RSS Feed

Συχνές ερωτήσεις

Στην ενότητα αυτή θα απαντήσω στις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν όσοι ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν το Goji Berry. Αν παρ’ όλα αυτά έχετε κάποια άλλη απορία, προσθέστε την δική σας ερώτηση στο σχόλιο , για να απαντηθεί.

 

 •          Είμαι από την περιοχή Α. Έχω χωράφια και στην περιοχή Α και στην περιοχή Β. Σε ποια από τις δύο περιοχές θα είναι καλύτερο να καλλιεργήσω το Goji berry;

Δεν μπορώ να γνωρίζω τα χώματα και τις συνθήκες της κάθε περιοχής της Ελλάδας για να σας απαντήσω με σιγουριά. Πάντως όπως όλα δείχνουν, το φυτό μπορεί και αναπτύσσετε καλά σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι τα χώματα να είναι αλκαλικά ( με pH πάνω από 7,0) και να έχουν καλή αποστράγγιση. Επίσης, λάβετε υπ’ όψιν σας ότι η παραγωγική περίοδος του φυτού είναι αρκετά μεγάλη, και αυτό είναι δεσμευτικό, διότι αν το χωράφι σας βρίσκεται μακριά από τον τόπο διαμονής σας, θα δυσκολευτείτε αρκετά κατά την περίοδο συγκομιδής.

 •          Τι αποδόσεις έχει το φυτό ανά στρέμμα;

Είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλάμε για στρεμματικές αποδόσεις. Δεν έχει καλλιεργηθεί ακόμα το φυτό αρκετά χρόνια, ώστε να μπορούμε να μιλάμε με νούμερα. Σαν καλλιέργεια ξεκίνησε μόλις την άνοιξη του 2011. Για να πούμε με σιγουριά πόσα κιλά μπορεί να παράγει  ένα δέντρο, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον  7-8  χρόνια. Υπάρχουν ξένες αναφορές, από Κίνα, Αμερική και Αυστραλία όπου έχει καλλιεργηθεί το Goji Berry, που δίνουν  κάποιες στρεμματικές αποδόσεις, όμως εμείς δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτές τις αναφορές. Είμαστε στην Ελλάδα! Δεν έχουμε τις συνθήκες ούτε της Κίνας, ούτε της Αμερικής και Αυστραλίας, όπως επίσης δεν έχουμε ακόμα την τεχνογνωσία της καλλιέργειας.  Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι  λόγω του ιδιαίτερου κλίματος και της μεγάλης ηλιοφάνειας π[ου έχουμε στην Ελλάδα, θα βγάλουμε μεγαλύτερη παραγωγή, καθώς και καλύτερης ποιότητας φρούτα.

 •         Που θα διαθέσω την παραγωγή μου; Υπάρχει κάποιος συνεταιρισμός που να παραλαμβάνει τα Goji Berries;

Όχι, στην Ελλάδα ακόμα δεν υπάρχει κάποιος συνεταιρισμός, κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ακόμα παραγωγή του φρούτου. Δεν μπορεί να λειτουργεί μια επιχείρηση χωρίς να έχει προϊόν να το δουλέψει.  Ωστόσο, ήδη δημιουργούνται μονάδες επεξεργασίας και προώθησης του Goji Berry, ώστε όταν θα υπάρχει ελληνική παραγωγή, να είναι έτοιμες να την δεχθούν.

Το Goji μπορεί να διατεθεί όχι μόνο σαν νωπό ή αποξηραμένο φρούτο, αλλά μπορεί να επεξεργαστεί κατά διάφορους τρόπους.  Από το φρούτο αυτό γίνεται χυμός, μαρμελάδα, ταμπλέτα-κάψουλα ως συμπλήρωμα διατροφής, μπαίνει ως συστατικό σε καλλυντικά, σε ζυμαρικά, σε μπάρες δημητριακών, σε μούσλι, σε σοκολάτες, σε παστέλια κλπ. Επίσης, τα φύλλα τους αποξηραίνονται και γίνονται ρόφημα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 •          Τα φυτά σας είναι  κινέζικα  ή θιβετιανά Goji;

Όπως αναφέρθηκα και στην ενότητα «Ποικιλίες», τα Goji  χωρίζονται σε κινέζικα και θιβετιανά, ανάλογα  με τον τόπο στον οποίο καλλιεργούνται.  Κατ’ αυτήν την άποψη, ανεξάρτητα από πού πήραμε τον σπόρο, εφόσον τα φυτά τα παράγουμε  εδώ στην Ελλάδα (και δεν τα εισάγουμε), τα Goji μας είναι της ποικιλίας L.Barbarum  και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ !!!

 •         Από πού μπορώ να προμηθευτώ σπόρο Goji;

Είναι πολύ δύσκολο να βρείτε σπόρο. Στην Ελλάδα απ’ όσο ξέρω δεν υπάρχει στο εμπόριο. Το διαδίκτυο καλά είναι να μην το εμπιστεύεστε, δεν ξέρετε τι σπόρο θα σας στείλουν, ειδικά αν θέλετε να κάνετε επαγγελματική καλλιέργεια. Αν έχετε κάποιον στο εξωτερικό  και μπορεί να σας βρει καλό, πιστοποιημένο σπόρο, μπορείτε  να κάνετε  δικά σας φυτά. Δεν έχουν όμως καλή φυτρωτική ικανότητα.

 •        Τι ηλικίας είναι τα φυτά σας και από πού μπορώ να προμηθευτώ μεγαλύτερα φυτά;

Τα φυτά μας είναι σπορόφυτα , σε μικρό γλαστράκι, ύψους από 20 εκ. και πάνω και είναι 4-4,5 μηνών.  Δεν υπάρχουν μεγαλύτερα ελληνικά φυτά.  Είμαστε οι πρώτοι που αρχίσαμε να καλλιεργούμε φυτά  Goji Berry, και σε περίπτωση που βρείτε αλλού φυτά, να ξέρετε ότι είτε είναι της ίδια ηλικίας, είτε –  αν είναι μεγαλύτερα – είναι εισαγόμενα.

Ελληνικά δενδρύλλια 1-2 ετών δεν θα βρείτε πουθενά στην Ελλάδα. Μόνο εισαγόμενα ίσως θα μπορούσατε να βρείτε, κάτι το οποίο δεν το συνιστώ διότι υπάρχει οδηγία που απαγορεύει την εισαγωγή φυτών από χώρες εκτός Ε.Ε. για τον λόγο ότι τα φυτά έχουν την ιδιότητα να μεταφέρουν ασθένειες. Για να αποφευχθούν λοιπόν ασθένειες καραντίνας απαγορεύεται η εισαγωγή τους. ( Θυμηθείτε την περίπτωση με τους Φοίνικες της Κρήτης. Και δυστυχώς το πρόβλημα αυτό έχει φτάσει μέχρι και στην Χαλκιδική…  Δείτε επίσης κι εδώ)

SOS  Διαβάστε επίσης ΕΔΩ

Επιτρέπεται η εισαγωγή φυτών από την Ε.Ε. μόνο εφ’ όσον συνοδεύονται από κατάλληλο πιστοποιητικό, αλλά το βρίσκω λίγο δύσκολο, καθώς οι χώρες όπως η Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία δεν διαθέτουν κλίμα κατάλληλο για την καλλιέργεια των Goji berries και άρα τα όποια δενδρύλλια υπάρχουν μάλλον θα είναι θερμοκηπίου και θα είναι λίγο δύσκολη η προσαρμογή τους μετά την μεταφύτευση.

 •          Αν αποφασίσω να καλλιεργήσω Goji Berry, θα έχω την υποστήριξη από τον γεωπόνο της περιοχής μου ή από τον φυτωριούχο από τον οποίο θα αγοράσω τα φυτά;

Είναι ελάχιστοι οι γεωπόνοι που έχουν ακουστά το Goji Berry, για την καλλιέργειά του δε, κανείς δεν γνωρίζει τίποτα. Γι αυτόν τον λόγο κι εμείς ξεκινήσαμε την έρευνα-πείραμα. Τώρα μαθαίνουμε εμείς, τώρα μαθαίνουν και όσοι αποφάσισαν να το καλλιεργήσουν. Όποιος σας πει ότι ξέρει για την καλλιέργειά του, θα σας πει ψέματα! Μπορεί να έχουν διαβάσει στο διαδίκτυο διάφορα sites, αλλά δεν έχουν την πείρα της καλλιέργειας.

Κάποιος φυτωριούχος είπε: ‘βγήκαμε έξω και συνεργαστήκαμε’. Δεν είπε όμως ποτέ με ποιόν συνεργάστηκε, σε ποιο επίπεδο, και τι του απέφερε αυτή η ‘συνεργασία’…

Κάποιος άλλος είπε ότι έχει την τεχνογνωσία…  Για ποια τεχνογνωσία μιλάει;;; Πότε πρόλαβε και την απέκτησε μέσα σε λίγους μήνες;

Αγοράστε τα φυτά σας από ανθρώπους που θα σας μιλήσουν καθαρά, χωρίς να σας κρύψουν τα υπέρ και τα κατά της καλλιέργειας. Από ανθρώπους που θα σας πουν μόνο όσα γνωρίζουν σχετικά με την καλλιέργεια, και δεν θα σας παραμυθιάσουν με μπόλικες σάλτσες μόνο και μόνο για να σας πουλήσουν φυτά.

 • η παραγωγή είναι συνεχής ή είναι όπως το ιπποφαές που δίνει χρονιά παρά χρονιά?

Το Goji παράγει κάθε χρόνο.

 •  η παραγωγή κατά πόσο αυξάνεται κάθε φορά για έκταση π.χ ενός στρέμματος, κατά 50%, 70%?

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές και σε πολλά σημεία, η καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού είναι εντελώς καινούρια για την χώρα μας, η έρευνα είναι ακόμα σε αρχικά στάδια, κι έτσι, κάποια τέτοια ερωτήματα που αναφέρονται σε νούμερα, δεν μπορούν ακόμα να απαντηθούν. Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τα φυτά για αρκετά χρόνια ώστε να μορούμε να μιλάμε με σιγουριά για τέτοια θέματα…

85 responses »

 1. ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ GOJI BERI ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΘΑ ΕΧΩ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

  Απάντηση
 2. Καλημέρα, με ενδιαφέρει η καλλιέργεια του GOJI BERI.Είμαι από την Έδεσσα απο ορεινό μέρος και θα ήθελα να πληροφορηθώ όσων αφορά την καλλιέργεια.Το mail μου είναι info@g-studio.gr παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου.

  Γεωργίου Θωμάς
  Ευχαριστώ προκαταβολικά.

  Απάντηση
 3. ΛΕΥΤΕΡΗΣ

  Γειά σας.
  θα ήθελα να με ενημερώσετε οταν παραλάβετε φυτα goji προκειμένου να δοκιμάσω την καλλιέργεια τους
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  Απάντηση
  • Λευτέρη καλημέρα.
   Δεν παραλαμβάνουμε από κάπου τα φυτά, τα παράγουμε εμείς.
   Θα έχουμε φυτά την άνοιξη. Επικοινώνησε με έναν από τους τρόπους που αναφέρονται στην καρτέλα «επικοινωνία» για να κάνεις την παραγγελία σου.
   Ευχαριστώ.

   Απάντηση
 4. Με συνγχωρήτε για την αδιακρισία μου, αλλά αν δεν έχετε παραλάβει από κάπου τα φυτά σας, τότε πως αρχίσατε; Πού βρήσκετε σπόρους; Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν, αλήθεια, αλλά επειδή ενδιαφέρομαι και εγώ, είχα αυτή την απορεία…

  Ευχαριστώ.

  Απάντηση
  • Προμηθευτήκαμε σπόρο από το εξωτερικό, απο διάφορες πηγές όπως Κίνα, Ολλανδία, Αμερική.
   Εσύ φαντάστηκες μάλλον οτι βγάζουμε σπόρους από τα φρούτα;;;; Πίστεψέ με, βγάζοντας σπόρους από φρούτα, σε καμια΄περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να παράγουμε φυτά για πώληση. Για τέτοια παραγωγή πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο καλοί, πιστοποιημένοι σπόροι.

   Απάντηση
  • Και για να προλάβω και την επόμενη απορία σου, μόνο τα φυτά έχουν την ιδιότητα να μεταφέρουν ασθένειες, και όχι οι σπόροι.

   Απάντηση
 5. ΓΙΩΡΓΟΣ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΗ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ Α)ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣ ΔΕΝΔΡΙΛΙΟΥ Β)ΠΟΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ Γ) ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ?? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!

  Απάντηση
  • Θα παρακαλέσω όλους τους νέους αναγνώστες του μπλογκ να διαβάσουν προσεκτικά όλες τις σελίδες καθώς και τα σχόλια, για να λύνονται οι απορίες τους.
   Στις ερωτήσεις οι οποίες έχουν απαντηθεί ήδη, δεν θα ξαναδίνονται απαντησεις.

   Ευχαριστώ για την κατανόηση.

   Απάντηση
 6. γιωργοσ

  ποιεσ ειναι οι ασθενιεσ του gogi

  Απάντηση
 7. γιωργοσ

  χρειαζονται αρσενικα φυτα.Επηρεαζονται απο αβραμυκοση οι ριζες. Τα τρωνε τα πουλια η αλλα ζωα.

  Απάντηση
 8. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ενδιαφερομαι να αγορασω 10 δενδρυλια ,Ενημερωστε με για την διαδικασια καθως μενω στην Αθηνα.Δημητρης

  Απάντηση
  • Καλησπέρα Δημήτρη
   Στείλε μου σε μέιλ το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνό σου, για να σε σημειώσω στη λίστα. Φυτά θα μπορέσω να σου στείλω τον Μαιο
   biobaxes@yahoo.gr

   Απάντηση
 9. pou mporo nata pouliso exei kaneis goso k se ti timi mporo na pouliso

  Απάντηση
 10. Ένα πρόβλημα στον υπολογιστή στάθηκε αιτία να διαγραφούν δεδομένα από τις ημερομηνίες 7,8 και 9 Μαρτίου. Όσοι έκαναν παραγγελία για φυτά γκότζι κατά τις ημερομηνίες αυτές, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν ξανά στο 23320 23932 για να δώσουν την παραγγελία τους.
  Ζητώ συγνώμη για την ταλαιπωρία

  Απάντηση
 11. giannis - spiros

  eimaste apo thessaloniki kai yparxei ena xorafi stin kozani, tha thelame tis gnoseis sas gia to an mporoume na kaliergeisoume auto to fyto kai apo pou mporoume na promitheutoume tis rizes kathos kai alles plirofories..

  Απάντηση
  • Γιαννη-Σπύρο
   Αν διαβάσετε όλες τις σελίδες του μπλόγκ, θα μάθετε όσες πληροφορίες χρειάζεστε.
   Καλή πλοήγηση.

   Απάντηση
 12. nikos nianiopoulos

  Καλησπέρα , ασχολουμαι ερασιτεχνικά με το φυτό απο το 2006…σωστα γραφει εδω ο ιδιοκτητης του σιτε ελληνικό γκότζι δεν υπάρχει ακόμη .. Με βάση την εμπειρια μου και όσον αφορά το βιοκλιμα των Ιωαννίνων πολυ χαμηλες θερμοκρασίες το χειμωνα εως -15 και πολλες βροχες την ανοιξη και κατα την διαρκεια του καλοκαιριού έως 39-40(υψομετρο 500 μετρα)μπορω να εγγυηθω σε χωράφι που αποστραγγιζει τα νερά την πολυ καλή απόδοση.Ευχαριστω για την φιλοξενία

  Απάντηση
  • Νικο, δημοσιεύω το σχόλιο, το οποίο όπως βλέπεις έχει τροποποιηθεί, για ευνόητους λόγους.
   Ολοκληρωμένο το σχόλιο θα μπορούσες να το δημοσιεύσεις ίσως σε κάποιους άλλους χώρους, όχι όμως εδώ.
   Ευχαριστώ για την κατανόηση

   Απάντηση
 13. Αν και ενθουσιασμένος με το goji έχω την εξής απορία :πως ενα φυτο τοσο ευεργετικο αλλα και τοσο ανθεκτικο στις κλιματικες συνθηκες δεν εχει εξαπλωθει απο την ασια στην ευρωπη τοσα χρονια που γνωριζουν οι ερευνητες την αξια του??

  Απάντηση
  • Θάνο, πίστεψέ με, οι Κινέζοι έχουν ακόμα πάρα πολλά πράγματα θαυματουργά, που εμείς θα αργήσουμε να τα μάθουμε ή και δεν θα τα μάθουμε ποτέ…
   Όταν μιλάμε για ερευνητές, μιλάμε γι αυτούς που δουλεύουν για την ιατρική επιστήμη και τις φαρμακοβιομηχανίες. Αυτοί έχουν μάθει να δουλεύουν με φάρμακα και απο αυτά έχουν κέρδη. Δεν συμφέρει λοιπόν σε κανέναν απο αυτούς να αποκαλύψουν τις όποιες ευεργετικές ιδιότητες ενός φυτού, το οποίο μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί…
   Δεν έχεις ακούσει για τον κώδικα που απαγορεύει να καλλιεργούνται βότανα και άλλα φαρμακευτικά φυτά για να μην τα χρησιμοποιεί ο κόσμος (δήθεν γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνα) και να χρησιμοποιεί φάρμακα;

   Απάντηση
  • nikos nianiopoulos

   Η Κινα φιλε κανει 35 εκατομμυρια τονους παραγωγη…..τεραστιο νουμερο..Εξαλλου πρεπει να ξερεις οτι καθε κλιμα δεν ειναι καταλληλο για ολες τις περιοχες περα απο τον διαχωρισμο των ζωνων σε παγκοσμιο επιπεδο παιζουν και αλλα θεματα οπως ειναι επιδοτησεις για π.χ στην Ελλαδα , η τεχνογνωσία , η παραδοση εμεις μεγαλωσαμε μεσα στα αμπελια γιαυτο και φτιαξαμε φοβερο κρασι και παραγωγα το ιδιο και εκεινοι γιαυτο και δεν μπορει να εγγυηθει κανεις 100% αποδοση..Δες για παραδειγμα το τριανταφυλλο, οταν το βαλανε στην Κοζανη ρισκαρανε και ομως η ποιοτητα ειναι εφαμιλλης και ισως καλυτερης απο εκει που τα πειρανε απο την Βουλγαρία που ειναι παγκοσμια πρωταθλητρια στο ρεδελαιο και το αιθεριο ελαιο..Είναι θεμα μαρκετινγκ και συνδυσαμός συγκυριών.Δεν μπορεις να πεισεις ευκολα τον Καναδο να αφησει τα σιτηρα που ασχολειται δεκαετιες να βαλει ιπποφαες ή τρουφα..Φυσικα ολα αττα ειναι γνωμη μου.

   Απάντηση
 14. Καλησπέρα, ονομάζομαι Νίκος και έχω φυτέψει στην περιοχή του ¨Αργους Ορεστικού Καστοριάς περίπου τριάντα φυτά gozy, από σπόρο. Το σπόρο τον έβαλα το Γενάρη και το Μάρτη έκανα τη μεταφύτευση. Αρχές Οκτώβρη φάγαμε τους πρώτους καρπούς (περίπου δυο χούφτες από τα 30 δέντρα). Το φυτό θέλει σίγουρα ηλιοφάνεια (σημαντική διαφορά στα φυτά που τα έβλεπε πιο πολύ ο ήλιος). Σκέφτομαι από τους καρπούς να φυτέψω τα σπόρια για να βγάλω νέα φυτά. Ποια η άποψή σας;

  Απάντηση
 15. to dentro einai ermafrodito h exei arsenika kai 8ylika?fytepsa 2 alla to ena astoxise,to dentraki poy emeine anaptix8ike 8eamatika einai gemato loyloydia alla den denei karpo.yparxei kati allo poy prepei na tsekarw?

  Απάντηση
  • Οχι Πάνο, το γκότζι δεν έχει αρσενικά-θυληκά φυτά.
   Οι λόγοι που δεν δένουν οι καρποί μπορεί να είναι 2: είτε τα ποτίζεις συχνά και ρίχνουν το λουλουδάκι, είτε η ποικιλία που έβαλες είναι καλλωπιστική.

   Απάντηση
 16. ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΜΕΡΙΚΑ GOJI BERI
  ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΙ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΗΛΙΟΦΑΝΙΑ ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΤΕ??

  Απάντηση
 17. ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΩ ΜΕΡΙΚΑ. ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ??

  Απάντηση
 18. konstantinos

  kalimera….diavasa to site sas kai vrika polu endiaferousa tin paragogi ton gotzi,,,,oi perisoteres apories mou lithikan….tha ithela na mathw an borw na kaliergisw stin perioxi pou vriskomai(pylos mesinias)to klikma stin perioxi mou einai ksiro kai zesto….tha ithela episis na mathw an exei ksekinisei kapoios allos kaliergia gotzi stin perioxi mou…..

  Απάντηση
  • Το ζεστό και ξηρό κλήμα θα ευνοήσει την καλλιέργεια.
   Εχουν ξεκινήσεις καλλιέργειες επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές σε όλη την Ελλάδα.

   Απάντηση
   • Για σας Ήθελα να καλλεργισω και εγώ κγοτση .Το βρισκο πολύ ενδιαφέρον.Μπορώ νά έχω κάποια ενημέρωση Έχω (οκτώ) στρέμματα στην περιοχή Λαγκαδά.Μπορείτε να με ενημερώσετε πώς κάι από πού Μπορώ νά προμηθευτώ τά φυτά Πόσα θά χρειαστώ Κάι τό κόστος.

    Απάντηση
 19. Δημήτρης Σ.

  Γεια σας. Συγχαίρω πάλι τη προσπάθειά σας και τη πολλή καλή δουλειά που κάνετε. Εχω καλλιεργήσει απο πέρυσι 130 δεντράκια Γκότζι και σκέφτομαι να τα αυξήσω. Είδα σε κάποιες φωτογραφίες ότι το φυτό έχει ενα κορμό και πάνω απο κάποιο ύψος βγαίνουν κάποια κλαδιά. Αυτό είναι ο σωστός τρόπος ανάπτυξης? Στα δικά μου, στα περισσότερα δεντράκια βγαίνουν απο το χώμα 2-3 κορμοί και μάλιστα τώρα τελευταία είδα ότι σε μερικά άρχισαν να κιτρινίζουν και να πέφτουν φύλλα απο κύριους κορμούς αλλά να βγαίνουν απο τους ίδιους, καινούργια κλαδιά με πιο πλατιά φύλλα… Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να βγάλω ή να κλαδέψω κορμούς απο το χώμα και να αφήσω μόνο έναν κύριο.

  Απάντηση
  • Γειά σου Δημήτρη και Καλή Ανάσταση!
   Ναι, αν θέλεις τα φυτά σου νά πάρουν το σχήμα δέντρου κι όχι θάμνου, θα πρέπει να αφήσεις μόνο έναν κορμό, και να αφαιρέσεις όλα τα παρακλάδια που ξεκινάνε απο κάτω και μέχρι το ύψος των 50-60 εκ.

   Απάντηση
 20. ΓΙΩΡΓΟΣ

  Καλημερα ειμαι απο ροδο εχω τρια δεντρα γκοτσι το ενα ειναι 2 ετων και τωρα θα περιμενω καρποφορια τα φυτα τα εκανα μονος μου απο καρπο που αγορασα για να φαω ειναι με λογχοιδες φυλα περσυ εκανε σαν πρωτη χρονια περιπου 40 καρπους το εχω στην αυλη μου!! φετος τα φυτα ειναι πολυ ανθεκτικα κ πιστευω σε παραπανω καρποφορια!!ετσι μου δινει ενα κινητρο να το δω επαγγελματικα! ασχολουμε σαν χομπιστας και με αλλα ειδη οπως ορχιδεες φαλενοψις σιμπιντιουμ αλλα κ σε πειραματικο σταδιο σε αρωνια κ περγαμοντο απο σπορο!!
  η ερωτηση ειναι αν γινεται πολαπλασιασμος γκοτσι με μοσχευμα??

  Απάντηση
  • Καλημέρα και Καλή Ανάσταση!
   Ναι, γίνεται πολλαπλασιασμός με μόσχευμα, αλλά για να έχεις σωστά δέντρα απο μοσχεύματα, θα πρέπει τα μητρικά φυτά να είναι τουλάχιστον 5-6 ετών, ωστε να έχουν δείξει τα χαρακτηριστικά τους όσον αφορά την ποσότητα και ποιότητα καρπού, ανθεκτικότητα κλπ.

   Απάντηση
 21. Νικολαου Χριστίνα

  Καλησπέρα σας , ενδιαφέρονται για καλλιέργεια στην περιοχή της Πεντέλης… Παρακαλώ εάν μπορείτε να μου στείλεται πληροφορίες στο email μου … Ευχαριστώ εκ των προτέρων …

  Απάντηση
 22. ΣΩΤΗΡΗΣ

  ΕΧΩ ΔΥΟ ΦΥΤΑ ΓΚΟΝΤΖΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΘΙΣΕΙ ΑΛΛΑ ΜΑΡΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΘΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΝΟΥΝ ΚΑΡΠΟ..ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ?

  Απάντηση
 23. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΜΑΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ.
  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΟ COJI BERRY.
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΩ ΜΕΣ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ
  ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΑ ΦΥΤΑ. ΠΕΡΙΠΟΥ 4 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ.
  ΠΟΣΑ ΦΥΤΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΠΕΡΙΠΟΥ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  Απάντηση
  • Γειά σου Μαρία!
   Η Κρήτη έχει την τιμητική της σήμερα 🙂 Είσαι η 6η σήμερα απο Κρήτη που με ρωτάς…
   Τώρα έχουμε φυτά. αλλά είναι λίγο μικρά, και με το κρύο που έχουμε εδώ δεν πρόκειται να μεγαλώσουν μέχρι την άνοιξη…
   Οπότε, αν τα θέλεις πιο μικρά, μπορώ να σου τα στείλω και τώρα. Μεγαλύτερα φυτά θα έχουμε απο τον Απρίλιο και μετά.
   Για τα 4 στρ. χρειάζεσαι 500-600 φυτά
   Για περισσότερες λεπτομέρειες πάρε με τηλ. στο 23320 23932 ώρες καταστημάτων.

   Απάντηση
 24. Γιώργος

  Θα ήθελα να μου πείτε αν γνωρίζετε κατα πόσο βοηθάει στην απολια βάρους.

  Απάντηση
  • Βοηθάει, αλλά σαφώς όχι από μόνο του ως εκ θαύματος. Θα πρέπει να κάνεις και μια ισορροπημένη διατροφή και να ασκείσαι παράλληλα.
   Δυστυχώς θαυματουργά προϊόντα δεν υπάρχουν για τίποτα, ούτε για το βάρος, ούτε για την φαλάκρα, ούτε για την ευτυχία…

   Απάντηση
 25. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  KALISPERA EIMAI APO ZAKINTHO THA MPOROUSA NA KALIERGISO TO GOJI STO NISI ..KAI AN NAI THA EITHELA NA MOU PITE POSO KOSTIZI KATHE RIZA EFXORISTO POLI…

  Απάντηση
  • Καλημέρα!
   Το γκότζι αναπτύσσεται καλά σε όλες τις περιοχές της χώρας μας.
   Οι τιμές είναι ανάλογες με την ποσότητα της παραγγελίας. Επικοινώνησε τηλεφωνικά στο 23320 23932 για λεπτομέρειες.

   Απάντηση
 26. Δημήτρης

  Kalispera eimai apo zakintho kai tha ithela na matho an einai katalilo to klima sto nisi gia to goji.. Kai se ti times kimenonte ta dendrilia ..efxaristo ….

  Απάντηση
 27. konstantinos

  Καλησπερα ηθελα να ρωτησω. Απαξ και καλιεργεισει καποιος και βγαλει πολλα στρεματα μπορει να τα συσκευασει η να τα πιστοποιησει καποιος για να τα καλλιεργει και να τα επεξεργαζεται?γινεται αυτο?ευχαριστω εκ των προταιρων

  Απάντηση
  • Κωνσταντίνε, συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα ακριβώς την ερώτησή σου…
   Αν θέλεις πάρε με τηλ. στο 23320 23932 για να τα πούμε.

   Απάντηση
 28. Πραγματικά ενδιαφέρον το άρθρο σας.. Ξεκίνησα την αναζήτησή δενδρυλιων γκοτζι μπερυ για τον βεραντοκυπο μου μια που ως φυτό το έχω αγαπήσει λόγω των καρπων του.

  Θα με ενδιέφερε σε πρώτη φάση να προμηθευτώ 5-10 δέντρα για δοκιμή.
  (Υπάρχει διαθεσιμότητα αυτή την εποχή μια που δεν έχω κάνει προ παραγγελία;
  Έστω δυο τρία για να τα παρατηρήσω μέσα στο χρόνο)

  Εχω κάποιες εκτάσεις που ειναι χρόνια σε αγρανάπαυση και σκοπός μου ειναι μέσα στα επόμενα 3 χρόνια να πάρω την οικογένεια μου και να εγκατασταθω μόνιμα στην επάρχεια.

  Έχω κάνει αναλύσεις εδαφών και μελέτες για τις εκτάσεις αυτές πάνω στην αναπτυξη διαφόρων καλλιεργειών αλλά είχα αποθαρυνθει λόγω επιφανειακών άρθρων που είχα διαβάσει παλαιότερα.

  Βασική μου ερώτηση ειναι το ελάχιστο βάθος ανάπτυξης του ριζικού συστήματος του φυτού μια που σε μια έκταση που διαθέτω ενώ έχει εξαιρετικές δυνατότητες αποστράγγισης κατάλληλο ph και ύδρευση, αλλά το βάθος του χώματος δεν υπερβαίνει τους 40-60 πόντους λόγω πέτρωματων πράγμα που περιοριζει πολυ την εκμετάλλευση του.

  Σας ευχαριστώ πολυ και πάλι συγχαρητήρια

  Απάντηση
  • Γειά σου Θάνο και σ’ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
   Δεν νομίζω να έχει πρόβλημα το γκότζι, καθώς αναπτύσσεται και σε πετρώδη εδάφη.
   Υπάρχουν διαθέσιμα φυτά. Πάρε τηλ. στο 23320 23932 για την παραγγελία σου.

   Απάντηση
 29. michailidis ge

  Ερώτηση εκτός από τον κορμό Στην ρίζα Πού πρέπει να εινε καθαρά από χόρτο το το υπόλοιπο χωράφι μπορώ να το κραταο πράσινο Και να το θεριζω

  Απάντηση
 30. Μαριος Δημητρίου

  Γεια σας
  Απο Κύπρο είμαι και ενδιαφερομαι για φυτεία Goji Berry. Θα ήθελα να μάθω τις ανάγκες σε νερό και αν ειναι ευαισθητο φυτό οσον αφορά την ποιοτητα του νερού.

  Απάντηση
  • Συνήθως το πότισμα γίνεται σε συνδυασμό πολλων παραγόντων όπως πχ. οι καιρικές συνθήκες, η ηλικία του δέντρου, η στραγγιστική ικανότητα του εδάφους, κλπ.
   Να υπολογίζεις κατα μέσο όρο 1 φορά την εβδομάδα.

   Απάντηση
 31. Καλημέρα σας, εγώ θέλω να ρωτήσω τα φύλα του γκοτζι μπερι άσπρισαν ξέρετε να με πείτε τι είναι και πως θα το πολεμήσω ?

  Απάντηση
 32. posi posotita mporo na katanalono tin imera?

  Απάντηση
 33. έχω φυτέψει ένα φυτό περυσι την άνοιξη, το οποίο δεν έχει καρποφορήσει ακόμα, ενώ φυτό που αγοράστηκε μαζί με το δικό μου και φυτεύτηκε την ίδια περίοδο σε άλλη περιοχή καρποφορεί συνεχώς από περύσι….ποιος ο λόγος;; πότε θα καρποφορήσει το δικό μου;; τι πρέπει να κάνω;;;;

  Απάντηση
  • Πως να ξέρω; δεν μου δίνεις άλλα στοιχεία…
   Το έχεις σε γλάστρα ή σε κήπο; Το βλέπει ήλιος ή όχι; Το χώμα στραγγίζει καλά ή κρατάει νερά;Ισως και το pH του χώματος να μην είναι κατάλληλο…
   Πολλά μπορεί να παίζουν ρόλο.

   Απάντηση
 34. Γιώργος

  δεν έχω διαβάσει πουθενά αν αντέχει σε κτήματα κοντά σε θάλλασα ή στην αλλατότητα του νερού πχ υφαλμηρο νερό ξέρουμε τίποτα;

  Απάντηση
  • από την εμπειρία μου ξέρω ότι αντέχει.
   Δεν υπάρχουν όμως εμπεριστατωμένες μελέτες, για να μπορώ να μιλάω με σιγουριά…

   Απάντηση
 35. Γεια σας είμαι από την περιοχή της Ξάνθης κ έχω γκοτζι 3ων χρονών δέντρα ,κ θα ήθελα να ρωτήσω αν το γκοτζι είναι δέντρα γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ με βάζει το κτήμα σαν αρόσιμη έκταση κ δεν με δίνει επιδότηση .

  Απάντηση
 36. κωστας

  καλησπερα.θα ηθελα να σας ρωτησω αν μετα απο τοσο καιρο υπαρχει τωρα συνεταιρισμος η καποια μοναδα που να διαθετης το γκοτζι προς πωληση εαν εισαι παραγωγος.ευχαριστω

  Απάντηση
 37. kalispera kai apo emena exo deka dentrakia apo 5 eton eos dyo eton mporite na moy pite pos mporo na apoxirano toys karpoys;[tropos apoxiransis kaixronos poy apetite . eyxaristo

  Απάντηση
  • Μπορείς να τα αποξηράνεις στον ήλιο, όπως τις σταφίδες. Τα απλώνεις σε λεπτή στρώση σε ταψί, τα σκεπάζεις με τούλι για να προστατευτούν από σκόνες και έντομα και τα αφήνεις να αφυδατωθούν. Ο χρόνος εξαρτάται από τον καιρό (υγρασία-θερμοκρασία), από το μέγεθος του φρούτου, από τον βαθμό που θέλεις εσύ να αποξηρανθούν.
   Μπορείς επίσης να τα αποξηράνεις σε φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία και αέρα (αν δεν έχεις αποξηραντή). Ο χρόνος αποξήρανσης επίσης εξαρτάται από την θερμοκρασία, το μέγεθος φρούτου και τον βαθμό αποξήρανσης που θέλεις εσύ. Σίγουρα, στο φούρνο αποξηραίνονται πιο γρήγορα.

   Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: