RSS Feed

Kαλλιεργεια Goji

Οι πληροφορίες που θα διαβάσετε παρακάτω είναι από την μέχρι τώρα σύντομη απασχόλησή μας με τα φυτά Goji, καθώς και απ ’όσα διαβάσαμε στο διαδίκτυο από διάφορες πηγές.

 Φυτέψαμε  από λίγα φυτά σε διάφορα μέρη, με διαφορετικά χώματα και  συνθήκες,  παρατηρούμε και καταγράφουμε την ανάπτυξη των φυτών. Επικοινωνούμε με τους πελάτες μας από όλες της περιοχές της Ελλάδας και συλλέγουμε πληροφορίες.  

Τα μέχρι τώρα στοιχεία μας λένε ότι τα Goji Berries μπορούν να καλλιεργηθούν στη χώρα μας, καθώς οι κλιματολογικές μας συνθήκες  συμφωνούν με τις απαιτήσεις του φυτού. Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που πιστεύουν ότι τα δικά μας Goji Berries θα είναι ποιοτικά καλύτερα από τα κινέζικα λόγω του ιδιαίτερου κλίματος της Ελλάδας.  Τα φυτά δείχνουν  να αναπτύσσονται καλά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ορεινές, πεδινές και παραθαλάσσιες.  Είναι γενικά πολύ «σκληρά» φυτά στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και μεγάλης αντοχής στη  ξηρασία. Βέβαια το καλοκαίρι, με τις μεγάλες θερμοκρασίες χρειάζεται λίγο πότισμα παραπάνω λόγω του ότι βρίσκεται σε περίοδο παραγωγής. Όταν ποτίζουμε πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας την σύσταση του χώματος στο οποίο είναι φυτεμένα τα φυτά, καθώς και τις καιρικές συνθήκες (ανομβρία, καύσωνας κλπ.)

LYCIUM_barbarum_No1_Lifeberry_2056_1281083303

L.barbarum φυτό σε παραγωγή

 •          Γενικά

Ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών (Solanaceae), στην ίδια οικογένεια που ανήκουν και τα πολύ γνωστά σε μας φυτά όπως ντομάτα, πατάτα, μελιτζάνα κλπ. Είναι ένα θαμνώδες δέντρο (και όχι έρπον φυτό όπως παρουσιάστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή) και το ύψος του μπορεί να ποικίλει από 2  έως και 4-5 μέτρα, ανάλογα με το είδος του φυτού και το κλάδεμα που θα του δώσουμε. Το εύρος των θερμοκρασιών στο οποίο μπορεί να επιβιώσει είναι μεγάλο. Αντέχει από  – 20οC (κάποιοι αναφέρουν έως και -25οC)  μέχρι + 40οC. Προτιμάει μέρη με ηλιοφάνεια τις περισσότερες ώρες της ημέρας, ή τουλάχιστον ημισκιερά. Μπορεί να αντέξει μέχρι και στα πιο ξερά καλοκαίρια! Το εντυπωσιακό είναι ότι το καλοκαίρι,  με την μεγάλη ζέστη, ίσως να χάσει τα φύλλα του και να μοιάζει σαν να ξεράθηκε. Αυτό όμως δεν κρατάει για  πολύ. Μέσα σε διάστημα 7-10 ημερών ξαναχτυπάει καινούρια φυλλαράκια, πιο ζωντανά και πιο πυκνά!

 •          Έδαφος

Αναπτύσσεται πολύ καλά σε διάφορα εδάφη, από πολύ βαριά, αργιλώδη εδάφη έως αμμώδη, με ρΗ από 7 και πάνω. Βέβαια, τα είδαμε να αναπτύσσονται καλά και σε εδάφη με χαμηλότερο ρΗ. Δεν ξέρω, ίσως το αλκαλικό έδαφος να παίζει ρόλο στην ποσότητα ή την ποιότητα της παραγωγής. Το σημαντικό είναι το έδαφος να έχει καλή στραγγιστική ικανότητα  και να αερίζεται.

Όσοι θέλουν να καλλιεργήσουν το φυτό σε γλάστρα, καλύτερα είναι να προτιμήσουν μια γλάστρα βαθιά, γιατί το φυτό αυτό έχει πολύ βαθύ ριζικό σύστημα. Το φάρδος της γλάστρας δεν παίζει σημαντικό ρόλο.

 •         Πότισμα

Όπως είπαμε,  είναι ένα φυτό με μεγάλη αντοχή στην ξηρασία λόγω του μεγάλου βάθους του ριζικού συστήματός του, παρ’ όλα αυτά όμως, ειδικά σε περίοδο παραγωγής θα πρέπει να ποτίζεται όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, τα νεαρά φυτά καλά είναι να ποτίζονται τακτικά (μια φορά την εβδομάδα αν δεν έχει προηγηθεί βροχή). Kleinflaechenduese-Gardena-Micro-Drip-System-3.jpg

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ποτίζετε με κατάκλιση, αλλά με σταγόνες ή μπεκάκια, που θα ψεκάζουν το νερό χωρίς να βρέχουν τα φύλλα, για την αποφυγή μυκητολογικών προσβολών.  

 •         Φύτευση

Οι αποστάσεις φύτευσης είναι στα 2 μέτρα φυτό από φυτό πάνω στη σειρά. Ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας που θέλετε να ακολουθήσετε, θα αφήσετε και αποστάσεις σειράς από σειρά. Δηλ. αν επιλέξετε ελεύθερη φύτευση θα αφήσετε 3,5-4,0μ. απόσταση μεταξύ των σειρών, και σ’ αυτήν την περίπτωση το  στρέμμα θα πάρει 120-130 φυτά. Στην περίπτωση που θα επιλέξετε φύτευση σε στυλ παλμέτας, οι αποστάσεις σειράς από σειρά θα είναι 2,0-2,5μ., και άρα θα μπει σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός φυτών.

Όταν θα παραλάβετε τα μικρά φυτά, καλό είναι να μην τα αφήσετε για πολύ καιρό μέσα στα μικρά γλαστράκια, και να τα μεταφυτέψετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί όταν η ρίζα του φυτού φτάσει στον πάτο της γλάστρας το φυτό σταματάει να αναπτύσσεται. Αν έχετε σκοπό να καλλιεργήσετε τα φυτά σας σε γλάστρα, να προτιμήσετε μια γλάστρα βαθιά, γιατί οι ρίζες του φυτού τραβάνε σε βάθος. Το φάρδος της γλάστρας δεν έχει μεγάλη σημασία. Αν κατά την μεταφύτευση κόψετε λίγο τις ρίζες, το φυτό θα κλαδώσει και θα πάρει σχήμα θάμνου.

 ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Υπάρχει μεγάλη σύγχυση όσον αφορά την ποσότητα των δενδρυλλίων ανά στρέμμα. Κάποιοι φυτωριούχοι-έμποροι προτείνουν  250-300 φυτά/στρέμμα (δηλ. πολύ πυκνή φύτευση 1,0μ. X 3,0μ.), βασιζόμενοι στις φυτείες της Κίνας. Εδώ ίσως να υπάρχει κάποια παγίδα! ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ!!! Εκεί γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών και οι έλεγχοι για χημικά υπολείμματα δεν ξέρω καν αν γίνονται… Δεν είναι λίγες οι εισαγόμενες στην Ευρώπη παρτίδες αποξηραμένου καρπού γκότζι που, ύστερα από έλεγχο, γύρισαν πίσω λόγω υπερβολικών ποσοστών σε χημικά. Το κλίμα της Ελλάδας δεν είναι ίδιο με αυτό της Κίνας. Στην χώρα μας έχουμε αρκετή υγρασία, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη κάποιων ασθενειών, και ειδικότερα των μυκητιάσεων. Όσο πιο πυκνά είναι φυτεμένα τα φυτά, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να αναπτύξει ασθένειες και άλλο τόσο πιο δύσκολη θα είναι η καταπολέμηση τους. Αν λοιπόν εμείς εφαρμόσουμε τα φυτοφάρμακα που εφαρμόζουν οι κινέζοι στις φυτείες τους, δεν πρόκειται να πουλήσουμε ούτε κιλό από τον παραγόμενο καρπό! Άλλωστε, σκεφτείτε το κι αλλιώς: αν φυτέψετε τα δέντρα σας στα 2,0μ. και εφ’ όσον αυτά ενηλικιωθούν και δεν παρουσιάζουν προβλήματα, τότε μπορείτε ανάμεσά τους να προσθέσετε κι άλλα δενδρύλλια. Ενώ αν από την αρχή τα φυτέψετε στο 1,0μ. και μετά από χρόνια καταλάβετε ότι υπάρχουν προβλήματα  με ασθένειες, τι θα κάνετε; Θα ξεριζώσετε τα μισά δέντρα;

Λάβετε υπ’ όψιν σας επίσης ότι  κανείς από αυτούς που προτείνουν πυκνή φύτευση, δεν έχει καλλιεργήσει το γκότζι σε χωράφι, παρά μόνο σε γλάστρες…  Βασίζονται σε πληροφορίες που αφορούν την Κίνα, παραβλέποντας τις συνθήκες της χώρας μας (όπως και την νομοθεσία περί τροφίμων). Κι επιπλέον υπάρχει και το εμπορικό κέρδος. Όσα περισσότερα φυτά πουλήσουν, τόσο μεγαλύτερο κέρδος θα έχουν! Καλά, αυτό το τελευταίο ισχύει και για μένα… 🙂

 •          Εχθροί-ασθένειες

Από τα όσα μας έδειξε το φυτό μέχρι τώρα, μπορούμε να πούμε ότι προσβάλλεται από την ψείρα και τον θρίπα. Αυτές οι προσβολές  καταπολεμούνται με εντομοκτόνα. Ανάλογα με το είδος καλλιέργειας που θα κάνετε (συμβατική, ολοκληρωμένης διαχείρισης ή βιολογική) θα επιλέξετε και το σκεύασμα το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για την καταπολέμηση των εντόμων αυτών.

Επίσης, κάποιος πελάτης μας ανέφερε ότι τα φυτά του προσβλήθηκαν από ωίδιο (πάστρα). Για να το καταπολεμήσετε αυτό, θα πρέπει να ψεκάσετε τα φυτά σας με κάποιο μυκητοκτόνο.

Οποιαδήποτε άλλη προσβολή παρατηρήσουμε στο μέλλον, θα καταγράφεται σε αυτήν την ενότητα.

 •         Λίπανση

Όπως έχουμε πει, τα φυτά Goji berry δεν είναι καθόλου απαιτητικά σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και στα πιο φτωχά εδάφη. Μέχρι τώρα δεν έχουμε χρησιμοποιήσει κάποιο λίπασμα. Στα μισά φυτά όμως έχουμε προσθέσει κοπριά και παρατηρήσαμε ότι τα φυτά αυτά αναπτύχθηκαν καλύτερα, το φύλλωμά τους ήταν πυκνότερο και με πιο ζωηρό χρώμα. Αν χρησιμοποιήσετε κοπριά στα φυτά σας, φροντίστε να είναι χωνεμένη. Επίσης, η χρήση ΕΜ (ενεργών μικροοργανισμών) θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των φυτών σας, καθώς θα τα κάνει και πιο ανθεκτικά στις προσβολές εντόμων και ασθενειών.

 •         Καρποφορία

Αν φυτέψετε τα φυτά σας νωρίς την άνοιξη, το πιθανότερο είναι ότι προς το τέλος του καλοκαιριού θα γευτείτε τους πρώτους σας καρπούς Goji Berry! Θα είναι βέβαια λιγοστοί και μικροί, αλλά με το πέρασμα των χρόνων οι καρποί θα πολλαπλασιάζονται και θα μεγαλώνουν σε μέγεθος. Σε πλήρη παραγωγή αναμένεται να φτάσουν τα φυτά σας στον 3-4 χρόνο, και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το 35ο έτος της ζωής τους.

 •          Συγκομιδή

Θα έλεγα ότι αυτό είναι το δυσκολότερο μέρος της όλης καλλιέργειας των Goji berries. Η συγκομιδή των καρπών γίνεται αποκλειστικά χειρονακτικά, και μάλιστα θα πρέπει να φοράτε γάντια ή να έχετε κάποιο ύφασμα, ώστε να μην πιάνετε τους καρπούς με γυμνά χέρια, γιατί όπου ακουμπάει το δέρμα μας τον καρπό, το σημείο αυτό οξειδώνεται και σκουραίνει.  Επίσης θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η παραγωγική περίοδος κρατάει πολύ καιρό. Αρχίζει από τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου και φθάνει μέχρι τις πρώτες παγωνιές του Οκτώβρη. Όλους αυτούς τους μήνες θα πρέπει να συγκομίζετε τους ώριμους καρπούς κάθε 3-4 ημέρες.

Πέρα από τους καρπούς όμως, μπορείτε να μαζέψετε και τα φύλλα, να τα αποξηράνετε και το πίνεται σαν τσάι.

 • Αποξήρανση

Η αποξήρανση των καρπών δεν είναι δύσκολη. Μπορούν να αποξηρανθούν με φυσικό τρόπο όπως οι σταφίδες, είτε σε αποξηραντήρια σταφίδας με αέρα, χωρίς την προσθήκη χημικών.

 

Για νεότερα στοιχεία σχετικά με την καλλιέργεια, διαβάστε εδώ.

Παναγιώτου Ελένη

Τ.Γεωπόνος

Το παραπάνω κείμενο περιέχει προσωπικές πληροφορίες. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου χωρίς την αναφορά της πηγής.

356 responses »

 1. Μπουλούζου Δήμητρα

  Θα ήθελα να μου πείτε που μπορώ να προμηθευτώ μερικά φυτά για μια δοκιμή στην περιοχή μου.

  Απάντηση
 2. Καλησπέρα Ελένη.
  Από τα δυο δικά μου που φύτεψα την Ανοιξη, το ένα ξεράθηκε, πιστευω απο έλλειξη νερού. Μαλλον ειχε κληση το εδαφος κια δεν κρατουσε νερό. Το έδαφος ειναι πηλώδες και με δυσκολεύει λίγο, σε όλες τις καλλιέργειες, είμαι και άσχετη. Το δεύτερο φυτό μεγάλωσε σχεδόν ένα μέτρο, τωρα ρίχνει τα φύλλα του, οπότε την Άνοιξη θα φανεί η πρόοδός του. Βρίσκομαι στον κάμπο της Ξάνθης για όσους αναρωτιούνται. Χθες τη νυχτα η θερμοκρασία έπεσε στους -4 βαθμούς οπότε δεν το ποτίζω πια, να μην παγώσουν οι ρίζες του.
  Ασχετο: μήπως ξέρεις αν το ιπποφαές ρίχνει τα φύλλα τον χειμώνα;

  Απάντηση
  • Καλημέρα Αθηνά!
   Καλά κάνεις, δεν χρειάζεται να το ποτίζεις από δω και πέρα.
   Το ιπποφαές είναι φυλοβόλο φυτό.

   Απάντηση
 3. Στέλιος

  Γειά σας Ελένη

  Σας γράφω απο Αθήνα και θα ήθελα να ξερω ,αν μπορείτε να με βοηθησετε, που να βρω σπόρους Goji ειτε απο κατάστημα είτε online

  ευχαριστω πολύ
  Στέλιος

  Απάντηση
  • Στέλιο, λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω, αλλά στην Αθήνα μάλλον δεν υπάρχει πουθενα…
   Αν ψάξεις στο ίντερνετ, θα βρεις σε ξένα σαιτ.

   Απάντηση
 4. γεια σας κ απο μενα.θα ηθελα να ξερω ποσα κιλα κατα μεσο ορο παραγει το καθε φυτο.επισης μετα πως πιστευετε οτι μπορει να τα διαθεσει κ σε ποιους?

  Απάντηση
 5. Γειά σας, αν φυτέψω αποξηραμένους καρπούς Goji υπάρχει περίπτωση να φυτρώσουν φυτά?

  Απάντηση
 6. Karanasios I.

  Έχω 3 στο μπαλκόνι αυτή τη στιγμή από τα οποία το 1 έριξε φύλλα ενώ τα άλλα δύο αντέχουν ακόμη αν και φαίνεται ότι τα ρίχνουν σιγά σιγά & είχαν ε και τα 3 μια μικρή ανάπτυξη . Κ αλλά 120 σε κτήματα οποία θα πάνε για παραγωή και φιλοδοξώ να τα κάνω 500 ως το τέλος της επόμενης χρονιάς . Για να δούμε … Για βιολογική καλλιέργεια τι συνιστάται για αντιμετώπιση εχθρών – ασθενειών ;

  Απάντηση
  • Δεμ μπορώ να σου απαντήσω έτσι γενικά και αόριστα. Για κάθε πρόβλημα υπάρχει και διαφορετική αντιμετώπιση, όπως και για τις συνθήκες της κάθε περιοχής. Θα πρέπει να απευθυνθεις σε γεωπόνο της περιοχής σου.
   Πάντως η χρήση Ε.Μ. κανει καλή δουλειά γενικά σε όλα.

   Απάντηση
 7. Κ.ΕΛΕΝΗ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ…

  ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ…….

  Βασιλης……ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ….

  Απάντηση
  • Συγνώμη, αλλά εδώ μιλάμε στον ενικό!!!

   Ευχαριστώ πολύ Βασίλη για τις ευχές.
   Να ευχηθώ κι εγώ σε όλους καλές γιορτές, χρόνια πολλά με υγεία, ευτυχία και αγάπη!!!

   Απάντηση
 8. Γειά σου Biobaxe, θα ήθελα να μου πείς ανεξαρτήτως το χωράφι και τα χαρακατηριστικά του, 1)ποιά θεωρείται ιδανική περίοδος για να φυτέψει κανείς τα Goji? 2) Απο το φύτεμα και μετά σε πόσους μήνες έχεις την πρώτη σου παραγωγή? 3) η παραγωγή είναι συνεχείς ή είναι όπως το ιπποφαές που δίνει χρονιά παρά χρονιά? και τέλος 4) η παραγωγή κατά πόσο αυξάνεται κάθε φορά για έκταση π.χ ενός στρέμματος, κατά 50%, 70%?

  Απάντηση
 9. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΥΡΙΑ ΕΛΕΝΗ. ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΤΙ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ-ΙΟΥΛΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ. ΑΥΤΟ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ? ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ?

  Απάντηση
  • κανονικά το δέντρο παράγει από Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο συνέχεια. Μόνο τον 1-2 χρόνο ίσως αργίσει η παραγωγή λόγω της ηλικίας του φυτού.

   Απάντηση
 10. Άγγελος Χειμωνόπουλος

  Καλημέρα. Είμαι απο Βέροια και θα ήθελα να ρωτήσω από πότε μπορώ να έρθω να προμηθευτώ 2-3 φυτά;

  Απάντηση
  • Αγγελε, φυτά θα έχουμε από τον Απρίλιο και μετά.

   Απάντηση
   • Άγγελος Χειμωνόπουλος

    Ωραία, φαντάζομαι η καλλιέργεια θα ενδείκνυται και για βιολογική
    Θα έρθω στο μαγαζί να συζητήσουμε!

    Απάντηση
    • Άγγελος Χειμωνόπουλος

     Χαίρεται, μπορώ να έρθω να πάρω 2 φυτά ή έχουν εξαντληθεί, οπότε πότε να έρθω;

     Απάντηση
     • Αγγελε, φυτά θα έχουμε μετά το Πάσχα.
      Επικοινώνησε μαζί μου 2 μέρες πριν έρθεις, για να φροντίσω να τα έχω στο μαγαζί.

      Απάντηση
 11. Καλησπέρα, παρακολουθώ με ενδιαφέρον όσα γράφονται. Ενδιαφέρομαι κι εγώ για επαγγελματική καλλιέργια.
  Συνεχίστε όλοι όσοι έχετε κάποια πείρα από την καλλιέργια να μας ενημερώνετε.
  Σας ευχαριστώ πολύ.
  ‘Αρης

  Απάντηση
 12. Καλησπέρα,
  Έχω παραγγείλει σπόρους από το internet και θα ήθελα να ξέρω για πόσο καιρό μπορώ να κρατήσω τα φυτά που θα βγουν στη γλάστρα πριν φυτεφτούν στο χωράφι.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Απάντηση
 13. Καλημερα σας,
  Θα ήθελα σας παρακαλώ να με πληροφορήσετε σχετικά με το κλάδεμα των φυτών αυτών. Ξέρω ότι γίνεται μετά τη συγκομιδή, γύρω στον Οκτώβρη-Νοέμβρη. Τι κλαδεύουμε και τι αφήνουμε?

  Σας ευχαριστω πολύ!!!

  Απάντηση
  • Αριστέα, το κλάδεμα μπορεί να γίνει ακόμα και 2 φορές, άνοιξη και φθηνόπωρο. Θα εξαρτηθεί απο το τι σχήμα θέλεις να δώσεις στα δέντρα σου. Συνήθως κλαδεύονται τα λαίμαργα κλαδιά (αυτά δηλ. που τραβάνε προς τα πάνω), τα οποία δεν δίνουν καρπό. Αν πάλι τα δέντρα σου είναι πολύ φουντωτά και θέλεις να τους δώσεις ύψος, θα αφαιρέσεις κάποια παρακλάδια από κάτω, ώστε να έχει δύναμη το φυτό να τραβήξει προς τα πάνω.

   Απάντηση
 14. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  γεια σας με ενδιαφερει το φυτο για μεγαλη παραγωγη να κανω σε 16 στρεματα αλλα θα παρω για αρχη 4 κοματια να δοκιμασω τι συμπεριφορα τους,αυτο που θελω να ρωτησω ειναι τι γευσει εχουν ειναι γλυκα η πικρα?

  Απάντηση
  • Εχει γλυκιά γεύση το γκότζι.
   Αλλά αναρωτιέμαι, πως έχεις πάρει την απόφαση να καλλιεργήσεις 16 στρέμματα, χωρίς καν να έχεις δοκιμάσει τον καρπό…;;;;;;

   Απάντηση
   • ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    kalhmera sas exo diafash arketa arthra sto internet alla den diavasa kapou gia to ti geusi exoun auto me endiefere sovara gia na ksero an mporw na to proothiso os ximo se megala souper market kai pira thn apofasi na kaliergisw giati einai kainourio idos sthn Ellada to ipate kai moni sas,auto me volevi gia na exo tin apoklistikotita isos kai gia na eimai enas apo tous protous pou tha to parago gia ximo afou perasi apo elenxo oti einai gia katanalosi.Pistevo sas elisa thn aporia

    Απάντηση
    • όχι, δεν θα μπορέσεις να προωθήσεις τον χυμό γκότζι σε Σ/Μ ώς 100% φυσικό χυμό, αλλό μόνο σε μικρό ποσοστό αναμεμειγμένο με χυμό άλλων «κοινών’ φρούτων. Κι αυτό γιατί:
     1) Η ημερήσια δοσολογία σε χυμό γκότζι είναι 50 ml, δηλ. δεν μπορεις να πιείς ολόκληρο ποτήρι όπως πίνουμε άλλους χυμούς. Καταναλώνεται ώς συμπλήρωμα διατροφής
     2) Είναι πανάκριβος, οπότε δεν είναι για τα ράφια ενός Σ/Μ, αλλά μόνο για καταστήματα βιολογικά και υγιεινών τροφών. Οι εισαγόμενοι που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι σε τιμές πάνω από 50,00 ευρώ το λίτρο, και άρα είναι για λίγες τσέπες…
     Πάντως σου προτείνω να αγοράσεις απο κάποιο βιολογικό κατάστημα ένα σακουλάκι για να δοκιμάσεις την γεύση τους, δεν μπορώ να σου την περιγράψω ακριβώς. Μπορείς να βάλεις 1-2 κουταλιές σούπας σε ένα ποτήρι με νερό, να τα αφήσεις να μαλακώσουν καλά και μετα να χτυπήσεις το μίγμα αυτό στο μπλέντερ και να το πιείς.

     Απάντηση
     • ΔΗΜΗΤΡΗΣ

      Ευχαρηστω για της πληροφοριες θα το ερευνησω καλητερα το θεμα,παντος και για να το αναμηξω με αλλα φρουτα ειναι πολυ καλη ιδεα

      Απάντηση
 15. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  Αν θελει καπιος να συνεργαστουμε σοβαρα με την καλιεργια του Goji και εχει ωρεξει για δουλεια μπορει να επικοινονιση μαζι μου,ψαχνω συνετερο γιατι αυτη η παραγωγη θελει χερια και οχι μηχανηματα,εχω 16 στρεματα στα καμενα βουρλα οποιος ενδιαφερετε η αν εχει και δικα του στρεματα ακομα καλητερα.

  Απάντηση
  • Καλησπέρα Δημήτρη. Υπάρχει κάποιο τηλεφωνο ή email για να επικοινωνήσουμε; Έχω κι εγώ κάποια στρέματα στη Φθιώτιδα κι ενδιαφέρομαι για την καλλιέργεια αλλά δεν είμαι αγρότισσα.

   Απάντηση
   • εδω θα ήθελα να επέμβω, χωρίς να γίνω κακιά…
    Οι συνεργασίες είναι δύσκολο κι επικίνδυνο πράγμα, σχεδόν πάντα κάποιος νοιώθει αδικημένος και «κορόϊδο»…
    Προσέξτε λοιπόν!

    Απάντηση
   • ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Το e- mail μου ειναι thomaidisdim@yahoo.gr καλημερα Κονσταντια στηλε μου το τηλεφωνο σου να τα πουμε,ουτε εγω ειμαι απαγγελματιας αγροτηςαλλα εχω ωρεξει για να δημιουργησω και για να απαντησω στη παρατηρηση του κυριου η κυρια που εγραψε το σχολοιο ο biobaxes περη συνεργασιας δεν ειναι κακο να ψαχνουμε συνετερους απο δω μεσα δεν γραφει καπου οτι απαγορευεται αυτο.Και συμφονω οτι για οτι κανουμε δεινουμε προσοχη δεν υπογραφουμε οτι να ναι και οπου να ναι μιαλο εχουμε ολοι

    Απάντηση
   • ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    δεν μπορω να το δοσω δημοσια το τηλεφωνο μου θα με βρεις στο e mail thomaidisdim@yahoo.gr

    Απάντηση
  • Δημητρη καλησπερα.
   Ειμαι απο Μωλο,δλδ πολυ κοντα,αν υπαρχει ακομη ενδιαφερον στειλε μου το τηλ σου στο spacelight75@gmail.com για να το συζητησουμε το θεμα συνεργασιας.
   ευχαριστω, Λουκας

   Απάντηση
 16. Karanasios I.

  Υπήρχε κανά κρούσμα ψείρας ή τετράνυγχου πέρυσι ; Σε περίπτωση που προκύψει κάτι τέτοιο για βιολογική καλλιέργεια τι αντιμετώπιση προτείνεται ;

  Απάντηση
 17. Επισκεφθείτε πάλι την σελίδα και διαβάστε περισσότερα σχετικά με την φύτευση.

  Απάντηση
 18. Γιωργος

  Η Καλλιέργεια του πρέπει να απαιτεί πολλά εργατικά, επίσης ετσι όπως βλέπω το ακμαίο φυτό με καρποφορία η συγκομιδή του μηχανικά θα ναι αρκετά δύσκολη. Γνωρίζετε αλλες τεχνικες δυσκολίας κατα την καλλιέργεια; και ποιές είναι οι ανάγκες τις ευρωπαϊκής αγοράς σε εισαγωγή και καλλιέργεια;

  Ευχαριστώ Γιώργος.

  Απάντηση
  • Σαν καλλιέργεια είναι εύκολη, με πολύ λιγότερα εργατικά σε σχέση με άλλες καλλιέργειες. Μόνο η συλλογή του καρπού είναι δύσκολη, όπου και θα απαιτήσει τα περισσότερα εργατικά.
   Δεν υπάρχουν ακόμα ευρωπαικές φυτείες γκότζι, και όλη η ευρώπη τρώει τα αποξηραμένα κινέζικα. Οπότε πιστεύω πως υπάρχει καλή προοπτική για εξαγωγή τόσο του αποξηραμένου όσο και νωπού καρπού.

   Απάντηση
 19. Στάθης

  Μήπως γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει ιπποφαές στον νομό Αιτοακαρνανίας???ή κάπου εκεί κοντά δηλαδή σε κάποιον κοντινό νομό??

  Απάντηση
 20. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  Γνωριζει καπιος να μου πει απο πια αιτια δημιουργειται ο Τετρανυχος? μεχρι τωρα το συναντησα σε ενα φυτο το γιασεμι και το καταπολεμισα βιολογικα με κοκκινη πιπερια που πσεκασα μεσα σε 1 λιτρο νερο

  Απάντηση
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ

   τελικα βρηκα απο που ξεκινα ο τετρανυχος για οπιος θελει να ξερει δημιουργειται απο τι πιοτιτα του χωμα και βοηθα και η ζεστη απο τον ηλιο να πολαπλασιαζεται,σας επιασα αδιαβαστους βιομπαξε

   Απάντηση
   • Karanasios I.

    «ποιότητα του χώματος » Μπορείς να είσαι πιο συγκεκριμμένος ; Αναφέρεσαι στο ph , στο αν στραγγίζει , αμμώδες , αργιλώδες ; Σε ποιο χαρακτηριστικό ακριβώς ;

    Απάντηση
   • Βρε καλώς τον διαβασμένο!!!!

    Ο τετράνυχος δεν δημιουργείται ούτε απο το χώμα, ούτε απο τον ήλιο!!! Μπορεί να διαχειμάσει στο χώμα απο μια προηγούμενη καλλιέργεια που είχε προσβληθεί απο τετράνυχο, και την επόμενη χρονιά να εμφανειστεί στη νέα καλλιέργεια όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν (ζέστη-ξηρασία).
    Η ποιότητα του χώματος δεν έχει απολύτως καμία σχέση.

    Απάντηση
 21. Maria Ridgecrest

  Αγαπητή κυρία Ελένη,
  ερευνώ την καλλιέργεια 8 στρεμμάτων,
  αναφορικά με τα GOJI BERRIES,
  προβληματίζομαι για το «μετά» , τη συγκομιδή, τα εργατικά που χρειάζομαι, τη συσκευασία, τη διανομή, την εξαγωγή στην Ευρώπη, την αποξήρανση αυτών που δεν θα πωληθούν, τα GOJI BERRIEs , βρίσκεται η καλλιέργεια στην Ερμιόνη Αργολίδος, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, Μαρία

  Απάντηση
 22. ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ -ΓΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ .
  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΔΕΝΔΡΑ 2-3 ΕΤΩΝ GOJI BERRIES .ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ 3 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ;ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ ;ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΟΧΗ ΝΑ ΤΑ ΦΥΤΕΥΨΩ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ.(ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ -ΑΜΜΩΔΕΣ-PH 6,5 ΕΩΣ 7).ΠΡΟΤΙΘΕΜΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ(ΕΜ)ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΜΕ ΖΕΟΛΙΘΟ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ (TRIANUM).
  ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ.
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΔΕΝΔΡΑ ΙΠΠΟΦΑΕΣ.
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΩ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΑΣ.

  Απάντηση
  • Για τα φυτά μας διάβασε την σελίδα «Τα φυτά μας».
   Μικρά φυτά θα έχουμε απο τον Απρίλιο και μετά.
   Καλύτερες εποχές φύτευσης είναι Ανοιξη και φθηνόπωρο.
   Τα ΕΜ και ο ζεόλιθος σίγουρα θα βοηθήσουν την παραγωγή. Ενισχυτικό φυτού δεν νομίζω οτι χρειάζεται.
   Φυτά ιπποφαούς δεν έχουμε.
   Παρακολούθησε το μπλόγκ, προσεχώς θα δημοσιεύσω σχετικά για 2 ημερίδες που θα γίνουν στη Νάουσα και στην Κοζάνη.

   Απάντηση
   • ΓΙΩΡΓΟΣ Κ .

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ .ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ .ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ BLOG ΣΑΣ.

    Απάντηση
 23. Μαρία, σχετικά με την διάθεση διάβασε στην σελίδα «Διάθεση παραγωγής Goji».
  Προσεχώς θα γίνουν 2 ημερίδες σχετικά με την καλλιεργεια, μία στη Νάουσα και άλλη μια στην Κοζάνη. Αν μπορέσεις να παρακολουθήσεις 1 απο αυτές, θα σου λυθούν αρκετές απορίες.
  Οταν θα είναι γνωστες οι ημερομηνίες διεξαγωγής των ημερίδων, θα το δημοσιεύσω σε αυτό το μπλογκ.

  Απάντηση
 24. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Όσοι είναι απο Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και γύρω περιοχές και ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν Goji, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Γαλάτουλα Γιάννη στο τηλ. 6973373076 για το θέμα της προώθησης του προϊόντως. Ο κ. Γαλάτουλας ηγείται της δημιουργίας του συνεταιρισμού στην Καρδίτσα, και το Παρασκευοσαββατοκύριακο θα βρίσκεται εκεί για να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους.

  Απάντηση
  • Karanasios I.

   Η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί σε Νάουσα κ Κοζάνη θα είναι σαν κι αυτή που έγινε Καρδίτσα το χειμώνα ή θα έχει διαφορετικό περιεχόμενο και ομιλητές ή θα είναι πάλι το team του κου Γαλάτουλα;

   Απάντηση
 25. Στην Ημερίδα που θα γίνει στην Νάουσα, θα παρευρεθεί ο κ. Γαλάτουλας (χωρίς το υπόλοιπο team) ο οποίος θα αναφερθεί σε καινούρια στοιχεία σχετικά με τον συνεταιρισμό. Όλοι οι υπόλοιποι ομιλητές θα είναι άλλοι.
  Στην ημερίδα της Κοζάνης θα είμαι εγώ, αλλά δεν γνωρίζω ποιοί άλλοι θα μιλήσουν, μάλλον ακόμα δεν έχει βγει πρόγραμμα.

  Απάντηση
 26. koulouris spiros

  Θα ηθελα μερικα φυτα και αν ειδα σωστα σε ιδια ερωτηση αλλου μελους,θα εχεις τον Απριλη.
  Εχεις δωσει και ενα τηλεφωνο που μπορω να επικοινωνησω μαζι σου, το 23320 23932.
  Ετσι ειναι;
  Μπορεις να τα στειλεις και στην Κερκυρα; Εχεις μπλαφον για την ποσοτητα;Δεν χρειαζομαι και πολλα.
  Ευχαριστω.

  Απάντηση
  • Γειά σου Σπύρο!
   Τα φυτά του Απριλίου είναι ήδη καπαρωμένα :), εσύ θα πας για Μάιο…
   Δεν υπάρχει πλαφόν, μπορεις να πάρεις ακόμα και 1 φυτό. Αποστολή γίνεται σε όλη την Ελλάδα.
   Το τηλέφωνο ισχύει, μπορεις να με πάρεις όποτε θέλεις, ώρες καταστημάτων.

   Απάντηση
 27. Karanasios I.

  Ελένη καλησπέρα ,

  προσπαθώ να σε βρω από εχθές στο 2332023932 , πήρα 3 φορές αλλά δεν μπορώ να σε πετύχω . Υπάρχει κάποιο άλλο τηλέφωνο που μπορώ να σε βρω ή κάποια συγκεκριμμένη ώρα αύριο ή γενικότερα ; Σ’ευχαριστώ

  Απάντηση
 28. Γειά σου Γιάννη.
  Πάρε κατα τις 8:30 το πρωί, γιατί αργότερα με τρελλαίνουν στα τηλέφωνα και γι αυτό δεν μπορεις να με πετύχεις. Αν και πάλι δεν με πετύχεις, γράψε μου το τηλ. σου στο biobaxes@yahoo.gr να σε πάρω εγώ.

  Απάντηση
 29. γεια σας δεν ειμαι αγροτης αλλα οι δυσκολοι καιροι που περναμε μας κανουν να αναζητησουμε νεες δραστηριοτητες με τις οποιες να αυξησουμε το εισοδημα μας γι αυτο τον λογο εχω ενα χωραφι 4 στρεμματα ποτιστικο και με αμμωδης εδαφος εχω διαβασει αυτα που λετε εχω μιλησει και με τον κ.Γαλατουλα οντος ειναι ενδιαφερον καλιεργεια θα μπορουσα να μαθω ποτε θα γινουν αυτες οι ημεριδες σε Ναουσα και Κοζανη?και αν μπορω να τις παρακολουθησω?

  Απάντηση
  • καλησπέρα Ηλία
   Όταν θα καθοριστή η ημερομηνία, θα το δημοσιεύσω σε αυτό το μπλόγκ.
   Μπορεί να την παρακολουθήσει ο καθένας.

   Απάντηση
 30. ΘΕΛΩ ΦΥΤΑ ΤΩΡΑ…. AMG_RCC@HOTMAIL.COM

  Απάντηση
 31. καλησπέρα,
  καλή επιτυχία με το εγχείρημα σας.. είναι όντως ενδιαφέρουσα πρόταση.. μερικές απορίες μονό..
  μπορούν να μπουν σε ξερικό χωράφι? είμαι σε περιοχή με αρκετές βροχές ειδικότερα Μάιο – Ιούνιο και ξανά από Σεπτέμβριο.. μετά τη φύτευση των φυτών τα αφήνουμε και αναπτύσσονται μόνα τους ή χρειάζονται στήριξη? σε χωράφι που έχω ήδη τα σύρματα από καλλιέργεια πυκνής φυτεύσεως μπορώ να τα βάλω ή πρέπει να είναι ελεύθερα? τι καλλιεργητικές εργασίες χρειάζονται τα 3-4 πρώτα χρονιά μέχρι την φουλ παραγωγή?
  η τιμή του φυτού είναι 6 ευρώ, και παρέχετε μετέπειτα και συμβούλευση για την καλλιέργεια?
  ευχαριστώ για τον χρόνο σου!!

  Απάντηση
  • Γειά σου Βασίλη.
   Αν και το γκότζι αντέχει σε μεγάλες περιόδους ξηρασίας και μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξερικά χωράφια, ωστόσο, για να βγάλεις μια καλή ποσότητα και ποιότητα φρούτων, την περίοδο παραγωγής (καλοκαίρι-φθηνόπωρο) θα πρέπει να ποτίζεται.
   Τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια τα φυτά χρειάζονται μια στήριξη.
   Εφόσον έχεις ήδη τις εγκαταστάσεις, μπορείς άνετα να καλλιεργήσεις τα γκότζι και σε παλμέτα.
   Οι φροντίδες που θα χρειαστούν (όχι μόνο για τα πρώτα χρόνια) είναι λίγα κλαδέματα, κάποια ψεκάσματα σε περίπτωση ασθενειών, και ίσως κάποια σκαλίσματα γύρω απο τη ρίζα ,ωστε το χώμα ΄να είναι αφράτο και να μην υπάρχουν ζιζάνια.
   Προς το παρόν τιμή φυτού 5,50 ευρώ.
   Βεβαίως και συμβουλές, πάντα σε σχέση με όσα γνωρίουμε μέχρι τώρα.

   Απάντηση
 32. Karanasios I.

  Η ποικιλία που προωθείται αυτή τη στιγμή είναι το Da-Ma-Ye ή το NQ1 ; Και αν είναι το πρώτο αν και πότε θα μπορούσαμε να έχουμε το NQ1 ;

  Απάντηση
  • Karanasios I.

   Σύμφωνα με αυτά που διαβάζω το NQ1 είναι πιο αποδοτικό κατά 44% και μακράν πιο ανθεκτικό και βελτιωμένο σε πολλούς τομείς …

   Απάντηση
   • Πέρασαν μέρες απο το σχόλιό σου, ακόμα ψάχνεις για ποικιλίες; Μήπως μπερδεύτηκες όπως και τόσοι άλλοι;
    Λοιπόν άκου: Ακόμη και οι Ολλανδικές εταιρίες σπόρων δεν αναφέρουν στην συσκευασία των γκότζι την ποικιλία. Αναγράφεται μόνο το L. Barbarum & L.Chinense. Αν πρόσεξες, αυτά τα σάιτ στα οποία διάβασες για ποικιλίες έχουν την κατάληξη .com που σημαίνει οτι δεν είναι κάποια έγκυρα ΄σαιτ. Ο καθένας μπορεί να γράψει όοοο,τι θέλει… Είναι ακριβώς σαν κι αυτό το μπλόγκ και τα χιλιάδες μπλόγκς που υπάρχουν στο διαδίκτυο και ο κάτοχός του μπορεί να γράψει το μακρύ του και το κοντό του.
    Πιστεύω (όπως και αρκετοί άλλοι που έψαξαν το θέμα «ποικιλίες») πως τα NQ1, NQ2, NQ3, NQ4, NQ5 και πάει λέγοντας, δεν είναι ποικιλίες, αλλά απλά επιλογές φυτών. Γι αυτό και αριθμούνται με νούμερα και όχι με ονομασίες όπως συμβαίνει με τις ποικιλίες άλλων φρούτων.

    Απάντηση
    • Επίσης, σ’ αυτά τα σάιτς που αναφέρονται σε ποικιλίες, γίνεται πώληση φυτών. Αναρωτήθηκες μήπως όλες αυτές οι ποικιλίες είναι απλά ένα εμπορικό κόλπο;

     Απάντηση
     • Το φθηνόπωρο θα έχουμε φυτά απο μοσχεύματα των ποικιλιών NQ1 και NQ2 , όπως μας είπε ο παραγωγός που φύτεψε΄τα δέντρα αυτά. Ο ίδιος υποστηρίζει οτι τα NQ2 είναι πιο παραγωγικά απο τα NQ1 (αν και ακόμα δεν τα έχει δει σε παραγωγή). Πάντως εγώ συνεχίζω να αμφιβάλω…

      Απάντηση
      • Karanasios I.

       Δεν αναφέρομαι στα εμπορικά site Ελένη αλλά στο βιβλίο του Zhang & Gross σχετικά με την όλη καλλιέργεια του goji στη NIngxia . Χρησιμοποιείται ο όρος «variety» εξού κι εγώ χρησιμοποίησα τον όρο ποικιλία . Στην ουσία πρόκειται για υβρίδιο αν κατάλαβα σωστά .

       Απάντηση
       • Τι να σου πω βρε Γιάννη, κάποτε που έψαχνα για ποικιλίες διάβασα ακριβώς το ίδιο κείμενο στο οποίο αναφέρεσαι. Το συγκεκριμένο σαιτ που είναι αναρτημένο το κείμενο πουλούσε και σπόρους, δήθεν πιστοποιημένους και αυτών των ποικιλιών. Τα έδειχνε και σε φακελάκι με φωτογραφίες και τις πιστοποιήσεις… Τα παρήγγειλα και ξέρεις τι μου στείλανε; Λίγους αποξηραμένους καρπούς (για να βγάλω τον σπόρο μόνη μου) σε νάυλον σακουλάκια και τυλιγμένα σε σελίδες απο περιοδικά… Τα δε σακουλάκια δεν ανέγραφαν επάνω όχι μόνο την ποικιλία, αλλά ούτε καν το είδος… να μην μιλήσω για τις πιστοποιήσεις…
        Απο τότε δεν εμπιστεύομαι τίποτα και κανέναν. Περιμένω να μεγαλώσουν τα δεντράκια και να δω τις διαφορές με τα μάτια μου.

        Απάντηση
 33. Καλησπέρα σε όλους, θα ήθελα να ρωτήσω, ενδιαφέρομαι για την αγορά σπόρων η φυτών για καλλιέργεια 8στρ.. απο ότι διάβασα παραπάνω, φυτά μπορώ να προμυθευτώ από εσάς. Σπόρους από που θα μπορούσα να προμυθευτώ και αν είναι εύκολο σε ποιά τιμή?
  Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων!

  Απάντηση
 34. Ένα πρόβλημα στον υπολογιστή στάθηκε αιτία να διαγραφούν δεδομένα από τις ημερομηνίες 7,8 και 9 Μαρτίου. Όσοι έκαναν παραγγελία για φυτά γκότζι κατά τις ημερομηνίες αυτές, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν ξανά στο 23320 23932 για να δώσουν την παραγγελία τους.
  Ζητώ συγνώμη για την ταλαιπωρία

  Απάντηση
 35. Γεια σας!!!! εχω να σας υποβάλω καποιες απορίες
  1. μπορω να καλλιεργησω GOJI περιμετρικα σε κτημα με ελιες?
  2. αγόρασα εδω και 2 μηνες δοκομαστικα ενα φυτο απο super market Μασουτης, ειναι αξιοπιστη η προέλευσή του?
  3. θέλει κατευθείαν μεταφύτευση στο εδαφος γιατι το εχω σε μέτρια γλάστρα και επαψε να ψηλώνει ενω στην αρχη αναπτύχθηκε πολύ γρηγορα.

  Απάντηση
  • Γειά σου Μαρία.
   Μπορείς να βάλεις να βάλεις τα γκότζι περιμετρικά, αρκεί να αφήσεις 1 μέτρο απόσταση απο την περίφραξη (αν έχεις).
   Που να ξέρω για την προέλευση των φυτών του Μασούτη;;; Πάντως σίγουρα είναι εισαγόμενα.
   Για να ξαναρχίσει να ψηλώνει πρέπει να το βάλεις σε πιο βαθιά γλάστρα ή κατευθείαν στο χωράφι.

   Απάντηση
 36. Karanasios I.

  Έχουμε κάποιο info για το ratio νωπό – αποξηραμένο . Για το μύρτιλλο είναι 30% , παίζει κάτι ανάλογο ; Με μία πρόχειρη μέτρηση στο κινέζικο είμαστε στο 15% αλλά αυτό γίνεται και κέρατο επίτηδες αλλά μένει και 6 μήνες σε αποθήκες . Πειραματίστηκε κανείς από κανά δείγμα πέρυσι ;

  Απάντηση
  • Βασικά, ο βαθμός αποξήρανσης ποικίλει. Ακόμα κι αυτά τα κινέζικα μπορείς να τα βρεις περισσότερο ή λιγότερο αποξηραμένα. Παίζει ρόλο και το μέγεθος του φρούτου, συνήθως τα μεγαλύτερα δεν είναι τόσο «κέρατο».
   Τρελλός είσαι; τα περσινά φαγώθηκαν κατευθείαν, όχι μόνο δεν τα αποξηράναμε, αλλά δεν σκεφτήκαμε ούτε καν να τα αφήσουμε για 1-2 μέρες για να διαπιστώσουμε αν θα οξειδωθούν απο το πιάσημο με γυμνά χέρια 🙂

   Απάντηση
 37. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΝΩΠΟΥ ΓΚΟΤΖΙ?
  ΔΗΛΑΔΗ 1 ΚΙΛΟ ΝΩΠΟ ΓΚΟΤΖΙ ΠΟΣΟ ΑΠΟΚΗΡΑΜΕΝΟ?

  Απάντηση
 38. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  Απάντηση
 39. ΣΤΕΛΙΟΣ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΛΕΝΗ,
  ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΡΘΩ ΑΠΟ ΚΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ 10 ΦΥΤΑ GOJI
  ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΤΗΜΑ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΑ ΦΥΤΕΥΤΕΙ ΟΛΟ (ΣΥΝΟΛΙΚΑ 10 ΣΤΡΕΜΑΤΑ).ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΦΥΤΑ Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΩ;

  Απάντηση
  • όχι Στέλιο. Φυτά μόνο μετά απο παραγγελία, συνήθως ένα 3μηνο. όποτε θέλεις μπορείς να έρθεις για συζήτηση. Επίσης 8/4 θα γίνει ημερίδα στην Νάουσα, καλά είναι να την παρακολουθήσεις.

   Απάντηση
 40. ΣΤΕΛΙΟΣ

  ΕΛΕΝΗ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ.
  ΘΑ ΠΕΡΑΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΤΙΔΑ ΦΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ 110 ΤΕΜ.ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΜΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.

  Απάντηση
 41. ΣΤΕΛΙΟΣ

  ΕΛΕΝΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΣΟΥ ΕΓΡΑΨΑ 110 ΑΝΤΙ 10 ΦΥΤΑ.SORRY.
  H ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 10 ΦΥΤΑ.

  Απάντηση
 42. καλησπερα,
  στην Κοζανη δεν γινει τελικα ημεριδα?

  Απάντηση
 43. ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΧΑΛΚΙΔΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΓΚΟΤΖΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ??

  Απάντηση
 44. Παιδιά, δεν διοργανώνω εγώ τις ημερίδες. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα γίνουν, που και πότε…
  Πάντως ήδη γίνονται σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, γιατί να μην γίνει και στα μέρη σας;
  Ειδικά αν υπάρχει ενδιαφέρον απο αρκετούς καλλιεργητές, γιατί δεν ζητάτε απο τον Δήμο σας ή απο κάποιον άλλον φορέα να φροντίσει να διοργανώσει;

  Απάντηση
 45. Καλημέρα σας,
  τα φυτά που αγόρασα πέρισυ, τώρα έχουν ξεκινήσει να βγάζουν κάτι σαν άσπρη σκόνη, ιδιαίτερα στα κάτω φύλλα του και να πέφτουν. Αυτο είναι ωίδιο? Δε θέλω να ρίξω χημικά. Υπάρχει κάποιος βιολογικός τρόπος αντιμετώπισής του? Εχω ακούσει για ένα μίγμα με γάλα με το οποίο μπορείς να ψεκάσεις τα φύλλα….
  Ευχαριστω παρα πολυ !!!!!

  Απάντηση
 46. exw xwrafi poy exei kokkinoxwma me ka8oloy ammo.kanei??
  ti lete??

  Απάντηση
 47. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

  ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΜΕ ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ
  Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  Απάντηση
 48. Την Δευτέρα 2/4/12 στην εκπομπή της ΕΤ 3 «Πέντε και» και ώρα 5:20μ.μ, θα μιλήσουμε για τα οφέλη απο την κατανάλωση των Goji Berries, πως χρησιμοποιούνται και τι πρέπει να προσέξουν όσοι θέλουν να καλλιεργήσουν αυτά τα σούπερ φρουτακια.
  Η εκπομπή μεταδίδεται και σε επανάλυψη στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.
  http://cleaningnews.gr/wp-content/uploads/2011/07/5+.bmp

  Απάντηση
 49. Karanasios I.

  Για την Κυριακή πρέπει να δηλώσουμε συμμετοχή & αριθμό ατόμων ;

  Απάντηση
 50. Μαρια Μ.

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΚΟΤΖΙ.ΣΑΝ ΔΟΚΙΜΗ ΒΕΒΑΙΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΠΕΡΙΠΟΥ 20-30 ΦΥΤΑ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΤΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ.ΔΗΛΑΔΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ Ο ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΥΤΕΥΤΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΠΑΣΤΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕ ΔΥΧΤΙ? ΕΠΕΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΑ ΦΥΤΕΨΩ ΣΕ ΧΩΡΑΦΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΔΗ ΕΛΙΕΣ.ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

  Απάντηση
  • λένε οτι τα τρώνε και τα πουλιά. Τώρα, σε ποιό βαθμό, δεν ξέρω.
   Μπορείς να τα φυτέψεις και σε ελαιώνα αν υπάρχει χώρος και ήλιος.

   Απάντηση
 51. Geia Sas!endiaferomai na mathw poia poikilia goji exete,poso etwn einai ta fyta Sas k Thn timh.endiaferomai Gia 1000 fyta.Sas efxaristw!

  Απάντηση
 52. Karanasios I.

  Ελένη μετά από εφαρμογή μαρμαρόσκονης το PH μας είναι 8,2 . Είμαστε καλά νομίζω .. Στήσαμε παλμέτα με εδαφοκάλυψη (προπυλαιθυλένιο ) και σταγόμα ανά 50πόντους .Όσο είχε ήλιο παρατήρησα 1,5 πόντο την ημέρα με κάποιες μετρήσεις . Παρεπιπτόντως έχω γεννητούρια από NQ1 .

  Απάντηση
 53. Μια χαρά σε βρίσκω Γιάννη!
  Είδες τι γρήγορα που μεγαλώνουν με την ζέστη; Αλλά πάλι μας τα χάλασε ο καιρός…
  Τι εννοείς γεννητούρια;;;

  Απάντηση
  • Karanasios I.

   Ε ναι πάνω που χαρήκαμε πάλι χειμώνας .. Βρήκα σπόρους από NQ1 και τα έβαλα στο μπαλκόνι σε μίνι θερμοκήπιο … Από τα 50 γλαστράκια ήδη τα 16 πέταξαν …

   Απάντηση
 54. 🙂
  Ελπίζω να μην τους ακριβοπλήρωσες…
  Οταν μεγαλώσουν θα ήθελα να δω αν θα έχουν διαφορά απο τα δικά μας φυτά.
  Εγώ επιμένω οτι ποικιλίες δεν υπάρχουν… Αυτό βέβαια θα αποδειχθεί στην πορεία.

  Απάντηση
 55. ειμαι απο ξανθη και θα ηθελα να προμηθευτω 4 δενδριλια goji berrie μηπως υπαρχει τροπος να μου στειλετε να δοκιμασω σε γλαστρες στην αρχη και μετα σκεφτομαστε με φιλους να το καλλιεργησουμε σε χωραφια

  Απάντηση
  • Φωτεινή, φυτά στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα.
   Ομως, ήδη όλα τα φυτά Απριλίου-Μαίου-Ιουνίου είναι κλεισμένα.
   Αν θέλεις να τα έχεις τον Ιούλιο επικοινώνησε μαζί μου στο 23320 23932 ή στο biobaxes@yahoo.gr για να σημειώσω τα στοιχεία σου.

   Απάντηση
 56. Καλημέρα σας,
  τα φυτά που αγόρασα πέρισυ, τώρα έχουν ξεκινήσει να βγάζουν κάτι σαν άσπρη σκόνη, ιδιαίτερα στα κάτω φύλλα του και να πέφτουν. Αυτο είναι ωίδιο? Δε θέλω να ρίξω χημικά. Υπάρχει κάποιος βιολογικός τρόπος αντιμετώπισής του? Εχω ακούσει για ένα μίγμα με γάλα με το οποίο μπορείς να ψεκάσεις τα φύλλα….
  Ευχαριστω παρα πολυ !!!!!

  Απάντηση
 57. ναι σε παρακαλω στειλτα μου τον ιουλιο δεν με πειραζει. Επισης πες μου σε παρακαλω πρεπει να τα μεταφυτεψω σε μεγαλυτερη γλαστρα απο οτι θα τα στειλεις? ποσο πρεπει νατα ποτιζω?

  Απάντηση
  • Μαρκος

   Καλησπέρα και απο μένα ! Θέλω να ρωτήσω δυο πράγματα . Βρήκα σπορους στο amazon ,mήπως ειναι παράνομο η αγορά σπόρων απο το εξωτερικο ;στο τελονιο αν υπάρξει ελενχος νομίζω έχεις προβλημα … Θα πρέπει να εξηγήσεις τι ειναι και δεν ειναι κάτι άλλο …
   Τεσπα… Το δεύτερο ειναι πόσο κάνει το ένα φυτοριο ;;;
   Ευχαριστω πολυ! Χρόνια πολλα!

   Απάντηση
   • Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!
    τα φυτά μας κοστίζουν 5,50 ευρώ.
    Δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα με τους σπόρους, κι εμείς απο έξω τους φέρνουμε.

    Απάντηση
  • Φωτεινή, αν δεν μου αφήσεις τα στοιχεία σου, δεν μπορώ να καταχωρήσω την παραγγελία σου.
   Ασφαλώς και θα τα μεταφυτέψεις, είτε στο χώμα είτε σε μεγαλύτερη γλάστρα. Δεν θέλουν πολύ νερό.

   Απάντηση
 58. Γεια σας.
  Σε ένα άρθρο σχετικά με το φυτό, είχα διαβάσει πως δεν έχει διευκρινισθεί αν μπορούν να χρησιμοποιούν τον καρπό του όσοι κάνουν ινσουλίνη. Μήπως έχετε κάποια πληροφορία εσείς σχετικά με αυτό;
  Ευχαριστώ πολύ.

  Απάντηση
  • Γειά σου Νίκο
   Χριστός Ανέστη!
   Νομίζω πως το γκότζι βοηθάει στην κααλύτερη λειτουργία της ινσουλίνης, αλλά δεν είμαι και 100% σίγουρη…

   Απάντηση
 59. gia sou eleni legome prodromos eime apo veroia thelw na mou pis liga pragmata gia tin pistopieisi. otan agorazis fita sou dinoune kanena xarti pistopieisis;

  Απάντηση
  • όταν θ’αγοράσεις εισαγόμενα φυτά, θα πρέπει να αναγράφουν την πιστοποίηση. Για τα ελληνικά φυτά δεν χρειάζεται, εφ’όσον υπάρχει πιστοποίηση φυτωρίου. Τα ελληνικά φυτά χρειάζονται απαραιτήτως πιστοποίηση, μόνο αν πρόκειται να γίνει εξαγωγή τους.
   Μην πάρεις εισαγόμενα φυτά αν δεν συνοδεύονται απο πιστοποιητικό. Κυκλοφορούν φυτά χωρίς πιστοποίηση σε χαμηλές τιμές. Είναι κινέζικα φυτά, τα οποία έρχονται μέσω Ολλανδίας σε χαμηλές τιμές, ακριβώς λόγω του οτι η Ολλανδία έπαψε να δίνει πιστοποίηση για τα φυτά αυτά, ύστερα απο παρ αλαβές μολυσμένων φυτών.

   Απάντηση
 60. Για σας,με λενε Νικο και ειμαι απο Κερκυρα.εχω φυτεψει goji τα οποια δεν ηταν απο σπορο αλλα απο κλαδι,υπαρχει καποιο προβλημα με αυτον τον τροπο?ακομα ηθελα να ρωτησω αν το εδαφος που ειναι αμμοδες το χειμωνα με τις βροχες δεν στραγγιζει καλα,ποσο σοβαρο ειναι αυτο και πως μπορω να το αντιμετοπησω?(το νερο δεν ειναι στην επιφανεια του εδαφους αλλα μερικα εκατοστα ποιο κατω ειναι λουτσα)

  Απάντηση
  • Γειά σου Νίκο,
   Αναπαραγωγή του γκότζι γίνεται και με μοσχεύματα.
   δεν νομίζω τον χειμώνα να έχεις πρόβλημα με το νερό, γιατί σε περίοδο ληθάργου αναστέλλονται οι λειτουργίες του φυτού. Αρκεί το καλοκαίρι να στραγγίζει καλά.

   Απάντηση
   • ευαριστω πολυ για τις πληροφοριες.μια συμβουλη θα ηθελα ακομα στο σταδιο της φυτευσης.διαβασα τις πληροφοριες για τις αποστασεις που γραφεται,εγω μαλλον ειχα πληροφορηθει λαθος και τα φητα μου τα εχω βαλει λιγοτερο απο 1 μετρο στη σειρα και 1,60μ σειρα απο σειρα.τι μου προτεινετε να κανω?

    Απάντηση
    • Τι να σου πω τώρα…. ;;;;
     Το μόνο που μπορεις να κάνεις είναι να βγάλεις τα μισά φυτά και να τα μεταφυτεύσεις…
     Πόσα φυτά πήρες και πότε τα φύτεψες;

     Απάντηση
     • ειχα παρει 250 φυτα και τα φυτεψα τον περασμενο σεπτεμβρη.μαλλον το καλητερο που εχω να κανω ειναι να τα αραιωσω τωρα που ειναι ακομα νωρις?

      Απάντηση
      • … Θα υποστούν βέβαια ένα σοκ…
       Αλλά οι αποστάσεις που σου είπανε τις βρίσκω πολύ-πολύ μικρές…
       Δεν θα έχεις πρόβλημα όσο τα φυτά είναι μικρά, αλλά μετά που θα μεγαλώσουν μάλλον θα έχεις προβλήματα κακού αερισμού και ασθενειών…

       Απάντηση
 61. πες μου σε παρακαλω ποια ακριβως στοιχεια χρειαζεσαι για να σου τα γραψω,επισης ηθελα να ρωτησω αν χρεωνομαι κι εγω κατι για την αποστολη των φυτων

  Απάντηση
  • Χρειάζομαι ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο για να σε ειδοποιήσω όταν θα γίνει η αποστολή.
   Τα έξοδα συσκευασίας και αποστολής είναι του παραλήπτη. Μέχρι 4 φυτά 6,50 ευρω. Από 5-8φυτά 8,50 ευρώ.

   Απάντηση
 62. Karanasios I.

  Καταρχάς Χρόνια Πολλά & Χριστός Ανέστη . Ερώτηση : Φυτά που θα μπούνε σε συγκεκριμμένη έκταση Απρίλιο θα μπορούνε κατά Οκτώβριο να μεταφερθούνε σε άλλη έκταση ή δεδομένης της μεγάλης ανάπτυξης και του μεγάλου βάθους του ριζικού συστήματος κάτι τέτοιο είναι δύσκολο ;

  Απάντηση
  • Αληθώς Ανέστη και χρόνια πολλά επίσης!
   Το βρίσκω δύσκολο… Μέσα στο καλοκαίρι η ανάπτυξη του φυτού είναι θεαματική, ήδη θα έχει προσαρμωστεί στις συγκεκριμένες συνθήκες. Οπότε μια μεταφύτευση θα αποτελέσει μεγάλο σοκ νομίζω…

   Απάντηση
 63. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΚΟΤΖΙ?
  ΠΗΓΕ ΚΑΛΑ?
  ΑΞΙΖΕΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ? Η ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑΦΥΛΛΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΤΩΡΑ?

  Απάντηση
  • Οχι, δεν έχει ακόμα κανένας παραγωγή.
   Το αν αξίζει κανείς να χαλάσει μια έτοιμη καλλιέργεια και να ασχοληθεί με κάτι άλλο, η απόφαση θα είναι καθαρά δική του, ότιδήποτε κι αν του πει κάποιος άλλος.
   Δεν χάνεις όμως τίποτα να δοκιμάσεις σε μια μικρή έκταση.

   Απάντηση
 64. Καλημέρα.
  Θέλω να σας ρωτήσω εαν συνεργάζεστε με κάποια καταστήματα βιολογικών προϊόντων στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στα Β. προάστεια. Μένω στο Μαρούσι και δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω κάποιο κατάστημα που να διαθέτει τα ελληνικά goji!

  Απάντηση
 65. Εννοώ τους αποξηραμένους καρπούς, όχι το δενδράκι…

  Απάντηση
 66. Εχω 9 στρέμματα στην Αρτα και θέλω να ξεκινήσω καλλιέργεια GOJI BERRIES.
  θα ήθελα να παραγγείλω 3 φυτά για άρχη και να μου τα στείλετε στην Αθηνα. Αρχικά στείλτε μου ένα email σας για να σας στυλο την διεύθυνση μου.

  Απάντηση
 67. Καλησπέρα, έχω φυτέψει σε γλάστρα ενα γκότσι γύρω στο 1 μέτρο ύψος,
  το προβλημα μου είναι οτι εδώ και ενα μήνα βγάζει ενα άσπρο σαν χνούδι επάνω στα φύλα, για να μην συνεχιστεί εχω κόψει κάποια φύλα…τι μπορω να κάνω για να το αποφύγω? ευχαριστώ.

  Απάντηση
 68. Θοδωρής

  Συγχαρητήρια για το πολύ ενδιαφέρον blog.
  Έχω και εγώ κάποιο πρόβλημα με ένα goji.
  Μένω Αθήνα και το έχω φυτεμένο σε μια πολύ μεγάλη γλάστρα με πολύ βάθος και μέγεθος.
  To φυτό goji είναι σε εξαιρετική κατάσταση,έχει φτάσει σε ύψος 2.30 m και έχει αναπτυχθεί τρομερά,ειδικά αφου πιάσανε οι ζέστες.
  Το πρόβλημα μου είναι ότι όλα τα κλαριά έχουν γεμίσει με υπέροχα άνθη,που στην αρχή είναι όλα μωβ μετά γίνονται άσπρα και τελικά κλείνουν τον κύκλο τους μετά από ημέρες χωρίς δυστυχώς να υπάρχει παραγωγή καρπού και πεύτουν.
  Με μύρτιλα που έχω και αυτά σε άλλες μεγάλες γλάστρες έχουν γεμίσει είδη με πολυάριθμους καρπούς ικανοποιητικού μεγέθους.
  Κάθε βοήθεια θα είναι πολύτιμη ευχαριστώ θερμά Θοδωρής.

  Απάντηση
  • Γειά σου Θοδωρή!
   Φαντάζομαι οτι ποτίζεις το ίδιο το γκότζι και το μύρτηλο ε; Λοιπόν άκου: το μύρτιλλο θέλει συχνό πότισμα, καθημερινά αν είναι δυνατόν. Το γκότζι όμως είναι πιο λιτοδίαιτο. Μπορείς να το ποτίζεις 1 φορά στις 10 μέρες. Ο λόγος που τα ανθάκια πέφτουν χωρίς να δέσουν καρπό, κατα πάσα πιθανότητα είναι το συχνό πότισμα.

   Απάντηση
 69. Θοδωρής

  Σε ευχαριστώ θερμά για την άμεση απάντηση είναι γεγονός αυτό που μου λες,πράγματι επειδή βλέπω και στεγνώνει το χώμα (πεύτουν και οι κορυφές προς τα κάτω από τα κλαδιά και είναι σαν να μαραζώνει) το ποτίζω αρκετα συχνά θα εφαρμόσω άμεσα την οδηγία σου με εκτίμηση Θοδωρής.

  Απάντηση
 70. Δεν μαραζώνει το φυτό, είναι φυσιολογικό να λυγίζουν τα κλαδιά. Αυτά τα κλαδιά άλλωστε είναι που θα δώσουν τον καρπό, και όχι αυτά που τραβάνε προς τα πάνω. Παρατήρησέ το λίγο, τα κλαδιά που δεν λυγίζουν έχουν ανθάκια; Αυτά λοιπόν, που τραβάνε προς τα πάνω κι έχουν φτάσει σε αυτό το ύψος, μπορεις να τα κλαδέψεις, για να βγάλουν παρακλάδια, τα οποία θα δώσουν περισσότερο καρπό.

  Απάντηση
 71. χρόνης

  γεια σας και απο μένα! θα ήθελα να ρωτήσω για το πως θα πρέπει να ποτίζετε το φυτό τον πρώτο καιρό μετά την φύτευση. Μία φορά στης 10 μέρες η πιο συχνά. Επίσης όταν λέτε πότισμα με σταγόνα η μπέκ αυτό είναι απόλυτο; εάν τα βάλω μέσα σε αυλάκια (5-6 φυτά) θα έχουν πρόβλημα; ευχαριστώ για την απάντηση!

  Απάντηση
  • Νομίζω πως μια φορά στο 10ήμερο είναι καλά. Αν δεις να μαραίνονται τα φύλλα, πότιζέ το πιο συχνά. Αν πάλι τα δεις να αλλάζουν χρώμα και να φέρνουν προς κιτρινωπό, πότιζέ τα πιο αραια.
   Τα 5-6 φυτά μπορείς να τα ποτίζεις και μ’ένα λάστιχο ή ποτιστήρι και να ελέγχεις το νερό. Δεν συνηστάται να ρίξεις νερό στο αυλάκι και να ποτίζονται απεριόριστα.

   Απάντηση
 72. gia sou eleni thelw na sou kanw mia erotisi pano sto gotsi mperi.exw 10 fita ta evala ton apriliokai ksekinisan kala fevgoun psila alla exoun vgali kati parakladia apo kato mipos prepi na ta kopsokai na efiso ton kentriko diladi opos ta pira eixan ena kentriko tora exoun dio kai alla tria ti na kanw na afisw ena;

  Απάντηση
  • Ανάλογα με το σχήμα που θέλεις να έχουν τα φυτά σου. Αν τα θέλεις σαν θαμνους, άφησε τα παρακλάδια. Αν όμως τα θέλεις σαν δέντρα, θα πρέπει να αφήσεις μόνο ένα κεντρικό, να μεγαλώσει μέχρι το 1,20 μ. και μετά να το κλαδέψεις λίγο, ώστε τα παρακλάδια που θα βγάλει να είναι σχετικά ψηλά (50-60 εκ.)

   Απάντηση
 73. ΑΓΚΑΘΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

  ΚΑΛΗΝ ΕΣΠΕΡΑΝ ΕΥΧΟΜΑΙ
  ΕΙΜΑΙ Η ΑΓΚΑΘΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΤΗΜΑΤΑΚΙ 1500 Μ2 ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
  ΣΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑ ΚΑΙ ΜΑΙΛ. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΕΑΝ ΘΑ ΕΙΧΕΣ ΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΜΕΡΙΚΑ ΦΥΤΑΚΙΑ ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ.

  ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΜΜΕΝΑ ΒΟΘΡΛΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2012 ΖΗΤΟΥΣΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟ, ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΚΟΜΑ, ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΙΛ agathapap@gmail.com

  Απάντηση
 74. Καλησπερα Ελένη,

  Διαβασα παραπάνω οτι μπορουμε να κοψουμε τα κλαδια που ανοιγουν και να αφησουμε μόνο αυτο που παει προς τα πάνω.
  Μπορώ να το κάνω τώρα ή το μετα το καλοκαιρι?
  Και αν τα κοψω πόσο κοντα στη ρίζα τα κόβω?

  ευχαριστω!!!

  Απάντηση
  • kalispera eleni legome prodromos sou eixa kanei mia erotisi kai den katalava tin apantisi sou ligo pio panw tha dis tin erotisi mou mou eipes na ta kladepsw diladi na kopso ton kentriko pou paei plila gia na dinamosoun ta parakladia toueinai gyro sto 1.20 tora ta fita ti na kopsw apantise mou se parakalw eyxaristo

   Απάντηση
  • Μαρία, είναι ανάλογα το σχήμα που θέλεις να δώσεις στα φυτά σου. Αν θέλεις πάρε με τηλέφωνο για να σου εξηγήσω καλύτερα.

   Απάντηση
 75. αν θες να τα αποξειράνεις τον καρπό, πόσο καιρό στον ήλιο θα πρέπει να τα έχεις?

  Απάντηση
  • Ο χρόνος αποξήρανσης πικοίλει ανάλογα με το μέγεθος του καρπού, καθώς και με τον βαθμό αποξήρανσης που θέλεις να έχει το τελικό προϊόν.

   Απάντηση
 76. Ελένη, καλημέρα.
  Φύτεψα τα πρώτα μου 4 φυτά και μετάνοιωσα που δεν πήρα τουλαχιστον 6. Καθώς το κτήμα είχε ήδη φυτευτεί με οποροφώρα το περιθώριο δεν ήταν μεγάλο. Τα δύο τα έχω σε ηλιόλουστο μέρος (το 1 έριξε τα φυλλαράκια του, ίσως γιατί καθυστέρησα στην φύτευση αλλά δεν έχει ξεραθεί, ο κορμος είναι ακόμα χλωρός και περιμένω μήπως ξαναπετάξει)
  Το σύστημα αυτόματου ποτισμού τα ποτίζει μαζί με τα άλλα κάθε 3 μέρες. Είναι εντάξει;
  Τα δύο φυτά φυτεύτηκαν κοντά σε πεύκα (δύσκολη περιοχή) και τελικά ο ήλιος τα πιάνει απ’ ευθείας μόνο 5 ώρες την ημέρα, αν και ο χώρος γύρω τους είναι ανοιχτός.
  Μήπως λόγω συχνότερης άρδευσης ή σκιάς πρέπει να τα μεταφυτεύσω αλλού, τώρα ή αργότερα; Τα υπόλοιπα 3 πάντως είναι ολοζώντανα. Ήρθαν σε πολύ καλή κατάσταση και τα 4 και η συσκευασία που τα είχες τα είχε πολύ καλά προφυλαγμένα.
  Ευχαριστώ για όλη την δουλειά και τις πληροφορίες που τόσο ευγενικά μας διαθέτεις.
  Καλή σου μέρα.

  Απάντηση
  • καλημέρα Ελένη.
   Η πτώση των φύλλων είναι συχνό φαινόμενο κατα την μεταφύτευση το καλοκαίρι. Επίσης, μπορεί να ρίξουν τα φυλλαράκια λόγω του σκότους (κατα την μεταφορά μέσα σε κουτί για αρκετές μέρες). Δεν είναι πρόβλημα, σε λίγες μέρες θα ξαναβγουν τα φυλλαράκια.
   Καλά είναι να ποτίζονται σχετικά συχνά μετά την μεταφύτευση, μέχρι να περάσει το σοκ και να πάρει τα πάνω του το φυτό. Μετά όμως, το συχνό πότισμα ίσως να είναι αιτία να κιτρινίσουν τα φύλλα και να μην αναπτύσσονται καλά τα δεντράκια.
   🙂 Για την συσκευασία παίρνω απο πολλούς συγχαρητήρια… Εκτός απο έναν Ηρακλειώτη, που με πήρε τηλέφωνο και μόνο που δεν με έβρισε, γιατί τα είχα έτσι συσκευασμένα μέσα σε κουτί και δεν έπαιρναν αέρα και φως… Ηθελα να ήξερα πως ακριβώς ήθελε να του τα στείλω με κούριερ;;;;

   Ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια.

   Απάντηση
 77. Καλησπέρα, θα ήθελα να μάθω πια είναι η διαδικασία μετά την ανθοφορια εως το δεσιμο του καρπού? γιατί το φυτό που έχω, ενω ανθίζει μετα ξερένονται και πέφτουν τα άνθη του.

  Απάντηση
 78. σε ευχαριστω για την αποστολη

  Απάντηση
 79. georgiadis giorgos

  giorgos
  Μιλησαμε το πρωι στο τηλ Ελενη και περιμενω πλεον σε 2 βδομαδες οπως μου ειπες τα φυτα μου..μια ερωτηση..
  Στην μεταφυτευση που θα τα κανω σε μεγαλυτερη γλαστρα χρειαζεται κατι να προσεξω στην ποιοτητα του χωματος που θα βαλω?να βαλω και κοπρια η να μην βαλω?Τι θα με συμβουλευες?

  Απάντηση
  • Γειά σου Γιώργο
   θα προσέξεις ώστε να στραγγίζει το νερό, βάλε στον πάτο στρώμα απο πέτρες. Αν βέλεις αγοραστό χώμα, διάλεξε το πιο σκούρο.
   Αν έχεις κοπριά, γιατί να μην βάλεις; καλό θα κάνει, κακό δεν θα κάνει. Αρκεί να είναι χωνεμένη.

   Απάντηση
   • georgiadis giorgos

    Σ ευχαριστω για τις συμβουλες

    Απάντηση
   • Fotini Fotinoula

    2 Date: Sat, 25 Aug 2012 14:16:17 +0000 To: lucia2009@windowslive.com

    Απάντηση
    • Χμμμμμ…. δεν κατάλαβα και πολλά απο το σχόλιό σου Φωτεινούλα…

     Απάντηση
     • τον μαιο νομιζω ειχαμε μιλησει με μυνηματα και και σου ζητησα 2 φυτα σε γλαστρακι μου ειπες πως θα εχεις τον ιουλιο και σου εστειλα διευθυνση και τα σχετικα μαλλον με τοσα στο κεφαλι σου θα το ξεχασες.[δεν εκανα ειρωνικο σχολιο αν ετσι το ελαβες ]

      Απάντηση
      • Γειά σου Φωτεινή.
       Δεν το είδα το σχόλιο ούτε ειρωνικό ούτε σαν κάτι άλλο. Βασικά δεν κατάλαβα καθόλου τι σημαίνουν τα ερωτηματικά…
       Τώρα είμαι σε διακοπές, μόλις γυρίσω (4/9) θα σου στείλω τα φυτά. Αλλά πως να σε βρω στις παραγγελίες μου; Γράψε μου τουλάχιστον το επίθετό σου για να ξέρω ποιό όνομα να ψάξω. Η στείλε μου σε μέιλ ( biobaxes@yahoo.gr ) τα πλήρη στοιχεία σου, για να αποφύγω το ψάξημο.

       Απάντηση
 80. babaropoulou fotini

  μπαμπαροπουλου φωτεινη π. μεσολογιου 37 ξανθη 67100

  Απάντηση
 81. Karanasios I.

  Είχαμε ένα θέμα με σκουλήκι σε κάποια φυτά , αλλά αντιμετωπίστηκε με επιτυχία … Ξεκινήσαμε να βγάζουμε τα πρώτα δείγματα και ήδη έχω ξεκινήσει αποξήρανση και τα αποτελέσματα είναι εξαίρετα και σαν ποιότητα και σαν ratio νωπού αποξηραμένου .. Αυτή τη στιγμή «σφάζονται» (θα έχουμε και ξύλα για το χειμώνα :)) άλλα 5 στρέμματα με συμπύρηνο για να μπει goji berry το οποίο θα έχει βιολογική πιστοποίηση από τη GreenControl …

  Απάντηση
 82. Karanasios I.

  Ουπσςς … Συγνώμη για την αναφορά σε όνομα φορέα Ελένη … Μπορείς να το διαγράψεις αν θέλεις

  Απάντηση
  • καλησπέρα Γιάννη.
   Μόλις γύρισα απο ταξίδι, έχω ένα κεφάλι καζάνι… Θέλω πολλά να πούμε, αλλά όχι τώρα, θα σε πάρω τηλ. μάλλον αύριο. Αν το ξεχάσω (λόγω μαζεμένων υποχρεώσεων μετά απο διακοπές 🙂 ) πάρε με εσύ.
   Ωραία, χαίρομαι για σένα που πανε όλα καλά.
   Οσο για την Green Control… ασφαλώς και δεν το διαγράφω, πιστεύω οτι είναι απο τους πιο «καθαρούς» οργανισμούς πιστοποίησης. Κι εγώ αυτόν προτείνω όταν κάποιος ζητάει την γνώμη μου..
   Περισσότερα τηλεφωνικά οκ;

   Απάντηση
 83. ΓΙΑΛΠΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

  Καλησπέρα! Είμαι ο Θοδωρής και θέλω να σας ρωτήσω κάτι αν γνωρίζετε. Έχω φυτέψει τρία goji σε γλαστράκια. Στο ένα από αυτά και ενώ έχει φτάσει στα 40 εκ. περίπου, ξεκίνησε και βγαίνει και δεύτερο κλαδί κοντά στη ρίζα. Τί πρέπει να κάνω?
  Σας ευχαριστώ πολύ!

  Απάντηση
  • Αν θέλεις να γίνει δεντράκι, ξερίζωσε το ένα κλαδί και άσε το πιο γερό να ψηλώσει. Αν το θέλεις σε θαμνάκι, άστα να μεγαλώνουν μαζί.

   Απάντηση
 84. Με βαση το παραπανω σχολιο…..ποτε πρεπει να το κλαδεψω το φυτο…κανει αυτη την εποχη η τον χειμωνα?……Και κατι αλλο παιζει ρολο το πως το θελω το φυτο δηλ, θαμνωδες η δενδρωδες στην ποσοτητα?

  Ευχαριστω.

  Απάντηση
  • Τον πρώτο χρόνο κλαδεύουμε το φυτό οποιαδήποτε εποχή, ώστε να του δώσουμε το σχήμα που θέλουμε.
   Σαφώς σαν δέντρο θα έχει μεγαλύτερες αποδόσεις.

   Απάντηση
 85. Παντζαροπούλου Γεωργία

  Ευχαριστώ πολύ για την άμεση αποστολή των φυτών. Ομολογώ πως δεν περίμενα να παραλάβω τα δεντράκια σε τόσο καλή κατάσταση, ξέροντας πως μεταχειρίζονται τα δέματα στα κούριερ. Τα πολλά μου συγχαρητήρια για την άψογη συσκευασία σας, μπράβο!
  Εχω πάθος με τα φυτά και έχω κάνει άπειρες παραγγελίες απο διάφορα καταστήματα και φυτώρια. Περιττό να πω πως κάποια απο τα δέματα που είχα παραλάβει στο παρελθόν, τα φυτά μου έρχονταν σε άθλια κατάσταση. Τελικά η προσεκτική συσκευασία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. και πάλι ΜΠΡΑΒΟ!!!

  Απάντηση
 86. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

  καλησπέρα έχω ένα χωράφι περίπου 2 στρέμματα στην περιοχή σερρών το χώμα είναι αμμώδεις όπως της θάλασσας στην περιοχή βάζουν αμπέλια αμύγδαλα και ελιές . υπάρχει περιπτώσει να μπορέσω να φυτέψω τα goji το χωράφι έχει όσο νερό θέλω όλο τον χρόνο

  Απάντηση
  • ναι, τα αμμώδη χώματα προσφέρονται για καλλιέργεια γκότζι.
   οτιδήποτε όμως κι αν καλλιεργήσεις, θα πρέπει πρώτα να κάνεις ανάλυση χώματος.

   Απάντηση
 87. Καλημέρα από Χανιά, σκέφτομαι να βάλω 4 στρέμματα goji, η διάθεση του καρπού είναι αυτό που με προβληματίζει, αν κάποιος έχει κάτι υπ’οψιν του να επικοινωνήσουμε. Ακόμα και ομάδα παραγωγών αν γίνετε να φτιάξουμε να διοχετεύσουμε το προϊόν μας, καλές δουλειές σε όλους και… Baxes θα επικοινωνίσω για τα φυτά.

  Απάντηση
 88. Karanasios I.

  Εχθές μαζέψαμε από 1 μόνο φυτό 450gr … !!!!! To φυτό το συγκεκριμμένο άνηκε στην παρτίδα των σπορόφυτων που προμηθευτήκαμε από τον biobaxe … Τα συγχαρητήριά μου Ελένη ! Έχουμε ξεκινήσει και διαδικασία αποξήρανσης βλαστού ως τσάι – αφέψημα σε συσκευασία doypack το οποίο ήδη δειγματίζουμε σε καταστήματα bio.

  Απάντηση
  • Ευχαριστώ Γιάννη και τα συγχαρητήριά μου και σε ΄σένα!

   Αποξηρανένοί βλαστοί γκότζι για αφέψημα, απο την καλλιέργεια του Γιάννη διατίθενται και απο το κατάστημά μας. Και του χρόνου, αν θέλει ο Γιάννης να μας δώσει και τον νωπό καρπό του, θα τον δεχτούμε ευχαρίστως!

   Απάντηση
   • Karanasios I.

    Ότι θέλετε , εδώ είμαστε .. Αύριο θα περάσω κι από εκεί , άργησα γιατί περίμενα να τυπωθούνε τα ετικετάκια Goji Berry Ημαθίας :)) … Τα λέμε από κοντά ..

    Απάντηση
 89. Καλησπέρα Ελένη
  Θα ηθελα να ρωτησω πως θα κανω αποξεραμενο βλαστο για αφεψημα
  ποια κλαρακια θα μαζεψω και πως τα αποξηραινω? στον ήλιο ή σε σκερό μερος? τα φυλλα τα κραταω?

  Απάντηση
  • καλησπέρα Μαρία.
   Οταν λέμε βλαστούς, εννοούμε τα φύλλα και τον φλοιό απο τα κλαδιά. Αν θέλεις μπορείς να μαζέψεις μόνο τα φύλλα και να τα αποξηράνεις σε ένα σκιερό μέρος, όπως αποξηραίνουμς διάφορα βότανα.Αν θέλεις και τον φλοιό, μπορείς να κόψεις τα λέμαργα κλαδιά, αυτά δηλ. που τραβάνε προς τα πάνω χωρίς να δίνουν άνθη και καρπούς.

   Απάντηση
 90. kalispera…an spispeis gkotzi mperi,uparxei kapoios pou 8a ta agorazei paidia….

  Απάντηση
 91. An ta mirtila echoun koukoutsi? posa mirtila kani na fas tin imera?

  Απάντηση
 92. tha eithela na rotisw kati eleni o karpos gotsi pos apoxerenete stin skia i ston ilio giati exw gyri sta deka kila kai thelw na ta mazepsw kai den kserw pos apokserenete eime apo veroia prodromos

  Απάντηση
  • Βάλτον σε μια σκιά, σκέπασέ τον με κάτι για να μην πηγαίνουν μύγες και άλλα ζουζούνια, και άστον για καμιά 5-6 μέρες να αποξηρανθει.
   Αφού έχεις τόσα κιλά, γιατί δεν θέλεις να τον πουλησεις νωπό;

   Απάντηση
 93. Thelo na ta spiro se glastres gia to mpalkoni,ti xoma prepi na xrisimopiiso gia na spiro ta koukoutsia apo ta mirtila? Se efxaristo.

  Απάντηση
 94. Σούλα, σε λάθος μπλόγκ βρίσκεσαι. Αυτό το μπλόγκ αναφέρεται μόνο στα γκότζι.
  Τα μυρτιλλα ξέρω οτι θέλουν οξινο χώμα, αλλά παραπάνω δεν μπορω να σε βοηθήσω.
  Ψάξε σε χώρο όπου περιγράφεται η καλλιέργεια του μύριλλου.

  Απάντηση
 95. Karanasios I.

  Μια καλή ιδέα Ελένη θα ήταν ένα forum που οι παραγωγοί θα μπορούσαν να μπούνε μέσα και να συντονίζονται για θέματα σχετικά με τις τιμές διάθεσης προκειμένου να μην χτυπάει ο ένας τον άλλον και να μπορέσουμε να το διατηρήσουμε καλά για όλους …

  Απάντηση
  • Ενα φόρουμ είναι μεγάλος μπελάς για τον διαχειριστή… Ο καθένας μπορεί να μπει και να γράψει ‘ο,τι του κατεβει, και άντε μετά να συμμαζέψεις το πράμμα…
   Πάντως, δεν χάνεις τίποτα (εκτός απο τον χρόνο σου και τα νεύρα σου) να δοκιμάσεις στο δικό σου σάιτ 🙂

   Απάντηση
 96. ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ

  ΕΧΩ ΓΟΞΙ ΒΕGOJI BERRY ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΑΝ ΜΙΑ ΘΟΛΟΥΡΑ ΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΕΒΡΕΞΕ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΣΑΠΟΥΝΙ, ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ????

  Απάντηση
 97. papadouli eleni

  Kalispera sas exw ki egw 2 fyta Coji Berry kai bgazoune karpous alla einai parapoly mikroi karpoi an sygrinw ayta sta parapanw videos kai kapia apoxyramena pou agorasa gia na dw tin diafora einai pragmatika ta dika mou parapoly mikra ,ti kanw lathos?
  Eyxaristw Eleni P

  Απάντηση
  • Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
   Δεν ξέρω τι απ’όλα μπορεί να φταίει. Ισως να οφείλεται στην ποικιλία, ίσως και στο κλαδεμα/αραίωση κλαδιών. Ισως ακόμα ακόμα και σε έλειψη κάποιουστοιχείου στο χώμα…

   Απάντηση
 98. Karanasios I.

  Τα φύλλα καλά κρατάνε …Δε λένε να πέσουνε ! Ειδικά τα Chinese καταπράσινα και πίτα στον καρπό . 2 kg μάζεψα χθες . Το χειμώνα είναι πιο γλυκά πάντως δεν ξέρω γιατί (δεν έχουν την πίκρα που είχανε. Δε λένε να πέσουν για ύπνο πάντως . Με βλέπω Γενάρη στους -5 με γάντια και σκούφο να βάζω λίπασμα οργανικό .

  Απάντηση
  • πάντως, με τα κρύα που μας έπιασαν, είναι η ώρα τους για νάνι… Οπου νά’ναι θα τα τινάξουν (τα φύλλα εννοώ 🙂 )

   Απάντηση
 99. Γιάννη, έχεις υπολογίσει πόσο καρπό συνολικά έχεις μαζέψει φέτος;
  Εχουν δώσει όλα τα δετράκια έστω και απο λίγο καρπό;

  Απάντηση
 100. Karanasios I.

  Όχι όλα … Από τα barbarum 200 στο σύνολο δώσανε τα 70-80 και από τα Chinese 80 δώσανε τα 30. Συνολικά λίγο,πάνω από 15kg φέτος

  Απάντηση
 101. σχετικα με το κλαδεμα…….αν καταλαβα καλα αφηνουμε το φυτο σε υψος 1 μετρο κοβουμε την κορυφη και απο αυτα κλαρια απο 50 ποντους απο τη ριζα και πανω αφηνουμε 4-6 κλαρια;τα οποια σε 40 ποντους τα ξανακόβουμε;και αφηνουμε 2-3 ; ευχαριστω

  Απάντηση
  • Αλέξανδρε… τώρα με μπέρδεψες…
   Κλαδεύεις τον αρχικό κορμό σε ύψος απο 1μ. και πάνω. Αφαιρείς όλα τα παρακλάδια που θα χτυπίσουν απο πιο χαμηλά. Οταν θα έχεις πάρει απο τα παρακλάδια καρπό, τότε μόνο μπορείς να τα κλαδέψεις, για να κλαδώσουν περισσότερο και να ξαναδώσουν καρπό.

   Απάντηση
 102. α ναι οκ….ποσα παρακλαδια αφήνουμε 4-5;σε τι μηκος τα κλαδευουμε;και κατι ακομα τα λαιμαργα βγαινουν μονο απο τη βαση του φυτου η και οπουδήποτε στον κορμό;;και πως τα ξεχωριζουμε…ευχαριστω

  Απάντηση
 103. kalimera kali xronia mia aporia an i sigkomidi gini me donisi i tinagma xoris na xtipithi o karpos sto edafos iparxi provlima ston karpo kai sto dentro?efxaristo

  Απάντηση
  • Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
   Δεν νομίζω πως είναι δυνατή η συγκομιδή του καρπού με δόνηση γιατί πάνω στο ίδιο κλαδί υπάρχουν ώρημοι και άγουροι καρποί, καθώς και άνθη.

   Απάντηση
 104. XRONIA POLLA KAI KALI XRONIA NA EXOUME. TA DIKA MOU TA FITA EINAI SE XIMERINI NARKI EDW KAI ENA MINA KAI EIXA ARKETA MAIL GIA TOU XROUNOU GIA NA DWSO TON KARPO MOU ZITANE TIMES

  Απάντηση
 105. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά επίσης!
  Πρόδρομε, είναι στο χέρι σας (των πρώτων παραγωγών γκότζι) να διατηρήσετε την τιμή του καρπού σε υψηλά επίπεδα.
  Χαίρομαι που βοήθησε το μπλόγκ μου για να προωθήσεις τον καρπό σου.
  Γι αυτό και κάνουμε δώρο στους πελάτες μας 2 ΧΡΟΝΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ, για να βρουν πελάτες και να μπορέσουν να προωθήσουν τον καρπό τους σε όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή!!!
  Σχετική ανάρτηση θα δημοσιευθεί προσεχώς.

  Απάντηση
 106. Emmanouil Galanis

  Καλημέρα σε όλους!

  Θα ήθελα να κάνω μια άσχετη ερώτηση.Παρακαλώ συγχωρέστε με που είναι εκτός θέματος αλλά θα ήθελα πολύ τη βοήθειά σας.
  Ενδιαφέρομαι να αγοράσω σπόρους λαχανικών από το εξωτερικό. Δε θέλω να κάνω διαφήμιση στις εταιρίες αλλά πρέπει να τις αναφέρω γιατί είναι σημαντικό για τη συζήτηση. Συγκεκριμένα θέλω να αγοράσω σπόρους από το Burpee( USA ) και απο το Thompson&Morgan( UK ).Οι ποικιλίες που θέλω να αγοράσω είναι υβρίδιες.
  Από το Burpee μου απάντησαν ότι δεν μπορούν να στείλουν σπόρους εκτός USA γιατί δεν τους επιτρέπεται. Τους είπα ότι έχω συγγενείς στην Αμερική και αν γίνεται να αγοράσουν αυτοί τους σπόρους και να μου τους στείλουν. Αυτοί μου απάντησαν ότι είναι επικίνδινο να εισάγεις φυτά από μια χώρα σε άλλη χωρίς έλεγχο γιατί μπορεί να υπάρξουν νομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Ξέρει κανείς αν ισχύει κάτι τέτοιο; Αφού οι υβρίδιες( όχι γενετικά τροποποιημένες ) ποικιλίες θεωρούνται παγκοσμίως απολύτως φυσικές και χρησιμοποιούνται πλέον και στις βιολογικές καλλιέργιες. Δεν μπορώ λοιπόν να πάω σε μια χώρα , να αγοράσω σπόρους και να τους φέρω στην Ελλάδα; Υπάρχει κάποιος νομικός ή περιβαλλοντικός κίνδυνος;
  Αντιθέτως το Thompson&Morgan μπορεί να αποστείλλει κανονικά σπόρους( υβρίδιους και μη ) στην Ελλάδα.
  Γνωρίζει λοιπόν κανείς κάτι για την παραπάνω κατάσταση; Μπορεί κάποιος να αγοράσει σπόρους από το εξωτερικό και να τους φέρει στην Ελλάδα και πόσο ασφαλές είναι αυτό;
  Πάντως στη Βόρεια Ελλάδα πολλοί πηγαίνουν σε Βαλκανικές χώρες και αγοράζουν από εκεί σπόρους και τους φέρνουν στην Ελλάδα( νόμιμα ή παράνομα δεν ξέρω ).

  Σας ευχαριστώ πολύ!

  Απάντηση
  • Καλημέρα!
   Μου γράφετε: «Αυτοί μου απάντησαν ότι είναι επικίνδινο να εισάγεις φυτά από μια χώρα σε άλλη χωρίς έλεγχο γιατί μπορεί να υπάρξουν νομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.»
   Ναι ακριβώς αυτό ισχύει για τα ΦΥΤΑ. ΟΧΙ όμως για τους σπόρους.
   Μόνο τα φυτά μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες, όχι οι σπόροι.

   Απάντηση
   • Emmanouil Galanis

    Εγώ σπόρους θέλω να αγοράσω. Και για τους σπόρους το ίδιο ισχύει μου είπαν.
    Είναι δηλαδή μόνο θέμα ασθενειών; Γιατί εγώ αυτό που φοβάμαι είναι για γενετικά τροποιημένες ποικιλίες( GMO ) ή ποικιλίες επιβλαβείς για το περιβάλλον. Διάβαζα μάλιστα ότι στην Αμερική κατηγορούσαν( χωρίς αποδείξεις ) το Burpee για διακίνηση σπόρων από γενετικά τροποιημένα είδη φύτών. Αυτοί βέβαια το διέψευσαν κατηγορηματικά.
    Αυτό που φοβάμαι είναι να μη φέρω και καλλιεργήσω σπόρους φυτών τα οποία θα είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον. Μπορώ δηλαδή να αγοράσω άφοβα;

    Απάντηση
    • Προφανώς υπάρχει απαγόρευση στην συγκεκριμένη εταιρία να εξάγει σπόρους, ακριβώς επειδή υπήρξε αυτό το θέμα των GMO… Ασχετα αν οι ίδιοι το διέψευσαν!
     Αλλά εφ’όσον φοβάστε για σπόρους GMO γιατί απευθυνθήκατε σε αυτήν την εταιρία; Γιατί δεν ψάχνετε για κάποια άλλη;

     Απάντηση
 107. egw tora prosfata efera sporous apo oukrania eimoun se mia ekhesi nopon proionton kai eixe sporous apo pola laxanika kai pira arketa xoris provlima

  Απάντηση
 108. ΣΤΑΥΡΟΣ

  ΚΑΛΉΣΠΕΡΑ ΕΛΕΝΗ ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΚΟΠΡΙΑ ΣΤΟ ΧςΜΑ ΤΙ ΚΟΠΡΙΑ ΕΝΟΙΤΕ???ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΟΠΡΙΑ. Η ΚΟΠΡΙΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΖΩΩ?????

  Απάντηση
  • Οποιαδήποτε.
   Καλύτερα να αποφύγετε την κουτσουλιά (πουλιων, κοτόπουλων) γιατί είναι πολύ «δυνατή» και μπορεί να κάψει την δίζα του φυτού αν δεν είναι καλά χωνεμένη. Σε κάθε περίπτωση, αν χρησιμοποιηθεί κουτσουλιά, η ποσότητα να είναι πολύ μικρότερη.

   Απάντηση
 109. ΣΤΑΥΡΟΣ

  φουσκη κανει να βαλουμαι???

  Απάντηση
 110. ΣΤΑΥΡΟΣ

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΕΝΗ ΝΑ ΣΕ ΡΟΤΗΣΩ ΑΝ ΒΑΛΩ 2-3 ΔΑΤΥΛΑ ΕΛΑΦΡΟΠΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΗΣ ΓΛΑΣΤΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΡΑΓΓΙΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΥΠΑΡΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΤΟ??ΕΝΔΕΙΚΝΗΤΕ Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΛΛΩ????

  Απάντηση
 111. Βάλε, δεν θα υπάρχει ακνένα πρόβλημα. Φρόντισε μόνο η γλάστρα να είναι βαθιά.

  Απάντηση
 112. gia sou eleni na sou kanw mia erotisi tin kopria prepi na tin rixoume tora; i tin anixi

  Απάντηση
 113. Δεν έχει σημασία πότε θα την ριξεις.
  Μπορείς να την προσθέσεις όταν βγουν απο λήθαργο τα δεντράκια για να ξεκινήσουν με δύναμη.

  Απάντηση
 114. eleni exw enan peleti den xerw apo pou einai kai mou eipe poso ta dinis to kilo kai tou apantisa25 eyro to kilo kai mou eipe oti stin kozani servion exei ena syneterismo pou ta dinou 8 eyro to kilo ti na kanw;

  Απάντηση
  • Karanasios Ioannis

   Δεν τα δίνουν στην Κοζάνη 8. Τα παιδιά επάνω ξεκινάνε επίσης με min τα 20 .

   Απάντηση
   • Αυτό θα έλεγα κι εγώ, ψέματα σου είπε για να ρίξεις την τιμή. Το είπα και πιο πάνω, στο χέρι σας είναι να την κρατήσετε σε υψιλά επίπεδα. Αυτός την δουλειά του κάνει, εσείς κάντε την δική σας. Πολλά θα ακούσετε ακόμα…

    Γιαννη ενημερώθηκες για την δωρεάν διαφήμιση; Ενδιαφέρεσαι;

    Απάντηση
 115. mpika ston syneterismo kai ta poulane 6 me 8 eyro ta 100 gr eleni kai gianni

  Απάντηση
  • Είδες λοιπόν; Αρα εσύ πολύ φθηνός του βγήκες 🙂
   Ο καθένας όμως καταλαβαίνει ό,τι θέλει, ανάλογα με το συμφέρον του πάντα.

   Απάντηση
  • Karanasios Ioannis

   Έτσι …Είπαμε ας ξεκινήσουμε με πάτωμα τα 20euro χύμα (όχι συσκευασμένο) και ταβάνι ας πιάσει ο καθένας όσο θέλει ..Κι όπως είπε η Ελένη » ο καθένας τη δουλειά του θέλει να κάνει … «Γι ‘αυτό μη καταλήξουμε να κάνουμε Δουλεία 😉

   Απάντηση
 116. Γιώργος

  Καλησπέρα θέλω να μάθω αν βάλω δοκιμαστικά ένα φυτό θα κάνει καρπούς η χρειάζεται αρσενικά θυληκά ?

  Απάντηση
 117. lazaridis nikos

  μπραβο σου σε διαβαζω πανω απο ενα χρονο και παντα αληθε3ια βαζω τωρα τον μαρτιο 30 φυτα δικα μου απο σποροφυτα καιετοιμαζωμαι για3 στρεματα μπραβο παλι

  Απάντηση
 118. DIDETAI EPIDOTHSH GIA GOJI BERRI?

  Απάντηση
 119. Γιώργος

  Γιατί τα γκοτζι μου είναι στυφά;

  Απάντηση
 120. Γιωργος

  Γειά σας ενδιαφέρομαι για δενδρύλλια GOJI BERRI….Έχω 2 στρέμματα χωράφι στο νομό Κορινθίας παρακαλώ θα ήθελα να με ενημερώσετε για την τιμή την οποία θα μπορούσα να τα προμηθευτώ από εσάς, και αν μπορείτε με κάποιον τρόπο να μου τα στείλετε.Παρακαλώ επικοινωνείστε μαζί μου…..

  Απάντηση
 121. Γιωργος

  Γεια σας
  Ενδιαφέρομαι να ασχοληθώ με την καλλιέργεια αυτήν. Μπορείτε να που πείτε εάν αντέχουν τον αέρα, την παγωνιά. Η εκταση για φύτεμα είναι περίπου 10 στρέμματα, κεκλιμένο, και
  βλέπει τον βοριά. Επίσης, είναι σε υψόμετρο 180μ και απέχει 1 χμ από θάλασσα.
  Αναμένω απάντηση σας
  Μέτα τιμής
  Γιώργος

  Απάντηση
  • Καλημέρα!
   Το γκότζι είναι αρκετά ανθεκτικό σε αντόξοες συνθήκες και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Πέρα απο αυτό όμως, για να σου πω οτι το χωράφι σου είναι ακτάλληλο, θα πρέπει να κάνεις μια ανάλυση εδάφους.
   Οσο για τα 10 στρέμματα, θα έλαγα να το σκεφτεις καλύτερα…

   Απάντηση
 122. Karanasios Ioannis

  Τα «παιδιά» ξυπνήσανε και αρχίσαν να πετάνε φύλλα μπόλικα … Άντε να μας κάνει καιρό να μπούμε στο χωράφι να κάνουμε καμιά δουλειά. 🙂

  Απάντηση
 123. λιτσα λουκα

  καλησπεραονομαζομε λιτσα,και θα ηθελα να ρωτησω αν πρεπει να εισαι αγρωτης για να φυτεψεις Gogi στο χωραφι σου και να τα δοσεις σε συνετερισμο??

  Απάντηση
  • Οχι Λίτσα, δεν είναι απαραίτητο να είσαι κατ’επάγγελμα αγρότης για να μπορέσεις να καλλιεργήσεις και να διαθέσεις την παραγωγή σου.

   Απάντηση
 124. Γιωργος -Ευβοια

  Γεια σας από Χαλκίδα είμαι.
  Ενδιαφέρομαι να ασχοληθώ με την καλλιέργεια gοzι αλλά μου είπαν ότι δεν κάνει για το κλίμα της Χαλκίδας , ότι θέλει πιο κρύο κλίμα..το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι αν υπάρχει πρόβλημα που το κτήμα είναι σε χωματερή βάθους 3-4 m, δηλαδη
  αν αντέχει την ζεστή πιστεύεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα με το βάθος…
  Ευχαριστώ πολύ..

  Απάντηση
  • Δηλ. τι το ιδιαίτερο έχει το κλίμα της Χαλκίδας που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του γκότζι;;;
   Αναπτύσσεται σε όλες τις περιοχές καλά, αρκεί το έδαφος να έχεις τις απαραιτητες προδιαγραφές που απαιτεί το γκότζι. Το ίδιο ισχύει και για το βάθος που μου λες.

   Απάντηση
 125. Είναι τα πηλώδη-πηλοαργιλώδη-αργιλώδη βαρυά εδάφη (όχι ιδιαίτερα στραγγερά) κατάλληλα;

  Απάντηση
  • Άκυρο τώρα είδα την αναφορά στο άρθρο.

   Απάντηση
  • Μπορούν να αναπτυχθούν και σε βαριά εδάφη, αλλά σίγουρα θα έχουν καλύτερη αναπτυξη σε όσο το δυνατόν αμμώδη. Οσο μεγαλύτερο ποσοστό άμμου έχουμε στην σύσταση του εδάφους, τόσο καλύτερα γίνεται η αποστράγγιση, και αυτό βοηθάει πολύ στην καλλιέργεια του γκότζι.

   Απάντηση
 126. Κ.ΔΗΜΗΤΡΗ ειδα οτι ειστε απο τα κ.βουρλα!ειμαι απο λαμια κ ενδιαφερομαι να επενδυσω στ γκοτζι μπερι.μπορω ν ερθω να δω τν καλιεργεια σας;

  Απάντηση
 127. Καλησπερα Ελένη,
  Εχω ένα φυτο gogi στον κηπο μου εδω και δυο χρονια. Φέτος εχει τρελαθει στην αναπτυξη!!!
  Εβγαλε νεα κλαδια πολυ ζωηρα απο κατω μεχρι πανω. Ακομη και το φυλο τους διαφερει απο το αρχικο! περσυ δε το κλαδεψα μονο κατι λιγα αφαιρεσα.
  Αυτο που θελω να σε ρωτησω ειναι τι να κανω με τα νεα και λαιμαργα κλαδια? να κοψω αυτα που ειναι χαμηλα? Να τα δεσω στον βασικο κορμο?

  Απάντηση
  • Μαρία, μην τα λυπάσαι, αφαίρεσε όλα τα λαίμαργα. Δεν προσφέρουν τίποτα, αντίθετα καθυστερούν την ανάπτυξη του φυτού.

   Απάντηση
 128. Ιωαννης Αγροτης

  Καλησπέρα σας,
  Θα ήθελα αν μπορείτε να μου δώσετε περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια. Έχω την πρόθεση να την κάνω επαγγελματικά και με ενδιαφέρει κατά πόσο έχει βιωσιμότητα η καλλιέργεια αυτή.
  Ευχαριστώ

  Απάντηση
  • Γιάννη, τι παραπάνω να σου γράψω εδώ;
   Αν θέλεις πάρε με τηλέφωνο στο 23320 23932 ώρες καταστημάτων, να μου πεις τις απορίες σου και να σου απαντήσω ανάλογα.

   Απάντηση
 129. Καλημερα σας.
  Πως ξεχωριζουμε τα λαιμαργα?
  Τι ιδιαιτερο εχουν απο τα αλλα κλαρια?

  Ευχαριστω

  Απάντηση
  • Τα λαίμαργα είναι εκεινα τα κλαδιά που πηγαίνουν ίσια προς τα πάνω. Φαίνονται πιο χοντρά και γερά κλαδιά απο τα άλλα, και μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Δεν καρπίζουν.

   Απάντηση
 130. Καλησπερα εχω παρει 2 φυτα κατ αρχην κ τα χω σε γλαστρα ανα ποσεσ μερες θελουν ποτισμα κ ποσα λιτρα περιπου αν δεν εχει βρεξει? εχουν 2 κορμουσ το καθενα ειναι καταλληλα για καλλιεργεια ΄? μπορω να τα βαλω κατι σαω λιπασμα απο σπιτικα προιοντα για να τα βοηθησω στην αναπτυξη? ευχαριστω εκ τον προτερον.

  Απάντηση
  • κατα μέσο όρο 1 φορά την εβδομάδα 1-2 λίτρα νερό. Αλλά αυτό είναι ανάλογο με την ζέστη και το ποσο στραγγίζει το χώμα. Θα το δεις μόνος σου. Αν μαραίνονται τα φυλλαράκια, πότισέ τα λίγο πιο συχνά. Ναι, μπορείς να βάλεις το «λίπασμα» που λες.

   Απάντηση
 131. Αντρεας

  θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η κατάληλη εποχή να βάλω σπόρους

  Απάντηση
 132. Kalispera ka. Eleni, onomazomai Valia kai eimai apo xalkida. Me endiaferei polu i kalliergia twn goji berries gia auto kai mpika sti diadikasia na diavasw kapoia pragmata kai na rwtisw kai enan gewpono tis perioxis. Ekeinos mou eipe pws uparxoun 20 pikoilies goji berry, apo tis opoies 10 einai gia voreiotera klimata kai oi alles deka gia notiotera. Mou eipe pws emeis 8a koitaksoume tis pikoilies pou eudokimoun sto notia klimata kai arxika 8a futepsoume 2-3 dentra apo ka8e pikoilia gia na doume ti eudokimei kalutera sto xwma kai sto nero pou dia8etw( to nero kai to xwma suntoma 8a ta steilw gia analusi, alla de nomizw oti 8a uparxei provlima gt idi ta noikiazoume gia fyteia kounoupidolaxanwn). Diavazontas omws osa exoun graftei se auto to blog, diapistwsa oti ousiastika xrisimopoieite duo pikoilies( dior8wste me an kanw la8os 🙂 ), tis L. Barbarum kai L.Chinense.
  Ti 8a me sumvouleuate na kanw??? Na kanw auto pou eipe o gewponos mou kai na xasw toulaxiston 3 xronia? Mporeite na mou proteinete kati allo???
  Euxaristw ek twn protairwn gia to xrono sas

  Απάντηση
  • Βάλια, δεν θέλω να αναιρέσω τον γεωπόνο σου, αλλά εγώ δεν έχω τις πληροφορίες που σου έδωσε αυτός…
   Δεν έχω ιδέα αν υπάρχουν ποικιλίες για βοριότερες ή νοτιότερες περιοχές, και μάλιστα απο 10 κιόλας… Και για να σου πω την αλήθεια… πρώτη φορά το ακούω…
   Πες τον γεωπόνο, αν θέλει ας επικοινωνήσει μαζί μου, να με ενημερώσει.
   Μέχρι τώρα πάντως, έχουμε δει πολύ καλά αποτελέσματα απο τα L. Barbarum σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
   Η άποψή μου είναι να μην χάνεις χρόνο. Να προτιμήσεις ελληνικά σπορόφυτα του είδους L. Barbarum.

   Μπορείς, αν θέλεις, να επικοινωνήσεις μαζί μου τηλεφωνικά.

   Απάντηση
 133. ΣΤΑΥΡΟΣ

  Μπορει να μου πει καποιος τι κλαδεμα να αποδιδιε καλυτερα και αν μπορω να τα κλαδεψω τωρα η να περιμενω τον χειμωνα?
  Ευχαριστω

  Απάντηση
  • Τον χειμώνα κάνεις κλάδεμα γιοα να διαμορφώσεις το σχήμα του δέντρου. Το καλοκαίρι επίσης κλαδεύεις τα παραπανήσια παρακλάδια και τα λαίμαργα που πετάει.

   Απάντηση
 134. επισης εχω βρει σπορους απο το γνωστο μας γκοτζι….εσπειρα….βγηκαν παρα πολλα φυτα….τα εβαλα σε σχεδον μεγαλες γλαστρες….ποτε να βαλω τα φυτα στο χωραφι;χρειαζετααι μηπως κατι πριν τα βαλω στο χωραφι;ΟΠΟΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΓΚΟΤΖΙ …ΔΕΚΤΗ…ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  Απάντηση
  • Οταν τα φυτά φτάσουν σε ύψος 20 εκ. μπορείς να κάνεις την μεταφύτευση.
   Πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια θα βρείς πολλές μέσα στο μπλόγκ. Κάνε μια περιήγηση στις σελίδες του.

   Απάντηση
 135. δημοσθενης

  καλημερα εχω μερικα γκοτζι απο σπορο ειναι σχεδον 4 μηνων 5-10 εκατοστα κ ενω τα περισσοτερα ειναι μια χαρα σε μερικα εχουν γυρισει τα φυλλα προς τα κατω κ μεσα ,μηπως τα ποτιζω υπερβολικα ,αν μπορειτε να μου πειτε συχνοτητα ποτισματος (τους ριχνω ενα ποτηρι καθε μερα) ευχαριστω

  Απάντηση
 136. δεν ξερω αν ειναι λαθος το οτι προσπαθω να το απλωσω σε περγκολα . το φυτεψα φετος την ανοιξη . εχει 4 βλαστους των 40 εκ. περιπου και ενα των 3 μ. περιπου . Αν δεν αφησω τους μικρους βλαστους να μεγαλωσουν ο μεγαλος μεχρι ποσο μπορει να φτασει ? Εχει δοκιμασει κανεις? Νερο του δινω μπολικο πρωι και βραδυ αλλα εχω εδαφος χαλικωδες και δεν δειχνει να ενοχλειται .

  Απάντηση
 137. Kalispera ksana… Telika apofasisa na fyterpsw sporous apo tin pikoilia Barbarum… Kai exw na kanw tis eksis paratiriseis… Fytepsa tin 16/07 40 sporous goji dokimastika kai ta apotelesmata itan 8eamatika…. idi apo tis 4 prwtes meres arxisan na skane ta fylarakia tous… apo tous 40 sporous loipon mou exoun pros to paron an8isei oi 32. Etsi apofasisa na kanw kai mia deuteri spora stis 22/07 me 100 sporous…. Simera meta apo 3 meres idi arxisa na vlepw apotelesmata…. 🙂 I8ela na rwtisw an i zesti voi8a gia auti tous tin anaptuksi kai poso nero 8a prepei na rixnw se ka8e glastraki…. Euxaristw ek twn proterwn

  Απάντηση
 138. εμενα κανει λουλουδι αλλα δεν δενει..τι πρεπει να κανω;;;

  Απάντηση
  • Αυτό μπορεί να οφείλεται στο συχνό πότισμα. Οπότε, μείωσε το νερό.
   Αλλη περίπτωση, είναι να οφείλεται στην ποικιλία, δηλ. να είναι καλλωπιστικό είδος και όχι για παραγωγή καρπού. Σε αυτήν την περίπτωση δεν μορείς να κάνεις κάτι…

   Απάντηση
 139. Καλησπέρα. ΟΙ καρποί του τρώγονται μόνο αποξηραμένοι; Φρέσκοι;

  Απάντηση
 140. Καλησπέρα σε όλους.
  Έχω φυτέψει γκότζι εδώ και 2 χρόνια.
  Δυστυχώς θα πρέπει να τα μετακινήσω λόγω επισκευής της περίφραξης.
  Τα φυτά ήταν πολύ μικρά όταν τα αγόρασα, τώρα έχουν φτάσει (μάλλον πρόκειται για λαίμαργα κλαδιά) το 1,60μ σε ύψος με αρκετά παρακλάδια στη βάση τους.
  Λουλούδι κάνουν αλλά καρπό ακόμα δεν έχουμε δει.
  Γίνεται μεταφύτευση ή πρέπει να τα αποχαιρετίσω;
  Αν γίνεται τι πρέπει να προσέξω;
  Ευχαριστώ πολύ

  Απάντηση
  • Μπορείς να τα μεταφυτεύσεις, σκάβοντας αρκετά βαθιά, για να μπορέσεις να τα βγάλεις με την ρίζα τους, τραυματίζοντάς τα όσο το δυνατόν λιγότερο.

   Απάντηση
 141. Καλύτερα χειμώνα που θα πέσουνε σε νάρκη , ειδάλλως θα έχεις απώλειες ….Αν τα βγάλεις καταχείμωνο δε θα χάσεις ούτε ένα …!

  Απάντηση
 142. Καλημέρα σας και ευχαριστώ για την ευκαιρία. Διατηρώ περίπου 7 δένδρα πάνω από έτος και ενώ αναπτύσσονται μάλιστα ραγδαία, ρίχνουν τα άνθη τους και δεν δένουν καρπούς. Ανατρέχοντας στο διαδίκτυο, διάβασα ότι υπάρχει ποικιλία ακατάλληλη για καρποφορία και πολύ φοβάμαι ότι πρόκειται για τέτοια. Συγκεκριμένα πληροφορήθηκα ότι το χαρακτηριστικό των φυτών για καρποφορία είναι το λογχοειδές φύλλο τους σε αντίθεση με αυτά που καλλιεργώ που το φύλλο τους είναι πεπλατυσμένο (σαν καρδιά). Αληθεύουν τα προηγούμενα ή άδικα θα τα ξεριζώσω;

  Απάντηση
  • Καλησπέρα Νικο,
   Συνήθως αυτά τα φυτά – με το ωοειδές φύλλο – ακόμα κι αν δώσουν καρπούς, θα είναι πικροί σε γεύση. Ο,τι διαβάζεις εδώ μέσα αληθευει. Εδώ ψέματα και αοριστίες δεν θα βρεις 🙂
   Η απόφαση δική σου αν θα τα ξεριζώσεις ή οχι.

   Απάντηση
 143. Παντελης

  Καλησπερα..Για καποιον σαν εμενα που ενδιαφερομαι να ξεκινησω τωρα ν ασχολουμαι με νεες καλλιεργειες κ δν ξερω πολλα πραγματα, ποιο ενδιαφερον απο ολα θα ηταν να μ πειτε που θα μπορω να διαθεσω τη παραγωγη μου κ αν ξερετε κ σε τι τιμη.Ευχαριστω

  Απάντηση
 144. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
  Η μεταφύτευση έγινε μάλλον με επιτυχία, κουρέψαμε και τα λαίμαργα και θα δούμε.
  Καλή επιτυχία και στους υπόλοιπους.

  Απάντηση
 145. ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ ΤΗΛ..

  gia sas eimai apo kriti kai 8a i8ela na asxoli8o me aytin tin kaliergia poy prepi na rotiso perisotera???

  Απάντηση
 146. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΖΑΛΑΣ

  geia sas eimai apo voreia evoia kai endiaferomai na asxolh8w me thn kalliergeia goji…pote einai kalo na arxisw,apo pou mporw na agorasw kai ola ta sxetika…ena stremma gia arxh skeftomai

  Απάντηση
  • Γειά σου Δημήτρη, χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
   Το πρώτο που θα κάνεις είναι μια ανάλυση εδάφους.
   Θα φυτέψεις την άνοιξη.
   Αν θέλεις να πάρεις φυτά από μας, θα πρέπει να κάνεις την παραγγελία σου μέχρι τον Φεβρουάριο.

   Απάντηση
 147. geia sas kai apo mena!endiaferomai gia to futo kai egw mia erwthsh….skeftomai gia 12 stremmata thn paragwgh pou 8a bgalw an mporw na thn steilw e3w kai pws 8a er8w se epafh?kai genikotera pou mporw na to poulhsw…..euxaristw

  Απάντηση
  • Η καλύτερη περίπτωση είναι να διαθέσεις την παραγωγή σου κατευθείαν στον καταναλωτή, χωρίς μεσάζοντες. Από κει και πέρα, με τα 12 στρέμματα μπορείς να προσχωρήσεις σε κάποιον συν/σμό ή να την δώσεις σε κάποιον έμπορα. Μερικές από τις εταιρίες που ενδιαφέρονται να πάρουν τον καρπό, θα τις βρεις εδώ:
   https://biobaxes2.wordpress.com/%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%ae%cf%82-goji/

   Απάντηση
  • Στην σελίδα «Διάθεση Παραγωγής» θα βρεις κάποιες εταιρίες που παίρνουν τον καρπό. Από κει και πέρα, ζήτηση υπάρχει τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Το πρώτο όμως που πρέπει να κάνεις είναι να παράγεις καρπό. Κανείς δεν θα σου πει από τώρα για μετά από 2-3 χρόνια (που θα έχεις καρπό) αν θα πάρει την παραγωγή σου και πόσο θα σου την πληρώσει. Ο νόμος της αγοράς: προσφορά και ζήτηση. Η ποιότητα επίσης παίζει πρωτεύοντα ρόλο.

   Απάντηση
 148. Σωτήρης

  Καλησπέρα. Σε τι φάση βρίσκεται η καλλιέργεια του φυτού σήμερα στην Ελλάδα; Εννοώ, μήπως πέσαμε όλοι με τα μούτρα στο γκότζι και πάμε σε μεγάλη παραγωγή και μείωση τιμών; Η παραγωγή σας απορροφάται; (Ερώτηση προς όλους τους παραγωγούς) Ρωτώ για να δω αν θα μπορούσε να αποτελεί μια εναλλακτική λύση σε περίπτωση που χρειαστεί να στραφώ προς την αγροτιά κι εγώ…
  Σας ευχαριστώ θερμά!
  Σωτήρης

  Απάντηση
  • Γειά σου Σωτήρη,
   Ζήτηση καρπού υπάρχει, τόσο από την εσωτερική όσο και από την εξωτερική αγορά. Μακάρι να είχαμε τις ποσότητες ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.
   Από κει και πέρα, τίποτα δεν γίνεται τυχαία και χωρίς κόπο και τρέξιμο. Αν δεν κινηθείς ο ίδιος ώστε να σε μάθει ο κόσμος, σαφώς και δεν θα μπορέσεις να δώσεις τον καρπό. Υπάρχουν παραγωγοί που στον δεύτερο χρόνο καλλιέργειας έχουν κάνει απόσβεση. Υπάρχουν και άλλοι που δεν ξέρουν τι να κάνουν τον καρπό και ψάχνονται. Τον καταψύχουν, τον αποξηραίνουν και τους μένει παρακαταθήκη…
   Πάντως, αυτοί που κυνήγησαν το θέμα, πούλησαν όλον τον καρπό νωπό, σε πολύ συμφέρουσες τιμές. Δεν πρόλαβαν ούτε καν να αποξηράνουν…

   Απάντηση
 149. konstantinos

  καλημερα.ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει καποιο ατομο απο κρητη -ηρακλειο η μη να ασχοληθουμε με το θεμα γιατι οιστευω πως εχει μελλον.δευτερος χρονος που τοχρησιμοποιω να δω συμπεριφορα .καταφερα και συλλεξα απο ενα φυτο σε γλαστρα μισο μετρο με πολλαπλους κορμους και εφαγα πολυ ωραια νοστιμα ζουμερα και αρκετα μεγαλα .εχω καλη μανα που την πετυχα κατα λαθος.απλα αγορασα ενα φυτο.το κλιμα στην κρητη ειναι τελειο για αυτη την καλλιεργεια φετος το βαλα το μεγαλο σε χωμα-γη και μεσα σ ενα μηνα εχει φουντωσει υπερβολικα.ηδη παρατηρησα καρπο.κ;ι ανθος μωβ που μοιαζει σαν ορχιδεας…Μιας και το παμε υπαρχουν ειδη διαφορα?αν ναι αυτο οπως το περιεγραψα ειναι ?ακουσα για κατι nq1_2_3_4_5 .αυτο αραγε ποιο να ειναι και το καλυτερο ποιο ειναι. εκτος αν δεν εχει να κανει με τη ποικιλια,,,…ευχαριστω πολυ κωνσταντινος. peripteraki132@gmail.com

  Απάντηση
 150. Γεια σας..εχω αγορασει σπορους απο το ιντερνετ και τους εχω φυτεψει σε γλαστρακια εδω κ εξι μερες κ ακομα δν εχουν φυτρωσε..Ξερετε σε ποσο καιρο φυτρωνουν?

  Απάντηση
 151. Παναγιωτης

  Γεια σας…θα ήθελα να σας κανω μια ερωτηση…κατα την περιοδο της συγκομιδης,εαν για καποιο λογο,δεν μπεις στην καλλιεργεια για 10-15 ημερες να μαζεψεις καρπο,τι γινεται; Ευχαρηστω

  Απάντηση
  • Καλημέρα Παναγιώτη,

   Αν δεν μαζευτούν οι καρποί, παραωριμάζουν και μαραίνονται πάνω στο δέντρο. Και σταδιακά μαυρίζουν και ξεραίνονται.

   Απάντηση
 152. ιωαννα

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΑΠΟΞΗΡΑΝΩ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΣΑΠΙΖΟΥΝ.ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΕΙ;

  Απάντηση
  • Ισως η υγρασία και ο μη καλός αερισμός…

   Απάντηση
   • Κώστας

    Η επιτυχής ξήρανση εξαρτάτε από τη θερμοκρασία, την ξηρότητα και τη καλή κυκλοφορία του αέρα.
    Προετοιμάστε τα κομμάτια των φρούτων σε ασκορβικό οξύ, κιτρικό οξύ, χυμό λεμονιού ή μίγμα μεταμπισουλφίτ.
    Εμποτίστε τα για 10 λεπτά και βγάλτε τα με ένα κουτάλι-σουρωτήρι, στραγγίστε τα καλά και αποξηράνετε τα.
    Για την διάσπαση της φλοίδας τους βουτήξτε τα φρούτα για 30-60 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και μετά βουτήξτε τα γρήγορα σε πολύ κρύο νερό. Στεγνώστε τα καλά σε απορροφητικές πετσέτες πριν τα τοποθετήσετε στους δίσκους ξήρανσης.

    Απάντηση
 153. ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ

  Καλημέρα, εμείς έχουμε φυτέψει σε γλαστράκια και είναι έτοιμα να μεταφύτεψη στο χώμα. Αυτό που δεν ξέρω για το φυτό πώς τα πηγαίνει σε περιοχή με πολλούς αέρηδες. Μήπως θα ήταν καλύτερα απάνεμα? Μπορείτε να με βοηθήσετε?

  Απάντηση
  • Γειά σου Ελένη και συγνώμη για την αργοπορία.
   Ούτως ή άλλως θα χρειαστεί στήριξη το φυτό.
   Κατά τα άλλα, ο κορμός του γκότζι είναι αρκετά ευλύγιστος και δεν σπάει εύκολα.

   Απάντηση
 154. Κώστας

  Καλημέρα, πέρσι το Νοέμβριο φύτεψα δυο Lycium barbarum “GOJI” 25 cm τώρα έχουν φτάσει σχεδόν τα 2 μέτρα μεγαλώνουν κάθε μέρα τι πρέπει να κάνω , έχουν και πολλά κλαδιά, ανθίζουν πολλά λουλούδια από 15/6 μόνο 3 καρπούς έχουν κρατήσει μέχρι τώρα. Γιατί στεγνώνουν τα λουλούδια? Από τα φύλλα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχουν και από τα δυο σχεδία. Μπορώ να πολλαπλασιάζω τα φυτά με τα κλαδιά τους?

  Απάντηση
  • Γειά σου Κώστα,
   Βεβαίως μπορείς να πολλαπλασιάσεις τα φυτά με τα κλαδιά, και μάλιστα θα βγάλεις ακριβή αντίγραφα των μητρικών φυτών. Γι αυτό σκέψου καλά πριν το κάνεις 🙂
   Τα θέλεις για καλλωπιστικά-φράχτες, ή τα θέλεις για καρπό;
   Αν λοιπόν τα θέλεις για καρπό, μην μπαίνεις καθόλου στον κόπο. Γιατί το μόνο που θα κάνεις είναι να τα φροντίζεις, να τα βλέπεις να μεγαλώνουν και να ανθίζουν, και στο τέλος να πέφτει το άνθος χωρίς να δέσει καρπό.
   Προφανώς τα φυτά που έχεις είναι καλλωπιστικά…

   Απάντηση
   • Κώστας

    Καλά να πάθω όταν αγοράζω φθηνό φυτό με 2,5€. Με την όρεξη θα μείνω δεν θα φάω τους καρπούς τους που τόσο καιρό περίμενα. Να υποθέσω πως δεν επιτρέπεται να γράψω από πού τα αγόρασα.

    Απάντηση
    • Κώστα μου, το θέμα δεν είναι στην τιμή. Ετυχε και το πήρες με 2,50. Θα μπορούσες να το είχες πάρει και με 12,00, όπως κάποιοι άλλοι…
     Το θέμα είναι ότι απευθύνθηκες σε άνθρωπο που δεν γνώριζε. θεωρώ ότι απλά κι εκείνος εξαπατήθηκε…

     Απάντηση
    • κος Κ.Π.

     Και εγώ την έπαθα εχω αγοράσει τρία από εκθέσεις φυτών τα έχω περίπου τρία χρόνια, έχουν γίνει τεραστια και καρπούς ακόμα δεν έχω δειι

     Απάντηση
     • Είδες που έπρεπε να την πάθεις, για να αρχίσεις να το ψάχνεις;
      Τώρα που την έπαθες και ενημερώθηκες, θα ξαναπάρεις από οποιονδήποτε, ή θα προτιμήσεις κάποιον πιο έμπιστο;

      Απάντηση
 155. lentoydis giorgos

  ΑΠΟ ΣΑΜΟ ΕΠΙΚΙΝΟΝΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΕΡΙΚΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΙΣΟ ΔΥΛΑ ΔΥΛΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΛΙΕΡΓΙΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΤΙΜΑ ΜΟΥ ΠΛΥΡΗ ΤΟΙΣ ΠΡΟΗΠΟΘΕΣΙΣ ΠΗΤΕ ΜΟΥ ΑΝ ΜΠΟΡΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕΤΕ ΤΟ ΦΥΤΟΡΙΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΟΝ11111!!!

  Απάντηση
  • επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου στο 23320 23932 ώρες καταστημάτων, για να σε ρωτήσω κάποια πράγματα σχετικά με το χώμα σου και να σου πω λεπτομέρειες.

   Απάντηση
 156. μηπως ξερει κανεις που θα πουλησο το goji……????

  Απάντηση
 157. Alex Mitsakos

  Πως και πότε μπορώ να αγοράσω 10 φυτά για δοκιμή.

  Απάντηση
 158. Γιαννης

  Καλησπερα κι απο μενα, ειμαι απο κοζανη και πηρα καρπους, να τους βαλω σε γλαστρακια?
  να τους βαλω τωρα? και απο ποτισμα?ενδιαφερωμαι για περιπου ενα στρεμμα, και ποσους καρπους να βαλω, ευχαριστω

  Απάντηση
  • Αν ενδιαφέρεσαι για επαγγελματική καλλιέργεια, θα σου συνιστούσα να αγοράσεις έτοιμα φυτά. Με το να κάνεις πειράματα με αποξηραμένους καρπούς θα χάσεις πολύτιμο χρόνο και δεν ξέρεις και τι φυτά θα βγάλεις τελικά…

   Απάντηση
 159. Θεοδοσία

  θα ήθελα αν ξέρετε να μου πείτε αν και που εξάγεται στο εξωτερικό..τιμή κιλού και αν αξίζει η προσπάθεια!

  Απάντηση
  • Εχει μεγάλη ζήτηση από Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία, Ολλανδία κλπ. Επίσης, μου ζήτησαν καρπό και από το Μαρόκο. Φυσικά μιλάμε για μεγάλες αγορές και ποσότητες καρπού.
   Αξίζει τον κόπο κατά την άποψή μου.

   Απάντηση
 160. Ειμαι στην Αθηνα κι εχω στο κτημα γυρω στα 100 φυτα 2 ετων,Εχουν ομως κανει στις ριζες τους κατι σαν ογκους και δεν μεγαλωνει το ριζικο συστημα τους,πως μπορω να πολεμησω αυτη την αρρωστια και αν υπαρχει λυση.Απαντηστε μου παρακαλω ειμαι σε απογνωση!!

  Απάντηση
  • Νίκη μου, σου απάντησα ήδη (σε άλλη σελίδα) ότι θα πρέπει να απευθυνθείς σε γεωπόνο της περιοχής σου. Είναι δύσκολο να βγάλω συμπέρασμα εξ’ αποστάσεως και χωρίς να τα δω ούτε καν σε φωτό… Το πιθανότερο είναι να είναι μολυσμένο το έδαφός σου με νηματώδη. Υπάρχουν όμως πολλά είδη νηματωδών, γι αυτό σου λέω ότι πρέπει ΝΑ ΤΑ ΔΕΙ κάποιος ειδικός από κοντά.

   Απάντηση
 161. GIA SAS
  mporo na kratiso to goji beri se jlastra gia oso xrono thelo i ua prepei na to metafitefso sto edafos opos dipote ?
  exo to fyto sthn glastra bgazi anthus alla xerenonte , poio einai to problima ?
  euxaristo

  Απάντηση
  • Αν υπάρχει δυνατότητα να το βάλεις στο έδαφος, σαφώς για το φυτό θα ήταν καλύτερα. Οι ρίζες του πάνε σε βάθος, οπότε χρειάζεται μια πολύ βαθιά γλάστρα.
   Το ότι ξεραίνονται τα άνθη, αυτό μπορεί να είναι από διάφορες αιτίες, με κυριότερες 1) να είναι μικρή η γλάστρα και οι ρίζες δεν έχουν τροφή. 2) να το ποτίζεις πολύ και να ξεραίνονται από την πολλή υγρασία. Αν παράλληλα τα φυλλα του φυτού δεν είναι ζωηρού πράσινου χρώματος, σίγουρα φταιει το πότισμα. 3) μπορεί να υπάρχει έλλειψη κάποιου στοιχείου, οπότε θέλει λίπανση.

   Σε κάθε περίπτωση, εγώ συνιστώ μεταφύτευση στο έδαφος.

   Απάντηση
 162. Γεια σας απο Κύπρο μιλάω θα ήθελα να επικινονισο μαζι σας επιδή ενδιαφέρωμε να καλιεργήσω κόντζι μπέρι.

  Απάντηση
 163. εχω φυτα δεκαετιας βγαζουν λουλουδια ομως δενγινονται καρποι γιατι

  Απάντηση
 164. Δημητρης

  Καλησπερα σας

  Πολυ κατατοπιστικο το αρθρο σας ευχαριστω
  Θα ηθελα να ρωτησω το εξης καθως ειμαι σε διαδικασια καλλιεργειας ενος αριθμου δενδρων goji ξεκινωντας ομως απο σπορο
  Ποια ειναι η καλυτερη περιοδος-εποχη να φυτεψω το σπορο;και μετα απο ποσο καιρο ιδανικα να γινει η μεταφυτευση σε μεγαλυτερη γλαστρα;και μετα απο αυτο μετα απο ποσο καιρο και ποια εποχη ιδανικα να γινει η μεταφυτευση στο χωραφι;
  Αποσκοπω σε μια πληρως βιολογικη καλλιεργεια
  Προς ενημερωση σας σε περιπτωση που σας ειναι χρησιμη αυτη η πληροφορια φυτεψα καποια σπορακια σε μικρα γλαστρακια αρχες ιουνιου και ανθισανε με τοση ζεστη
  Σας ευχαριστω πολυ

  Απάντηση
  • Καλησπέρα!
   Οι φυτεύσεις στο χωράφι συνήθως γίνονται άνοιξη-φθινόπωρο.
   Αν θέλεις να φυτέψεις την άνοιξη, η σπορά θα πρέπει να γίνει Δεκέμβριο-Ιανουάριο.
   Ενώ για φθινοπωρινή φύτευση, η σπορά θα πρέπει να γίνει Μάιο.
   Οταν τα φυτά φτάσουν σε ύψος 7-10 εκ τα μεταφυτεύεις σε γλαστράκια.
   Οταν φτάσουν σε ύψος 20-25 εκ. μπορείς να τα μεταφυτεύσεις στη μόνιμη θέση τους.
   Δεν κατάλαβα την τελευταια προταση.
   Εσπειρες πριν 20-25 μέρες και λες οτι άνθισαν;;; Τι εννοείς;;; Ποτε πρόλαβαν απο σπορο να γίνουν φυτά, να μεγαλώσουν και να ανθίσουν;;;

   Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: