλοί άνθρωποι. Συμπτώματα αλλεργίας έχω και ύστερα από κατανάλωση καρότου, πορτοκαλιού, λεμονιού, οστρακοειδών. Αναφυλαξία έπαθα κάποτε που πήρα την κοινή μας ασπιρίνη!!!

Και παρ’όλα αυτά, κανείς γιατρός/ακαδημαϊκός/ μελετητής δεν βγήκε ποτέ να πει στον κόσμο να μην καταναλώνει σιτάρι, ασπιρίνη ή πορτοκάλι γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνα…

Η τρίτη μελέτη (σε ποντίκια) απέδειξε ότι όντως τα γκότζι περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν το ήπαρ,  έχουν ιδιότητες κατά των όγκων και βοηθούν στην αντιγήρανση   

Εδώ δεν βρίσκω κάποιο πρόβλημα…

Η τέταρτη περιγράφει μία περίπτωση φωτοευαισθησίας ύστερα από κατανάλωση γκότζι σε συνδυασμό με cat’s claw.

Πολύ κοντινό μου πρόσωπο έπαθε φωτοευαισθησία μετά από χρήση μιας κρέμας προσώπου (μελετημένη και εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ), την οποία μάλιστα την είχε πάρει από φαρμακείο. Φωτοευαισθησία επίσης μπορούν να πάθουν άτομα που ακολουθούν κάποια θεραπευτική αγωγή με αγγειοδιασταλτικά, διουρητικά, αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, ορισμένα αντιισταμινικά και ηρεμιστικά φάρμακα. Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο για την φωτοευαισθησία.

Η πέμπτη μελέτη αναφέρεται στην εμπορία των συμπληρωμάτων διατροφής στην Β. Αμερική, η οποία βασίζεται κυρίως στο πολυεπίπεδο μάρκετιγκ με αποτέλεσμα  τα προϊόντα να  πωλούνται σε υψηλές τιμές. Αναφέρει επίσης ότι  υπάρχει αδυναμία του νόμου για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος.

Κι εδώ δεν βλέπω το γκότζι να είναι επικίνδυνο και να προκαλεί κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ο έκτος σύνδεσμός απλά περιέχει μία ερώτηση: Είναι μερικά από τα πιο εξωτικά είδη μούρων, όπως το goji και τα μούρα acai, καλύτερα για την υγεία από τα πιο κοινά μούρα, όπως βατόμουρα φράουλες, τα σμέουρα ;

Μια απλή ερώτηση, χωρίς να δίδεται απάντηση…

Η έβδομη μελέτη αποδεικνύει ότι τα γκότζι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν σε ασθένειες , όπως η αθηροσκλήρωση, ο διαβήτης, η υπέρταση. Επίσης, λέει ότι το φυτό δεν παρουσιάζει κάποια τοξικότητα, αλλά ίσως υπάρχει αλληλεπίδραση με την Βαρφαρίνη (αυτό που αναφέρει και η πρώτη μελέτη)

Τι να σχολιάσω τώρα εδώ; Στο μόνο «πρόβλημα» που αναφέρεται,  είναι σ’αυτό στο οποίο μας το παρουσίασαν και στην πρώτη μελέτη, και  μάλιστα δεν έχει αποδειχθεί. Και οι δύο αναφορές βασίζονται στις λέξεις «πιθανόν» και «ίσως»…

Στην όγδοη μελέτη περιγράφονται τα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα που είχαν άνθρωποι που κατανάλωναν γκότζι ,σε αντίθεση μ’αυτούς που τους δόθηκε εικονικό φάρμακο. Επίσης, παρατηρήθηκε τόνωση και μείωση των ελεύθερων ριζών. Και καταλήγει πως με την συνεχή κατανάλωση του γκότζι όντως υπάρχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία.

Στην ένατη μελέτη αναλύεται μια παρόμοια έρευνα με την όγδοη, οπου αποδεικνύεται ότι με την συνεχή κατανάλωση του γκόζι  παρατηρήθηκαν ποσοστά αύξησης για το επίπεδο της ενέργειας, την αθλητική απόδοση, την ποιότητα του ύπνου, την ευκολία της αφύπνισης, τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στις δραστηριότητες, διανοητική οξύτητα, την ηρεμία, και τα συναισθήματα της υγείας, την ικανοποίηση και ευτυχία. Επίσης μείωσε σημαντικά την κόπωση και το στρες, τη βελτίωση και την κανονικότητα της γαστρεντερικής λειτουργίας.

Στην όγδοη και ένατη μελέτη κάθε άλλο παρά προβλήματα βλέπω να δημιουργεί το γκότζι…

Και στην δέκατη γίνεται αναφορά σε όλα γενικά τα berries (και σ’αυτά που εμείς ούτε καν τα έχουμε ακουστά), και απλά λέει πως γίνονται συνέδρια και συμπόσια, για να αποδειχθούν ή καταρριφτούν οι θεραπευτικές ιδιότητες αυτών των εξωτικών φρούτων.

Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι οι αρνητικές αναφορές είναι ή 1η, 2η, και η 4η. Θετικές είναι οι 3η, 7η, 8η και η 9η. Ενώ οι 5η, 6η και η 10η δεν μου λένε απολύτως τίποτα!!!

Που είναι λοιπόν τα πολλά προβλήματα; Οι 4 περιπτώσεις δυσανεξίας που αναφέρθηκαν,  ενώ το γκότζι έχει πια τόσο ευρεία κατανάλωση σε όλον τον κόσμο; Μήπως να σας θυμίσω πόσοι άνθρωποι έχουν δυσανεξία στην γλουτένη; Η μήπως στην λακτόζη; Η μήπως πόσοι άνθρωποι παρουσιάζουν αλλεργία ύστερα από την κατανάλωση φράουλας, ακτινιδίου, γύρης και ένα σωρό άλλων τροφών; Ίσως θα έπρεπε να αναφερθώ και στα μελετημένα και εγκεκριμένα φάρμακα… Γνωρίζετε εσείς έστω και ένα που να μην αναγράφει αντενδείξεις και παρενέργειες; Θυμηθείτε επίσης πόσο συχνά ακούμε για απόσυρση κάποιου εγκεκριμένου από τον ΕΟΦ φαρμάκου, το οποίο ύστερα από χρόνια κυκλοφορίας κρίθηκε ακατάλληλο, επικίνδυνο και υπεύθυνο ακόμα και για θανάτους;

Επανέρχομαι…

 

Η ομιλία του κ. Γαλάτουλα:

Η μιλία του κ. Μισαηλίδη:

Και τέλος, η παρέμβαση του κ. Καρασλίδη:

Ένα σχόλιο »

  1. gojiberries@yahoo.gr

    Ελενη δεν μπορεσαμε να ερθουμε (αν και το θελαμε) οποτε το υλικο το περιμενουμε με ανυπομονησια (Αρτα)

    Απάντηση
  2. ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

    Καλησπέρα κυρία Παναγιώτου.

    Είμαστε η ομάδα μαθητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής που κάνουμε την εργασία σχετικά με τα οφέλη και την καλλιέργεια του φυτού Goji berry. Καθώς το σχολικό τετράμηνο λήγει σε 2 εβδομάδες, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να ανεβάσετε το υλικό από την εκδήλωση το γρηγορότερο δυνατό! Συμπληρωματικά, εάν έχετε στα χέρια σας επιπλέον υλικό σχετικό με το θέμα μας, θα μας βοηθούσε ιδιαίτερα εάν μας το στέλνατε.

    Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας.

    Με ευγενικούς χαιρετισμούς,
    Οι μαθητές της Ε.Α.

    Απάντηση

Σχολιάστε